Gość Franek K Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Zapytała mnie raz córa: - Tato, czym jest czarna dziura? Podrapałem się po nosie: - To jest takie coś w kosmosie Takie jakby gęste ciasto, Tak skupione bardzo ciasno, Że w jej wnętrzu wszystko znika. Nawet światło też połyka, A ogromną tak ma masę, Że zarządza także czasem. - Czasem? Czyli tak czasami Jak prezydent Polakami? - Nie, tym czasem najprawdziwszym, Żył raz Einstein - taki fizyk, On teorię stworzył taką, Co naturę ma dwojaką. Jest ogólna i szczególna. Ta ostatnia to jest wspólna Z sytuacją w naszym domu, Gdzie po kątach, po kryjomu Czarna dziura mieszka sobie, Robi na złość mnie i tobie. Rządzi czasem i rzeczami, Co znikają gdzieś latami. Gdy coś ci się zapodzieje, Szukasz, grzebiesz, masz nadzieję Znaleźć to, bo ci zależy, A to w czarnej dziurze leży. Do niej wszystko z czasem wpada I tam znika, lecz jest rada - O porządek zadbać wszędzie, A dom dziury się pozbędzie. Edytowane 15 Listopada 2020 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 :) Czy nie lepiej: 'Robi na złość mnie i tobie' ?
Gość Franek K Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @iwonaroma W rzeczy samej. Merci Iwono :) @Jacek_K Dzięki Jacku. Brzmi to lepiej, ale musiałoby być "pozbędziem", a to trochę tak nie pasuje mieszać staropolszczyznę z fizyką kwantową. Jeszcze pomyślę...
Radek78 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 Natomiast fizykę z poezją pomieszałeś zacnie.
Gość Franek K Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Radek78 Ha ha. Zdarzyło mi się kiedyś studiować fizykę jądrową przez... jeden semestr. Poezji natomiast nie studiowałem :)
Radek78 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Franek K Ja nie studiowałem ani jednego, ani drugiego, ale lubię magię fizyki. Może kiedyś napiszesz wiersz o tym, dlaczego rozbicie jądra atomu oddaje taką niewyobrażalną ilość elektronowoltów:). Pozdrawiam.
Radek78 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @dot. Może masz szafę z drzwiami do Narni.:)
Gość Franek K Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Radek78 Ale zapodaleś... Może sam się zmierzysz z tym tematem? ;) Pozdrawiam. FK. @dot. Szmat materii i czasu oczywiście :) Dzięki Dot.
Radek78 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 Wszystko w nas jest, wystarczy iskra inspiracji i się zrobi Szefie;)
Gość Franek K Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Radek78 No i git majonez. Czekam zatem... :)
Bogdan Brzozka Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A jeżeli czegoś szukasz i nie możesz znaleźć tego pewnie pomoże modlitwa do ś.w. Antoniego.* *Święty Antoni jest patronem rzeczy zgubionych i skradzionych. Edytowane 14 Listopada 2020 przez Bogdan Brzozka (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Franek K Dziura, dziurce więc nierówna, w kącie słaba, w niebie główna. Miłego weekendu Franku, zgrabnie napisane.
Gość Franek K Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Bogdan Brzozka Dzięki Bogdanie. A pomoże jak ktoś jest człekiem słabej wiary? @dot. W temacie zakrzywienia czasomaterii prosimy zwracać się do rządu RP :) @[email protected] Dzięki Grzegorzu. Jest taka piosenka o pociągu do dziurek. Kończy się tak... Miałem do niej pociąg wielki: Była to dziurka od butelki :) Pozdrawiam i wzajemnie.
Radek78 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @[email protected] finta w fincie
Bogdan Brzozka Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 @Franek K Jak Bóg da. ;))) a'propos - znasz to, jak rozmawia dwóch żydów, i jeden do drugiego rzecze tak? Jeżeli Boga nie ma, to chwała Bogu - ale jeśli - nie daj Boże Bóg istnieje, to niech nas ręka boska broni.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 Może wtrącę tu trzy grosze, mam nadzieję, że po nosie nie oberwę od autora. Chociaż uwag garstka spora. Pierwej fakt przywołam znany, że że prezydent Polakami, chciałby rządzić doskonale - nie wychodzi mu to wcale. Każdy Polak ma swe zdanie, czasem więcej drogi Panie. Dwóch Polaków i trzy zdania rzecz to jest powszechnie znana. Autorytet się nie liczy, za to zdania zza granicy wciąż bezmyślnie połykają i protesty urządzają, Gdyby czarna dziura w niebie autorytet wokół siebie miała w Polsce jak prezydent; koniec z niebem - tak to widzę. Czarna dziura, choć nie duża, działa w niebie jak odkurzacz. Wchłania wszystko co po drodze. Co z tym dalej zrobić może. Ot w materię szybko zmenić aby móc w czasoprzestrzeni na wszechświata krańce przenieść i tam tworzyć nową Ziemię. Jeśli zaś o rzeczy chodzi: diabeł za złodzieja robi. Śmieje się zadowolony gdy przykryje coś ogonem. Tu autora ja przypomnę kiedy w domu jest porządek żaden diabeł nic nie wskóra a tym bardziej czarna dziura :)) 1
Marek.zak1 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2020 Super, z dystansem, humorem i te ziarna prawdy. Potwierdzam, że św. Antoni jest w szukaniu niezastąpiony, a moja babcia Antonina mówiła tak: Święty Antoni Padewski, wybranku mój królewski, niech się stanie wola twoja i się znajdzie zguba moja, Pozdrawiam.
Gość Franek K Opublikowano 15 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) @Bogdan Brzozka Znałem, ale dzięki za przypomnienie :))) @Jacek_Suchowicz Bardzo trafny ten odkurzacz, no i puentka :) Dzięki Jacku. Pyzdra. @Marek.zak1 Dzięki Marku, Za mną chyba Antoni nie przepada, bo robi mi kawały. Zazwyczaj, gdy czegoś szukam, to znajduję to, czego szukałem kiedy indziej. Ale dobre i to :) Pyzdra. Edytowane 15 Listopada 2020 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
jazzkółka Opublikowano 15 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2020 Brawo za pomysł i wykonanie, Franku! Oby więcej takich mądrych i zabawnych tekstów (nie tylko dla dzieci) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co sądzisz o podziale na strofy dla większej przejrzystości...? Pozwoliłam sobie poblokować Twój wiersz w czterowersy i pozmieniać trochę w dwóch powstałych zwrotkach. Nie traktuj tego proszę jako narzucania mojej wizji, a luźne uwagi. 2. Takie jakby gęste ciasto,Tak skupione bardzo ciasno, Że w jej wnętrzu wszystko znika. / (kłócą tu się podmioty: ciasto=ono - dziura=ona Nawet światło też połyka. => /Takie jakby gęste ciasto,a skupione bardzo ciasno.W jego wnętrzu wszystko znika. Nawet światło też połyka./ 5. Jest ogólna i szczególna. Ta ostatnia to jest wspólna Z sytuacją w naszym domu,Gdzie w kącie, gdzieś po kryjomu =>/gdzie po kątach, po kryjomu/ A dla dzieci polecam przy okazji trylogię "Jerzy i kosmiczne przygody" napisaną przez Lucy Hawking we współpracy z ojcem. W t. I ("Jerzy i tajny klucz do Wszechświata") autorzy w bardzo przystępny sposób objaśniają temat czarnych dziur. Pozdrawiam serdecznie. 1
Gość Franek K Opublikowano 15 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2020 @opal Dzięki Moniko. Wierszyk ma 32 wersy. Jest łatwy do rozbicia, ale... wychodzi za dużo przerzutni, więc tymczasowo postanowiłem go scalić. Być może go jednak porozbijam na atomy :) Z tym podmiotem się zgadzam, ale tak mi to jakoś ładnie brzmiało i liczyłem, że nikt nie zauważy. A tu masz chłopie naleśnik :). Kąty przerabiam od ręki :) Pozdrawiam. FK.
Rekomendowane odpowiedzi