Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Listopada 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) Ci, co zginęli w głębokim śniegu, wmiestie zusammen odeszli. Nie dla nich wiosny, które uciszą zmrożone serca i myśli. Tych miejsc też nie ma, do których każdy z nich chętnie, pewnie by wrócił. Wszystkie przeżera i w szczękach miażdży bezsens wojennej zamieci. W pazernych szponach krwawych tyranów zwyczajni mielą się ludzie. Tu tawariszczi, tam Kameraden. I nie ma mowy o cudzie. Nie da się wyrwać z objęć pułapki, w którą tragicznie popadli. Wybór okrutny, raczej niewielki: pozwól się zabić lub zabij. Mróz coraz częściej zbiera ofiary, a bitwa wciąż trwa... bez końca. Tych, co przeżyją, czekają łagry, niewielu bliskich znów spotka. Edytowane 28 Listopada 2020 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 9
Gość Franek K Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) Świetny tytuł. Tekst tez. Jedna mala uwaga. Wg polskiej transliteracji powinno być tawariszczi. Pozdrawiam. FK. Edytowane 8 Listopada 2020 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
jazzkółka Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 @Sylwester_Lasota Treść, wykonanie - klasa (I co za rymy...! Mniam, smakowite Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ) Pozdrawiam serdecznie 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, poprawione. Pozdrawiam Wielkie dzięki :))). Miło się czyta takie komentarze, ale ja jeszcze myślę nad poprawkami :) Również pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Tak było. Jeden dzień wojny sowiecko niemieckiej kosztował naszych okupantów więcej ofiar niż zginęło ich pod Grunwaldem. Gdyby nie 22.06.1941 nas i Polski by już dawno nie było, bo dla Stalina i Hitlera byliśmy chwastami do wycięcia. Stalin zaczął już w 1936 roku mordując wszystkich Polaków z enklaw Marchlewszczyzny i Dzierzyńszczyzny, tylko za to, ze byli Polakami. Tak więc każdy dzień tej wojny i tysiące poległych naszych okupantów, to było nasze małe zwycięstwo, podobnie jak podczas I Wojny, gdyby nasi okupanci nie wzięli się za łby Polski by nie było. Kurdowie takiego szczęścia nie mieli. To jedna z tez mojego "Szczęśliwego w III Rzeszy". Pozdrawiam 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I zapewne masz rację. Pozdrawiam Marku. 1
Gość Radosław Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) Warto było tu zajrzeć. Pozdrawiam. Edytowane 8 Listopada 2020 przez Radosław (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poprawiałem ten wers i w poprawce straciłem najwyraźniej jedną sylabę. Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. Coś będzie trzeba z tym zrobić. Pozdrawiam P.S.: Teraz zauważyłem, że wcześniej też brakowało :))) Edytowane 8 Listopada 2020 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
dmnkgl Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 @Sylwester_Lasota Z plusów: wtrącenia rosyjsko- niemieckie dobrze budujące klimat, rytmika, narracja i optyka zwrócona na najbardziej pokrzywdzonych w danym wydarzeniu (choć z drugiej strony cywile ze Staliningradu też nie mieli łatwo). Dużym minusem są jednak dla mnie rymy, w dużej mierze tak niedokładne, że niemal niesłyszalne. Nie wiem na ile był to świadomy zabieg, zważywszy, że część z nich jest jednak bardzo dokładna. Uważam, że gdybyś wiersz pod tym kątem ujednolicił, utwór tylko by zyskał. Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poprawione. wydaje mi się, że jest lepiej. Jeszcze raz dzięki.
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, cywile ze Stalingradu i okolicznych miejscowości przeżyli niesamowitą gehennę, wiem o tym. Jeśli chodzi o zanikające rymy, to ze względu na tematykę nie chciałem nadawać mu cukierkowej urody, ale może jednak rzeczywiście trochę przesadziłem. Nad jednym miejscem też się nieco wahałem z tego powodu. Dzięki za uwagi :) Również pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się. Dziękuję.
Sylwester_Lasota Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale się naszukałem tej kropki :))))))))))))))))) Znalazłem :) A z przecinkami zawsze u mnie był problem. Staram się jak mogę, ale problem ciągle wraca. Dzięki :)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Z ciekawością. Pozdrawiam
Johny Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 @Sylwester_Lasota Podoba mi się. Czytam go sobie jako wiersz nie tylko o Stalingradzie i wojnie. Ale też wiersz o tym jak politycy, dowódcy, ludzie na górze dbają o swoje interesy, podczas gdy zwykli ludzie niesieni przez wichry historii są angażowani w te starcia jako pionki na szachownicy, przeznaczeni na przemiał. Przypominają się wszystkie te przypadki gdy władza wynajduje dla swoich wyborców wroga, każe z nim walczyć, każe się poświęcać, zbijając na tym kapitał polityczny dla siebie. Przy czym mało kogo obchodzi co się z tym szeregowym obywatelem stanie. 3
Sylwester_Lasota Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nareszcie :). Bardzo Ci dziękuję, że to napisałeś. Mam nadzieję, że dzięki temu nie będę zmuszony wyjaśniać zagadkowego tytułu @Agrafka, która się bardzo kosekwentnie o to udziwnienie dopytuje. Napiszę tylko, że Twoja interpretacja jest badzo blisko autorskich intencji. Pozdrawiam serdecznie.
fregamo Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2020 @Sylwester_Lasota Dobry temat, lecz i dzisiaj bez sensu giną ludzie. Nasz agresywny gatunek żyć nie da i nie pozwoli umrzeć. Pozdrawiam@Sylwester_Lasota
Sylwester_Lasota Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Wzajemnie
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dobrze, że są jeszcze tacy ludzie, ponieważ w dobie coraz doskonalszych bajkopisarzy realna prawda zaczyna się zdecydowanie rozpływać w oparach niesamowitego absurdu. Znam to doskonale z własnego podwórka, jak też ze spojrzenia na ogólną historię, w jej szerszym zarysie. Myślę, że dokopywanie się do prawdy właśnie teraz jest tak bardzo ważne, ale jak do tego przekonać młodych ludzi, przywiązanych do komputerów i żyjących nierealnie w wirtualnych światach, nie mam pojęcia. Jeszcze raz dziękuję za pochylenie się nad wierszem i serdecznie pozdrawiam.
Czarek Płatak Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Stalingrad zabrał wiele żyć, ale jaki patron...
Rekomendowane odpowiedzi