Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na skraju lasu stała chateńka
a w niej mieszkała mała Kasieńka

Dziewczynka bardzo z ludźmi być chciała
mimo że biedna rączek nie miała

Matka ją strzegła całymi dniami
kryła przed ludźmi i docinkami

Gdy zachodziło słonko za lasem
pozwól pobiegać mateńko czasem

Znała w tym lesie każdą ścieżynę
a strumyk szemrał Kasieńki imię

Oj gdybym mogła zaczerpnąć wody
zbierać do kosza czarne jagody

Ale nie mogę rąk mi nie dano
inni je mają mnie odebrano

Ty masz coś więcej niż inni ręce
bo masz najczulsze Kasieńko serce

Tak szemrał strumyk szumiały drzewa
to Tobie Kasiu las piosnki śpiewa

Szedł kiedyś lasem stolarzyk młody
ujrzał dziewczynę tu cud urody

Wyciosał z drzewa dwie zgrabne ręce
do środka włożył gorące serce

Aż nagle ręce ciała nabrały
i się w prawdziwe poprzemieniały

Już najszczęśliwsza Kasieńka była
w cudowny sposób ręce zdobyła

A potem razem już zamieszkali
Stolarz i Kasia smutku nie znali

Opublikowano

@joanna53 Rymy niegramatyczne - utworzone z wyrazów należących do różnych kategorii gramatycznych lub różniących się formą gramatyczną (np. liczbą, osobą, przypadkiem, czasem itp.)

Chodzi o to, żeby rymy nie miały tej samej formy gramatycznej - chciała-miała (czasownik żeński z czasownikiem żeńskim), dniami-docinkami (rzeczownik w Narzędniku z rzeczownikiem w Narzędniku) itp. Takich rymów powinno się unikać, albo stosować jak najrzadziej. 

Taki wiersz jest trudniejszy do napisania, ale czyta się go lepiej:)

Może warto spróbować, bo widzę, że jest myśl i pomysł. Zachęcam i pozdrawiam:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Czarek Płatak wiem  Dziękuję
    • @Gosława No,"niemiergi" nie znałem :-) Jak obiecałaś, światu i mnie - mundum et me promisisti - tak zrobiłaś. Miło przeczytać, a ja słyszę w pamięci intonację tych słów w ustach Babci Elżbiety, "Małej Babci". Smakowało mleko "prosto od krowy"(mleko od prostej krowy?- zastanawiałem się, malutki). Super napój, lekki krem, zwłaszcza bez siary. Kto zasmakował, nie polubił banalnej Coca Coli. Krowy Mojej Babci - na przemian, zawsze, Wiśnia i Malina - bywały kapryśne lub dobrze ułożone i wspominane przez Nią latami. Pasałem pod lasem, z książką. Bywało, że budziła mnie dobrotliwa morda, pochylona nade mną. Pamiętam szorstki język, którym zlizywała sól z dłoni... Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Posem... od daaawna już, tych mało optymistycznych spraw nie brakuje i czasem wplatam je w treści. Co wygrywa.? trudno powiedzieć, ale zło ma się naprawdę dobrze, ja, staram się szukać dobra... :)    @andrew... "życie to obraz, czasem zbyt wysoko powieszony na ścianie"... dobrze ujęte... :)   @Annie... @Wiechu J. K.... każde z Was ma własne zdanie.. ja dodam, że lubię nasze pory roku, czasem kapryśne, zwariowane, ale dają taką rożnorodność w obrazach... :) Na Alasce, czy biegunowych regionach 'zamarzłabym na śmierć'.. ;) Łapmy to, co mamy.  Fajna Wasza wymiana zdań... :)       @Migrena... pory roku - kalendarzem naszego wnętrza, wiesz... coś w tym jest, a pytanie nie pytanie na końcu...

Dobrze to określiłeś... :)   @Waldemar_Talar_Talar... cieszę się, że na tak... :)   @viola arvensis... miło czytać, że "skomponowany" dobrze... :)   @Berenika97... ludzie wiecznie na coś narzekją, bo i powodów do narzekań nie brakuje. Rozwarstwiamy to i owo szukając spokoju dla siebie, dla najbliższych... i żal, że ciągle są tacy, którzy ten spokój mącą, bo chcą dominować, czuć się ważniejsi itd... itp...  Ty, jak zawsze... :) 'rozbierasz' treść na części pierwsze, za co jestem Ci zawsze i niezmiennie wdzięczna.    
    • @Charismafilos hahaha nic mnie tak dziś nie rozbawiło jak Twój komentarz  No i jak Cię nie lubić?!  Nie da się  Trzeba

• @aff tak słyszałem - że najlepiej pamiętamy zapachy. Mam w związku z tym kilka historii  - a Ty?   Świerk też się od lat dobrze sprawdzał jako 'zagłuszacz' nazwijmy delikatnie - zapachu śmierci.     @Nata_Kruk Dziękuję. Nigdy nie spuszczam wzroku ze źródeł światła;) @Wiechu J. K. może i tak

dokładnie to ma oznaczać. Dzięki B! @viola arvensis chcę tu coś napisać i co chwila kasuję. Tak zostawię.. Wiesz co jest.. @Gosława nie podsrruszkowuję.Tego nie mogę. Co mogę to wysłać przytulas
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...