Arsis Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Kiedy ostatni raz ― trzymałam twoją dłoń… ― … była taka ciężka ― i zimna… … Pamiętam, że uchyliły się przed tobą wielkie i białe drzwi ― skrywające od zawsze ― największą tajemnicę… Poznałeś ją ― będąc już częścią mozaiki Wszechświata ― z wiarą we wszechmoc rozumu… … bez wiary ― w ciało… * Siedzę sama ― na ławce… … otoczona parkowym azylem… … Doszukuję się czegokolwiek ― w rozchwianych gałęziach… … w grze cieni na żwirowej alejce… ― w cierpkim zapachu wilgotnych kwiatów… … Uśmiechasz się do mnie ― rozgorzałym słońcem… … i mówisz ― stłumionym szeptem… … Pragnę wciąż ― o tobie pisać ― układać strofy… … wyżłabiać w kamieniu słowa ― na kształt ― twojego imienia… … … masz władzę ― przenosin ― w czasie… … Jesteś tu i gdzie indziej… … albo jesteś ― tylko pyłem ― drgającej jutrzni… … tęczową pół-obręczą… * Brama koło domu… … przeciąg milczenia… … … ogromne okna ― zaciągnięte ― ciężkimi storami… … Można się spodziewać przebiegającego kota, lecz ― to przemyka całe twoje dzieciństwo… … zbyt krótkie ― zbyt długie ― w cierpieniach… … Wszystkie nocne trwogi… ― zabawki porzucone w kącie… Koń na biegunach ― pokryty kurzem… … na ścianie ― pergamin ― wyblakły przez lata… … fotografia uśmiechniętej twarzy… … Szron przesłonił już szyby… … i coraz bardziej wypełnia pustkę ― wspomnienie twojego głosu… … rączek, co mnie radośnie ciągnęły za warkocz… (Włodzimierz Zastawniak, 2013-12-01) Edytowane 25 Grudnia 2020 przez Arsis (wyświetl historię edycji) 6
Gość Franek K Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 Poruszający tekst. Kilka dni odszedł 8-letni chłopiec, dla którego zbieraliśmy pieniądze na leczenie. Nie udało się wygrać niestety licytacji z Bogiem...
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 Witam - smutno się zrobiło - bardzo głeboki ...wiersz. Pozd.
duszka Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 @Arsis Wiersz napisany tak prawdziwie i jednoczesnie oszczędnie i delikatnie, że można w niego powoli "wejść" i czytając zamienić się współodczuwanie.... Bardzo mnie jako czytelnika zbliżył do siebie, wyciszył, a jednocześnie głęboko wzruszył. Jest niezwykły. Pozdrawiam.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 Jest wzruszająco, ale w paru miejscach trochę zgrzyta stylistycznie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Np. tutaj, czy nie lepiej by było napisać po prostu: żłobić w kamieniu słowa... to jest super, ale moim zdaniem byłoby jeszcze lepiej jakby było napisane: i mówisz - stłumionym szeptem - naśladując wiatr, który gładzi (ew. gładzący) nasycone zielenią drzewa...
Lahaj Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 @Arsis @Arsis smutek po stracie dziecka wydaje się nie do opisania ale Tobie poszło nieźle.
Arsis Opublikowano 3 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2020 @Franek K Dziękuję za komentarz. @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję za komentarz. @duszka Dziękuję za komentarz i docenienie. @Jan Paweł D. (Krakelura) Dziękuję za komentarz i uwagi, jednakże zostawię tak, jak jest. @Lahaj Dziękuję.
Gerber Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2020 @Arsis bardzo dobry wiersz, poruszający.
Rekomendowane odpowiedzi