dmnkgl Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Gładzę tobą policzki, w nabożnym skupieniu, Dzierżę cię przy posiłku, ostrzę dla zabawy, Gdy mnie najdzie ochota, rzeźbię kij koślawy- Tak oto zapominam o twym przeznaczeniu. Jeszcze stygnie Cezara twarz w pośmiertnej masce, Jeszcze woła krew ofiar z azteckich ołtarzy, Jeszcze Poloniuszowi umrzeć raz się zdarzy, A ty wciąż, zimne ostrze, pozostajesz w łasce. Lecz nie w tobie, a we mnie jest zalążek mordu. Siłą on jest w mym ciele, warunkiem zwycięstwa, Dźwiękiem wprost wydobytym z przetrwania akordu. Wielu słodkim się zdaje posmak okrucieństwa. Trzeba zatem mądrości w wydawaniu sądu, Aby wiódł ku wyżynom, nie w stronę przekleństwa. 4
huzarc Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Jak to mówił jegomość Peresada "fajny nóż. Dobry na zabawę";))) 1
dmnkgl Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 @huzarc Kim był ów Peresada? Pierwszy raz o nim słyszę, a chętnie bym się dowiedział :) Pozdrawiam
huzarc Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Przesada to postać z powieści Edwarda Stachury "Siekierazada". Na YT jest dostępna, kapitalna sfilmowana wersja tej powieści. 1
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) jakoś tak waszmość piszesz jakby kto ci bicki napompować kazał a mi się zdaje że można ciut ciszej w bardziej normalnej formie noże swe pokazać Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Marcin Krzysica (wyświetl historię edycji)
dmnkgl Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 @Marcin Krzysica :) Czym jest ta ,,normalność" i czemu miałbym pisać inaczej, skoro zwyczajnie lubię tak jak powyżej? Pozdrawiam
huzarc Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Ano właśnie, jeszcze nie tak dawno, nóź był takim atrybutem jak telefon komórkowy obecnie... Normalność bywa względną.
Marek.zak1 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Bardzo mi się podoba, bo (niemal) każdy tak ma i ostrzy ten nóż. Przeważnie mądrość to hamuje, ale bywa, że nie. No sonetowa forma z precyzyjnymi średniówkami zawsze jest na duży plus. Pozdrawiam.
dmnkgl Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @Marek.zak1 Myślę, że tę zdolność należy dostrzegać i nie bać się jej, ale ponad wszystko kontrolować. Dziękuję i pozdrawiam :)
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może imć Zagłoba formie by przyklasnął w jego wieku to była normalność ;) teraz jednak trochę się inaczej gada niż to było u Adasia w wiekopomnych dziadach ;)
huzarc Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 A ja myślałem, że te czasy mają tą przewagę nad inszymi, że pluralizm słowa pozwala mówić, co i jak się chcę, byle rezonowało... Epoki różnie gadają, ale krąg ich zainteresowania zmienia się nie bardzo i pomimo tych różnić nie posługujemy się przypadkowo tworzonymi neologizmami a dziedziczymy kulturowo pewną logik języka. A kto nie potrafi lub nie chce, z różnych powodów korespondować z nimi, ten chyba ma mniej do powiedzenia. Zresztą poezja jest też po to również, aby nie "gadać" przaśną teraźniejszością zwyczajności, a szukać dla niej kolorowych luster z nierówno dociętego i wypolerowanego szkła. Bo jak się gada dziś na ulicy to ja widzę przez okno docięte przez maszynę z certyfikatem ISO i nie potrzebuję tej dosłowności poetyzować. Pozdrawiam.
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. proponowałbym waści poluzować ciut gumę z gaci my tu na noże (a może tylko dla przekory) podobno dobry utwór sam siebie obroni azaliż po jajach autora nie lizać bo noża może dobyć i coś tam uryzać :)
Pan Ropuch Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @Marcin Krzysica @huzarc Aleście się Waszmościowie zbiesili na siebie (ku sobie)! @dmnkgl Jest poziom podtrzymany jak zwykle! Trzeba tylko skupienia w odczycie, a przyjdzie i radość z odczytu. @Marcin Krzysica Od kiedy różnorodność to wada? i od kiedy trzeba pisać na jedną bądż uwspółcześnioną modłę? Pozdrawiam Pan Ropuch
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. (a może tylko dla przekory) podobno dobry utwór sam siebie obroni 1
Pan Ropuch Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) @Marcin Krzysica tylko te podobno mnie martwi - jak zawsze. Jak w tym kawale podobno to chłop w szpitalu na oko umarł :))) Dzisiaj masz tu taki miszmasz i czasem dobry przemyka kosztem kontrowersyjnego i prowokacyjnego. Wiem, bo sam takie popełniałem ;) Nie raz! :DDD Ps. Jak widać na załączonym obrazku ^ przekornie tytuł wiersza wam się udzielił ;) Pozdrawiam Pan Ropuch Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja patrzę jedynie na lico Cezara on w tłum w słuchany dłoń unosi w górę zastyga na chwilę by w ciszy oznajmić swym kciukiem czy wiersz będzie żywy ;)
huzarc Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @Marcin Krzysica Wyraziłem jedynie swoją opinię, nie prosiłem o rady i żadnych ich personalnie nie udzielałem. Tym bardziej, że mój komentarz, ani autora, ani utworu się nie imał, a był moim spojrzeniem w dyskusji o sposób kreacji. Stwierdzeniem, że jednostronność nie koniecznie wzbogaca. No, ale tam gdzie kończy się meritum zaczyna się recenzowanie opiniotwórcy. Widać to taka jest ta współczesna forma i język. I proszę mi do gaci nie zaglądać i moimi gumami się nie zajmować, to również z przekory:) 1
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak widac można i z uśmiechem nożem rzucać w dechę ;)
huzarc Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Ja się źle nóż do lotu w cel wyważy, To można stracić palce i pół twarzy. Miłego wieczoru życzę:)
WarszawiAnka Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Świetnie skonstruowany sonet! Przeczytałam z prawdziwą przyjemnością. Jeszcze nie widziałam tak pięknie przedstawionej prawdy, że przeznaczenie noża kryje się w umyśle użytkownika. Szczere wyrazy uznania!
Rekomendowane odpowiedzi