beta_b Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Wiara w NIC zubaża odcina perspektywę drugiego planu, wszystko jest płaskie i przewidywalne. Ciężkie niebo jest ciężkie a poza tym nic. Gdybym mogła uwierzyć to najchętniej w miłość, tyle o niej piszą poeci, coś w niej musi być! Edytowane 8 Lipca 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 7
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Do końca nie wiem czy warto, ale zawsze próbuję. Pozdrawiam 1
violetta Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 jest taka piosenka, która mnie ujmuje zawsze
Wiechu J. K. Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...a ja chciałbym wiedzieć! pozdrawiam ;-)
Marek.zak1 Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 @beta_b Jeśli się ma, wierzyć nie trzeba, bo się wie, jeśli się nie ma, lepiej wierzyć, że to mit. Pozdrawiam.
Wiechu J. K. Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znalezione w internecie: "Miłość to pomieszanie podziwu, szacunku i namiętności. Jeśli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeśli dwa, to nie jest to mistrzostwo świata, ale blisko. Jeśli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna – trafiłaś/eś do nieba za życia". William Wharton. Bądź uważny na własne oczucia i trafiaj do nieba za życia. Matryca Serca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
huzarc Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2020 Miłość jest jak but okuty żelazem, dudni intrygująco na drodze życia, gorzej, jak jego obcas zostanie zmiażdżone serce:)pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe. Podziw i szacunek to ja mam do różnych osób a z miłością to nie ma NIC wspólnego.
w kropki bordo Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2020 @beta_b hej! Widzę, że trochę pozmieniałaś...czy więcej waży NIC, od nic...? "Ciężkie niebo jest ciężkie"....brzmi niestety trochę jak Masło jest maślane.... Można napisać ....niebo jest ciężkie a poza tym nic....ale to nie mój wiersz. Pozdrawiam :)
iwonaroma Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Wieslaw_J._Korzeniowski A co z miłością do dziecka? Też zawrzemy tam namiętność? ;) Wg mnie ta definicja jest mocno nieprawdziwa, jak Marek też zauważył - można podziwiać i mieć szacunek, a wcale nie kochać. Edytowane 9 Lipca 2020 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2020 Nie odpisuję moi mili, bo ten wierszyk jakiś niepełny, dziurawy. Siła ciężkości miała utkwić w przekazie że wiara wzbogaca, czegokolwiek by nie dotyczyła. Można w nic nie wierzyć, jechać tylko na rozumie. Na resztę odpowiem potem, jak myśl co napisać dojrzeje. bb
Gość Radosław Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2020 Początek wiersza i wspomnienie o "wierze w nic" przywołuje mi jeden z wersów w wierszu Dezerterzy Tadeusza Różewicza. Myślę , że samo "nic" jest tak wymowne i głośne , że spokojnie z małej litery krzyczy sobą. Zwrot "Ciężkie niebo jest ciężkie" ma według mnie głębokie uzasadnienie. Podbija przekaz poprzedniego wersu i może świadczyć o przekonanie podmiotu o tym że z wiarą w nic (bez miłości), to wtedy życie jest masłem maślanym. I tu też też możemy znaleźć podobne sformułowania , chociażby w wierszu Dwie Małpy Bruegla Wisławy Szymborskiej gdzie "kąpie się morze". Dziękuję @w kropki bordo za wpis inspirujący do przemyśleń , @beta_b Tobie za wiersz, drapiący serce, który biorę ze sobą. Pozdrawiam.
Wiechu J. K. Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Marek.zak1, @iwonaroma Myślę, że właśnie dlatego autor wyszczególnił 3 punkty odnośnie miłości pokazując w ten sposób w skrócie, że miłość ma wiele oblicz. Pozdrawiam was.
Rekomendowane odpowiedzi