Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oto konstruktywizm liryczny jak świat złożony z figur geometrycznych, ustala fason statystycznego człowieka uwikłanego w pola powierzchni, obwody, szerokości, wysokości, długości. "Wyrwani z kontekstu" są tutaj jakby w kokonie pajęczym, z nitek, siatek, uwieszeni nad przepaścią świata, i cierpią z osobistych powodów. Podoba mi się w tym wierszu zaplanowana STATYKA, to znaczy bezruch. Maleńki sensor, dynamika, podmuch, klaśnięcie, tupnięcie, wydaje się iż może spowodować rozsypanie się tej sieci ludzkich zależności. Fajnie. Pozdrawiam Iwon ;)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Miałem rezerwowy tytuł ;) 

Wiersz też ż o nierozumianych często. Dlatego dodatkowo Twój powyższy od razu mnie zastrzelił w dobrym tego słowa znaczeniu (jeżeli takie istnieje :)

Ilu cierpiących wokół nas. Ciekawe czy tych, którzy myślą o cierpieniu dopiero, gdy spotka ich ono osobiście jest więcej od tych pierwszych.. 

Opublikowano

:)

co do ostatniego zdania... no właśnie. A pewnie są i tacy, którzy, jak już, to myślą tylko i wyłącznie o własnym cierpieniu, więc i cierpienie może być egoistyczne.

Opublikowano

Na pewno. I w tym cierpienie ma chyba sens, jako możliwość zrozumienia drugiego. Ale potem trzeba z cierpienia wyjść :) bo głupotą jest w nim tkwić ponad czas i miarę. Ale to oczywiście nie zawsze od nas zależy.