Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak uparcie ogień smali, wyrysował obręb rzeki, światłocieniem się nie bawi - wszystko pali. Smutek wielki. Ciemnym kleksem zamalował wiosny kolor, życia pęki. Biebrza płacze, strużką wąską niesie pamięć, śmierć i męki. Co powiedzieć orłom w gnieździe czy cietrzewiom na gałęzi, że już nie ma domu w głuszy i że ogień dom im zwędził? Łosiom co rzec, że już nie ma? Jak nakarmić mają młode? Co powiedzieć wilkom w lesie, że... zawalił sprawę człowiek? . Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 10
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Witaj - pokazują to w telewizji - serce boli - natura na to nie zasłużyła. Ale co zrobić - człowiek skrzywdził człowiek zapłaci kiedyś. Dużo miłego ci życzę. 1
beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @Jacek_K Masz rację, skasuję. Poszłam na łatwiznę z rymem.
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Ale wiadomo że to było podpalenie?? Jak wiadomo natura ma to do siebie, że wypala się i dzięki temu gleba się użyźnia. W yellowstone też zauważyli że dzięki samozaplonowi drzewa rosną wyższe. Nie wszystko się spala do cna. Pytam bo jestem daleko i niestety nie ma wglądu we wszystkie newsy
beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @Marcin Krzysica Wypalanie traw w okolicach Goniądza to przekaz z mediów, zdaje się że widziałam na ten temat wypowiedź strażaka. Myślę, że po wszystkim będzie stosowne dochodzenie, tylko co z tego? Nad Biebrzą byłam w styczniu kilka razy, już wtedy było widać efekt wielkiej suszy. Pamiętam, jak z 15 lat temu płonęły obszary Narwiańskiego Parku Narodowego. To tereny podmokłe, gdzie mieszkało ptactwo wodne. Trzciny, rozlewiska itp. Do tej pory widać efekt, ptactwo wyginęło, brak roślinności przyspieszyło naturalne osuszenie terenu. W zasadzie nie wiem po co trzymają status PN, chyba tylko dla dotacji. bb
Marek.zak1 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 W naszym Międzylesiu też jest tragicznie sucho. Strumyki, jeziorka w większości powysychały, ściółka jak pieprz.. Jak zacznie się pożar będzie tragedia u bram Warszawy.
beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @Marek.zak1 Wiem, od poniedziałku codziennie rano jeżdżę po naszych laskach ;) na poranne leśne koncerty, masakra. 1
violetta Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 kto jest za to odpowiedzialny, kto to zrobił?
jjerzy Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @beta_b Taki eko-tren. Kolokwializm na końcu, a być może coś mocniejszego by się przydało? :x
beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @valeria Min. Środowiska mówi w wywiadach, że to efekt wypalania traw. Pewnie będzie dochodzenie, ale składa się na suszę i pożar wiele czynników. Górnolotnie brzmi: zmiany klimatyczne, topnienie lodowców, susza itp. Ale nawet w kontekście korony i kryzysu gospodarczego, robi to na mnie większe wrażenie... Działalność niszcząca człowieka. @jjerzy Eko-tren - przyjmuję do użytku. Eko-trend popularny, ale z trenem jest ciekawe. A co do końcówki- masz pomysły? Mogę zmienić, na 7 sylab. Jedynie bluzg mi przychodzi na myśl... Dziękuję za obecność, bb 1
Marek.zak1 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu dawniej był staw, między Radością a Miłosną. Po zimie zwykle ok 3 metrów głębokości. Teraz wszystko wyschnięte. Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Luule Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Wysycha matka jak staruszka w zmarszczkach groby dzieci Łza spływa po korytach na cofnięcie zmian nie starczy A może jednak coś można? Ale to by musiało przyjść dość szybko i globalnie. No ale.. Pozdrawiam Beto
Gość Franek K Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 "I że ogień dom im zwędził" - zabawne i smutne zarazem. Mam nadzieję, że król Czerwonego Bagna ma się dobrze.
jjerzy Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie ośmielę się
beta_b Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 @Luule Lu, moda na oszczędzanie nie rozkręci gospodarki, a to koło zamachowe. Mnie życie nauczyło oszczędzania, również wody. Jest susza a widzę non-stop działające systemy nawodnienia w co niektórych ogródkach. Inna sprawa - moda na beton, zamiast trawników, gazy cieplarniane itp. obszerny temat. Bardziej mnie to stresuje niż korona. Dzięki, że byłaś. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zwędził może być i od wędzenia. Ale nie zastanawiałam się nad tym słówkiem za długo, samo przyszło i pasuje. Ściskam Franku. Nie rozumiem tej formy grzeczności, bo nie gryzę, wręcz przeciwnie. :D Pozdrawiam, bb
_M_arianna_ Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) @beta_b Co powiedzieć... Hm, ostatnio ludzie za daleko się nie przemieszczają... raczej. Akcja Zostań w domu... Nawet święta były inne, niż zwykle. Widocznie coś zdarzyło się nieoczekiwanie na miejscu; iskra z przewodu, piorun, meteor, wiatr... Mógł wybuchnąć zgubiony nieumyślnie nad Biebrzą telefon, lub E - papieros. (Kominy nie czyszczone regularnie też czasem iskrzą) Poza tym dzikie zwierzę kopiąc norę może natrafić na coś oprócz ziemi i kamieni... itd. Na razie chyba nie wiadomo. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez ~Mari_anna~ (wyświetl historię edycji)
Luule Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I to jak! Albo po latach po prostu przysychają i obumierają. Jeju, samozapłon kobiecych lasów:D Przepraszam, musiałam:P @beta_b no niestety, wygoda i pieniądz rulez..
beta_b Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dooooobre ;D hehehe @~Mari_anna~ Nie będę polemizować, palenie traw nie wysyca możliwości. Ale: działalność człowieka zwiazana z ociepleniem globalnym, suszą - ma wyraźny wpływ na naturę. bb
_M_arianna_ Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) @beta_b Fakt. Właściwie rozumiesz mój komentarz. W Twojej wersji człowiek, ale inne przyczyny też warto mieć na uwadze. Pozdrawiam. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez ~Mari_anna~ (wyświetl historię edycji)
_M_arianna_ Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) @Luule A co, to taki przykład. Wszystkich nie da się przytoczyć. Podobno wycior do komina trzeba mieć. Pozdrawiam. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez ~Mari_anna~ (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi