Krzysztof_Kurc Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Wyścig cieni nagle kiedy prawda okazuje się być koniecznością zaczynają umierać ludzie niczemu winni tak na początku echa to proste pytania skąd dlaczego i gdzie ucichnie głos sprzeciwu po której stronie nikt nie odpowie w pustosłowia nie uwierzę też w obiecaną nieśmiertelność w której życie na zawołanie bądź panie mój powstaną wszyscy gdy ja mam pewność że nie powstanę ze swojej niewiary bo nie mam po co ostatecznie 3
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Heh boli ale jakie prawdziwe słowa
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2020 @Krzysztof_Kurc świat wypełniony teoriami, wierzeniami dla wielu jest łatwiejszy do zniesienia. Obietnica nagrody działa cuda, pokornie przyjmuje wszystkie niedoskonałości tego, co dzieje się tymczasem. Pozdrawiam
ais Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Ateiści mają pewien komfort wyzwolenia się spod jarzma, lecz z drugiej strony bezpańskość oznaczać może tylko jedno... Pozdrawiam.
Krzysztof_Kurc Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 @Marcin Krzysica ból może mieć działanie uodparniające. :) @Dag to prawda, potrzeba matką wynalazku.:) @AOU chyba że nie muszą wyzwalać się. :)
Polman Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Witaj Krzysztofie. Jak zawsze u Ciebie głęboko i trafnie. Ten świat o którym piszesz, to nasz świat w którym coraz więcej rzeczy zaliczmy do gatunku HGW, Pytasz profesora a on Ci nie odpowie albo na odczepne ma dla nas odpowiedź HGW, traktując nas jak debili. To moje pokłosie (dokładnie jak w Twoim wierszu) mojego obsesyjnego przekonania o konieczności badań biorezonasu w czasach koronawirusa. Myślę, że po tej burzy byłby czas na ruch społeczny HTW (cHcemy To Wiedzieć). Ruch samorządny, niezależny i samofinansujący się. Ustalmy co chcemy wiedzieć, zbierzmy sami na to wspólnie środki a za nie dowiedzmy się tego co chcieliśmy. Znajdźcie tylko jakiegoś nowego Jurka Owsiaka. HTW więc jaśniej. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Polman (wyświetl historię edycji)
Gość Franek K Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Odebrałem ten tekst w sposób zaskakujący - jak modlitwę. Choć to chyba raczej antymodlitwa. Aż prosi się, by na końcu napisać "Amen".
Krzysztof_Kurc Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @Polman wybieramy ludzi którzy później nas okłamują, nie chcą pokazać "czym" dla nich jesteśmy. Wątpię czy możliwe jest znalezienie osobnika który nie ulegnie z chęci władzy i pieniędzy. Ukrywanie prawdy stało się nagminne. Bezpieczeństwo państwa i nasze jest przykrywką do gierek ( sic! ) politycznych. Słowo gra zaczyna mieć dla mnie inne znaczenie. Pozdrawiam. @Franek K antyfilozofia, antymodlitwa, nic nie zmienia uczucia bezsilności ,nawet amen. Pozdrawiam.
beta_b Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 "nie mam po co ostatecznie" Wiara, podobnie jak pamięć zaczepia w ciągu istnienia. Przyszłość, przeszłość, nieśmiertelność. Znam ten stan. Mnie zubaża. bb
Krzysztof_Kurc Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 @beta_b @beta_b Dziedziczenie pamięci. Ciągłość zdarzeń i ostatecznie niepewność. Zwątpienie jest cechą czysto ludzką. Terapia wiarą ma plusy i minusy. Zubaża – ubogi, ciekawa etymologia. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi