Migele Opublikowano 31 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 W ramach śmiesznie prywatnej utarczki z kosmosem przytaczam argumenty: zdjęcia, młode drzewo, kopciuszek na dobranoc, podróż do Ferrary, rozmowa z przyjacielem i opuszek palca. Przecież mogę nad rzeką przelewać wschód słońca z dłoni do dłoni, albo do siebie zagarnąć piasek biały i ciepły, jak dzisiejszy zapach ziarna, zanim dojrzeje do jutra i chleba. Znów przemycam pod lupą uważnych galaktyk ciemne okruchy zmierzchu w zagięciach mankietów, ucisk buta i drzazgę sosnowej jesieni, roztartą w myśli słodką grudkę na języku.
kalina kowalska Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Piękne te utarczki z kosmosem wiersz może trochę za obfity w porównania, druga zwrotka jak opisy przyrody w Nad Niemnem - można pominąć bez szkody dla tekstu :) ale czyta się dobrze dwa pierwsze wersy bardzo udane pozdrawiam
rumi Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 W ramach śmiesznie prywatnej utarczki z kosmosem - "śmieszne"- ta próba nadania dystansu razi wartościowaniem - niby dlaczego prywatny kosmos miałby być mniej ważny od tego powszechnego? "przytaczam argumenty" kosmosowi przedstawiać argumenty to tak jakby wołać na puszczy ale w konwencji ironicznej uchodzi : zdjęcia, młode drzewo, kopciuszek na dobranoc, podróż do Ferrary, rozmowa z przyjacielem i opuszek palca. ten dobór argumentów mnie nie przekonuje chyba najsłabszy jest ten opuszek bo ja czytelnik nie znajduję uzasadnienia w tekście dla jego ważności druga strofa mówi co pl mógłby robić w zamian sprzeczania się z kosmosem? że mógłby przelewać wschód słońca z dłoni do dłoni- to ładne lirycznie reszta już mniej trzecia strofa - ciemne okruchy zmierzchu z poprzednimi wschodami - nakładają się i tekst nabiera nieprzyjaznej ciężkości wypracowania mimo znowu lirycznego uroku pl w odzieży i w swoim ciele przemyca jakieś smaczne (dla niego kawałki) kawałki prywatnego kosmosu Tylko gdzie jest jakaś puenta tych utarczek? Brakuje klamry domknięcia i cały wiersz staje się li tylko młóceniem słów na wietrze. a zapomniałbym - tytuł - zostaję komunikat sugerowałby jakiś pojedynek z drugą osobą chorobą, śmiercią? - ale nie znajduję w tekście jakiejś wskazówki. rumi
Migele Opublikowano 31 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pytanie z zenem w tle. Nie podejmuję się odpowiedzi:) dobór argumentów subiektywny i może obiektywnie nie przekonywać. To oczywiście niedobrze dla wiersza. Opuszek jest ważny - jak odcisk palca. nie mówię, że w zamian. To robi, to jest mu dane na chwilę. z tym zmierzchem mogę z oporami przyznac rację:) trzecia strofka wydaje mi się wskazówką i jednak puentą. Dziekuję, Rumi, dziękuję Kalino Pozdrawiam
Iris_IK Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 A ja tu czuję zachwyt Autora(-ki) i obronę wyboru. Rozwodzić się nad stroną techniczną nie będę, bo kompetencji nie miewam takowych....natomiast wrażenie na mnie wiersz wywarł, jako uczta dla zmysłów!!! Warto było się tu zatrzymać i pokosztować... Dlategoż dziękuję! Pozdrawiam I.
Luthien_Alcarin Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 owszem na zmysły wpływa..ale wersy są dla mnie za długie i ciezko mi sie czytało: zmieniłabym wersyfikacje na bardziej przyswajalna, artystycznie rzeczywiscie smaczny kąsek Pozdrawiam Agata
rumi Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Już polubiłem autora z świadomość;) kiedyś chodziłem po górach w butach po dziadku były tak wyślizgane że ryzykowałem za każdym krokiem za to dziadek dziadka nosiłem cały czas przy sobie rumi
Migele Opublikowano 3 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wersy regularne i ze stałym rytmem. Że długie, no prawda to. Już polubiłem komentujących za komentarze:) Pozdrawiam wszystkich.
Rekomendowane odpowiedzi