Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) To wszystko jest trochę niedoliczone bo zdradzam kochanka (co zdradza żonę) i on mnie uwielbia (a boi się żony) i godzi się na to, że bywa zdradzony, a żona się godzi, że jest zdradzana bo lepiej mieć męża, niż żyć całkiem sama. Jest i kawaler, lecz ciągle zajęty pomocny, szczery ale zamknięty bo pochłonięty codzienną pracą (jedni harują, inni się bogacą). Trzeci na liście jest oczywiście kochanek, z którym zdradzam pierwszego. Dobry i miły, bardzo oddany, ale jest szkopuł - nie kocham jego. A gdyby czasu na wszystko stało byłby i czwarty, piąty i szósty. Ciężko jest znaleźć wytłumaczenie bo nie mam misji pękać z rozpusty. "Serce mam wielkie przygarnę każdego, oddam z rozkoszą - zajrzyj do niego". Zostaw na boku religię, etykę, egoizm, ocenę i diagnostykę To nie zachłanność ani niecnota bo nie korzystam z cudzego złota. A gdyby pociąg zatrzymać w biegu pociąg do seksu miłości i brania odstawić na bok lokomotywę przepuścić innych, zamrozić chwilę to co zostanie? Edytowane 17 Grudnia 2019 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 12
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 @Pia wypada z rytmu w wersji proponowanej, jak czytam na głos. Nie wiem co ważniejsze: poprawność czy melodia. Dzięki za lekturę, jest to trawestacja oryginału i zabawa słowem, ale raczej chodziło mi o posmak na języku, po ostatnim wersie... bb
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Fajny, aczkolwiek odrobinę, moim zdaniem , za długi. Dobry i miły, w sumie oddany, ale jest szkopuł - nie kocham jego. A gdyby czasu na wszystko stało byłby i czwarty, piąty i szósty. Ciężko jest znaleźć wytłumaczenie bo wcale cała nie pękam z rozpusty. "Serce mam wielkie przygarnę każdego, oddam z rozkoszą - zajrzyj do niego". Zostaw na boku religię etykę egoizm ocenę i diagnostykę to nie zachłanność ani niecnota bo nie korzystam z cudzego złota. - te zwrotki bym usunął, a przynajmniej pierwszą i trzecią.
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 @Krakelura Mogę ciąć z metra, jeśli esencję ma złapać. Nie upieram się. Nie mam póki co zdania, poczekam co powiedzą inni. Jeśli się nie wypowiedzą - spróbuję skrócić, tyle że to wiąże się z przebudowaniem wersów i dobraniem rymów. Dzięki za uwagę. bb
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Co zostanie? wiem Romantyzm z zapartym tchem ;)
Paweł Artomiuk Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Nie wiem czy cięcia są konieczne. Ewentualnie wycialbym przedoststniă strofę ale nie mam pewności.
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na taką odpowiedź bym nie wpadła, choć jest prosta i intuicyjna. :D Ja też nie jestem pewna. Nie wiem jak powinno być. Prawie jak PL. Miłego dnia Panowie. bb
jan_komułzykant Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zosta'ło s'tory i po tych s'torach na moje oko potencjał spory resztę już z boku zgodnie z życzeniem zostawiam bo cóż spa dam na ziemię Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam 4
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) I do znudzenia, mogę przez wieki, powtarzać słowa, co bez opieki kwitną w zachwycie nad Pana głową: Panie Janku, uwielbiam lotność! (a dla postronnych jest wyjaśnienie: nic nas nie łączy prócz: dziękczynienie, które czasami tak złożyć muszę za ów potencjał, wrażliwość, duszę) Edytowane 17 Grudnia 2019 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
jan_komułzykant Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o widzisz, zawsze byłem ciekawy jak miał na imię Pan Sułek :D Dzięki Beciu i uważaj, ten pociąg nie ma stacji, trzeba wskakiwać, a czasem wyskoczyć. Też Cię uwielbiam :)
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Już w ostatniej zwrotce PL zatrzymuje pociąg. To stary tekst, sprzed lat. Wstydziłam się go zamieszczać. Ale w moim wieku już wypada :D:D:D
jan_komułzykant Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. naprawdę? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no... toś mnie pogrążyła
Gość Przemyslaw Prus Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Nieskromnie myślę, że Agnieszka Osiecka nawet nie miała tyle kochanków naraz, a już na pewno nie miała miejsca w sercu by pomieścić ich wszystkich. Nic a nic bym nie wyrzucał tylko dodawał i dodawał, najlepiej bez końca.
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 @Przemyslaw Prus Dni kilka temu mi się zdarzyło zagrać epizod w życiu Osieckiej Piszę o ludziach, życiu, kochankach, trudnościach w związkach w mych rymowankach. To skojarzenie się czasem pojawia. Byłam ciekawa: co o niej mówią i skąd ta uroda (buty nosiła jak ja nieboga, czasami różne). Ta w fioletowym to owa Pani. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Gość Przemyslaw Prus Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 @beta_b Czy ona była szczęśliwa czy tylko czasem bywała? A może to poniekąd przypadłość Nas wszystkich? Tak po prostu bywać. Dzięki za zdjęcie, nie omieszkaj napisać kiedy co i jak z tym filmem? serialem? dalej.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Samo życie Stety albo niestety: "czy żona zna męża, który wieczorami odbiera telefon, znowu szef zadzwonił tłumaczy pokrętnie specyfiką pracy za chwilę w ramionach kochanki utonie a ona z kolei wśród bezsennych nocy w ukrytych marzeniach zdradza go namiętnie zmieniając amantów tak jak swoje stroje zmienia celebrytka przed każdym występem " Nie mam zdania Pozdrawiam 1
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2019 @Andrzej_Wojnowski a gdyby tak nagle wszyscy obudzili przetarli oczęta bez mocy alibi i na wprost spojrzeli jak Kargul u płota gdyby zrozumieli że to ich robota wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje wtedy i mysz mała w dziurę się nie wśliźnie dobrego żywota. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Amen. Trochę nierówno, ale całkiem zgrabnie napisane. Trochę nie moje klimaty, ale się wczułem :))). No i suma summarum, co najważniejsze, zabawne :) Pozdrawiam serdecznie :) 1
beta_b Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie pisałam, bo nie wiedziałam co odpisać. Zważywszy, że każdy ma prawo na swoje emocje i może cudze interpretować jak chce - nie będę Cię poprawiać (ale w życiu bym nie pomyślała, że ten tekst może być zabawny). W moim świecie to tragedia w kilku aktach i ofiarach. Ściskam poświątecznie.
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To i ja jestem nieco zaskoczony. Tak jak napisałem, to nie moja bajka, nie moje klimaty, nie mój świat, ale ilość i jakość zastosowanych w tekście przewrotek w relacjach damsko-męskich wprowadzają do tekstu pewien rodzaj komizmu, moim zdaniem. Oczywiście zgadzam się, że całość nie jest w ogóle zabawna (również z mojego punktu widzenia, że powtórzę jeszcze raz: nie moja bajka), ale sposób w jaki tę sytuację przedstawiłaś, już, moim zdaniem, tak. Myślę, że na taki efekt może mieć wpływ, poza niemal karkołomną jazdą po piramidzie zdrad i próby ich wyjaśnień czytelnikowi, również zastosowana budowa wiersza. Rymy pojawiające się w układzie: a a b b nadają utworowi pewnej śpiewności, lekkości, w moim odbiorze również wspomnianej już żartobliwości. Nie zmienia tego wrażenia nawet wyraźna, pojawiająca się na końcu utworu refleksja. Przepraszam Cię bardzo, bo w żadnym wypadku nie chciałem urazić Twoich uczuć, ale rzeczywiście odebrałem ten wiersz jako mocno ironiczny i satyryczny. Co gorsze, to wrażenie nie znika nawet po przeczytaniu Twojego, autorskiego komentarza. Nie wiem, może to tylko mój taki odbiór :( Również pozdrawiam serdecznie :)
Rekomendowane odpowiedzi