Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Fantomowa miłość Ryk fantomowej miłości trzaskanie drzwiami, płacz matki, tej nocy znowu go prosił, on kochał ją i chciał zabić. Rano jak słońce krwawiące, wschodziły krwawe podbicia, nad domem w gorzkiej powłoce wisiała cisza, zła cisza. Gdy kładła puder na rany, szeptała — nie martw się dziecko, lipcowy chłopak drżąc cały, wybiegał szyby tłuc wrzeszcząc. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 9
duszka Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Trzy osoby i trzy cierpienia.., ale zadane przez jedną z nich, tę, która "kocha i chce zabić"... Zobaczyłam i poczułam tę tragedię Czarku .. :( Ale wiersz napisany pięknie, tym zadziwiającym "pięknem" smutku i cierpienia.., może dlatego, że jest w nich miejsce tylko na prawdę. Pozdrawiam ciepło. 1
beta_b Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czarku, dobry opis, super tytuł. Tylko na głębszym poziomie - on był pomieszany; jego uczucie do niej niedojrzałe a może i nie do niej była ta miłość dedykowana. Ale spokojnie mozesz moj komentarz olać. Pozdrawiam, bb 2
Czarek Płatak Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety. Dziękuję i pozdrawiam Duszko :)
Czarek Płatak Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie mam zamiaru. Tym bardziej, że w przypadku dwóch pierwszych podanych przez Ciebie przykładów zgadzam się z Tobą. Co do trzeciego nie dysponuję danymi :) Pozdrowienia Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji)
Justyna Adamczewska Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czarku, zła cisza... Tu mam skojarzenie: "Cicha noc, Święta noc". Lipcowy chłopiec drży - to straszne jest, i krzyczy - rozrywa ciszę, ale jest silny, mimo drżenia, bo rozrywa złą ciszę. Justyna.
Czarek Płatak Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznaję, że zaskoczyłaś mnie skojarzeniem z Cichą nocą. Możliwe, że silny. Podobno nic tak nie hartuje jak przeciwności. :)
Justyna Adamczewska Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak odczytałam, Czarku.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ale dokopałeś - podoba się mimo grozy. Trzymaj się dobrego.
iwonaroma Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Dobrze, że można wybiec. Pozdrowienia
Krzysztof_Kurc Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Druga strofa okrutnie "krwawi".
Deonix_ Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Świetny wiersz, ja nie umiem pisać rymami o takich sytuacjach, u mnie gdy skóra blednie to i mowa bieleje, nawet nie chcę tego modyfikować. Co do miłości - podpinam się pod Betę, to jest jakieś dziwne, patologiczne uczucie musiało być. Odniosłam wrażenie, że ten wiersz ma elementy autobiograficzne, że ten "lipcowy chłopak", to Ty... Obym się myliła... Pozdrawiam, D.
Gaźnik Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Bardzo mocny wiersz. Chyba wszystko już przede mną powiedziano.
beta_b Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dodałam wczoraj komentarz do tej wypowiedzi, a nie ma. To powtórzę w skrócie: w trzecim wypadku nie chodziło mi o realną inną osobę a przeniesienie, iluzję w głowie, własną wersję . Można pozornie kochać partnera a na głębszym poziomie swoje wyobrażenie o nim, albo podobieństwo do matki czy ojca. Hellinger to podobnie tłumaczy. Pozdrawiam, bb
Czarek Płatak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Nie łatwo było mi pomieścić to wszystko w kilkunastu wersach. Mam nadzieję, że się udało. Pozdrawiam
Czarek Płatak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A mnie cieszy, że potrafisz coś jeszcze w tym pisaniu znaleźć, o czym sam świadomie nie pomyślałem :)
Czarek Płatak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze, ale trzeba też i wrócić.
Czarek Płatak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wciąż za mało by oddać rzeczywistość.
Czarek Płatak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Możliwe, że tak. W moim jednak wypadku ubranie emocji w wersy stanowi swoistą formę katharsis. Pozdrawienia Pi.
Czarek Płatak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaobserwowałem właśnie, że jest bardzo mało wierszy pisanych rymem, które mówią o sytuacjach 'brudnych', ciezkichy. Oczywiście mam na myśli współczesność. Postanowiłem zatem spróbować. Co do rodzaju miłości to ja również zgadzam się z uwagami Bety. Twoje wrażenia natomiast co do elementów autobiograficznych to niestety nie mylisz się... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi