Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 11 Marca 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) Zrobimy tak: pójdziemy do kina na Woody Allena, zostawię Ci miejsce przy sobie. W ciemności zobaczę Twój profil na ścianie, polubisz to kino, czy... no wiesz. Uprzedzam: głośno się śmieję i łapię za rękaw w panice; nie męczę o popcorn, przez szelest papierków bywa, że zasnę skrycie. Ja potrzebuję drugiego człowieka, ja wszystko i tak robię sama; są jednak chwile, że to nie wystarcza, bo ja już nie jestem tak mała. PS To stary tekst. Dziś tracę zdolność pisania prostych wierszyków, bez podtekstu. Zamydlam. A pisałam rymowanki dla dorosłych dzieci. I tej prostoty mi szkoda. Zarażam się poziomami znaczeń i dwuznaczeń. A życie w zasadzie jest proste, jeśli tak się na nie spojrzy, choćby jak na wiersz powyżej. Edytowane 12 Marca 2019 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 13
Maria_M Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Ładnie. W kilku miejscach poprawiłabym rytm, ale nie chcę sie narzucać. Buziaki:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 fajna treść ja bym to jakoś uporządkował: ... pójdziemy do kina na Woody Allena, zostawię Ci miejsce przy sobie. W ciemności Twój profil wyłoni się z cienia polubisz to kino, kto to wie się śmieję zbyt głośno łzą skropię policzek chrupania popcornu nie znoszę i złapię za rękaw w gorącej panice a w oczy ktoś sypnie snu proszek ... pozdrawiam 1
beta_b Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I prościej tym lepiej. Precyzyjnie oddać stan. Dziękuję Kobro za obecność. Jeśli masz pomysł co i jak - pisz. Chętnie przeczytam Twoją wersję Maryś, bo wyjątkowe masz ucho i zdolności do rytmu i rymów.
Maria_M Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacek już mnie wyręczył :)
beta_b Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, ukłony. A ostatnia zwrotka przejdzie, czy też do korekty? b
Czarek Płatak Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Bardzo, bardzo mi się widzi Twój wiersz. I chyba pierwszy raz czytam Cię w takiej rytmiczno-rymicznej odsłonie :) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 też do korekty, ale może tym razem się wykażesz: 3/3/3/3 3/3/3 Pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może tak? Edytowane 11 Marca 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji)
jan_komułzykant Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Si petite :) rozbrajający Twój wierszyk Beciu, jak przedwojenna piosenka :) Wyrównałem tylko wersy, bo podoba mi się ten refren w środku. Pójdziemy do kina na Woody Allena, zostawię Ci miejsce przy sobie. W ciemności zobaczę Twój profil na ścianie, polubisz to kino, czy, no wiesz. Uprzedzam: głośno się śmieję i łapię za rękaw w panice; nie męczę o popcorn, przez szelest bywa, że zasnę skrycie. Ja potrzebuję drugiego człowieka, ja wszystko i tak robię sama; są jednak chwile, że to nie wystarcza, bo ja już nie jestem tak mała.
Sztach.Eta Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Ciekawe zaproszenie na film. Wyrzuciłabym 'ja, ja, ja' z trzeciej zwrotki. Brzmią infantylnie. Sztacheta
jan_komułzykant Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wręcz przeciwnie, tak wLasnie mówią maLe dziewczynki. :)
Sztach.Eta Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem i też tak to czytałam, ale uważam, że wystarczyłoby zostawić 'ja' w ostatnim wersie - to broni się samo i jest wystarczająco mocne. W dwóch pierwszych wersach 'te 'ja, ja, ja'' jest zupełnie niepotrzebne, infantylne, przesadzone. Sztacheta.
Marlett Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słusznie Janko to taki rodzaj dziewczęcej kokieterii. :) Urocze. 1
jan_komułzykant Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wyjęLaś mię to z ust Marlett - urocze, wdzięczne :)
jan_komułzykant Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz oczywiście prawo do swojej oceny - szacunek. To jeszcze z innej strony spróbuję - a czy wysławianie się dziecka nie jest w pewnym sensie infantylne? No jest i właśnie o to zapewne chodziło Autorce, o tę odrobinę dziecka, a dokładniej, małej dziewczynki, jaka w niej jeszcze siedzi (i się pieści ;) - tak mi się przynajmniej wydaje. Zresztą nie ma się o co spierać, poczekajmy, może się sama wypowie. Pozdrawiam :)
evicca Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2019 Doskonale rozumiem Twoje postscriptum. Ale i tak, choć nie jest prostą rymowanką, Twój wiersz mi się podoba. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2019 O Beciu, czego Ty od siebie jeszcze chcesz. Mnie Twój wiersz pasuje, jesteś w nim w czasie między dzieckiem, a panienką, przecież trafia się podobny stan częściej i dużo później. Bardzo ciekawie ujęłaś to wierszem. Miłego dnia :) 1
Johnny Bravo Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak stawiasz mała bilety to i na Plastics i Grass Allana z tobą pójdę ;) Wiersz w sumie taki jakby zamydlony, jakbyś straciła umiejętność pisania prostych tekstów, nie zaprzeczaj skarbie - pomyśl lepiej o tym, bo pamiętaj: życie jest w zasadzie proste. Wiem, to wyjątkowo mądre - już taki jestem. ;-) jb Edytowane 12 Marca 2019 przez Johnny Bravo (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi