Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 pralce żelazku lodówce... a powinniśmy przyjmując w swoje podwoje coraz więcej sztucznego protezy, zastawki, stenty, soczewki serca i nerki, skóra i kości... kiedy będziemy całkiem mechaniczni kto nam będzie współczuł? nawet nie umrzemy tylko staniemy. jak zepsuty czas. 13
Marlett Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Człowiek staje się cyborgiem. Technologie zapewniają częśći wymienne:) Film ''Sztuczna inteligencja'' jest też bardzo poruszający, o tym samym mówi Twój wiersz :) PozdrawiaM.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Witam - jest super nic dodać nic ująć by nie popsuć... bo co wówczas czyli części zamienne... Dużo miłego ci życzę.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zepsuty czas jest super. Bardzo fajny koncept. Technologia dzisiaj osacza człowieka i sprawia, że życie gna, bo wszystko dziś musi być dostępne od zaraz, na już. Ależ mnie to wkurza. ...ale protezy i zastawki czy stenty są spoko, bo ratują życie. ...a wirtualna rzeczywistość? No ktoż nie chciałby być Nijo z Matriksa, choć na chwilę? ;)
Sztach.Eta Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zdenerwował mnie ten wiersz. Sztuczne serce czy dializa to nie jest operacja plastyczna ku chwale próżności, czy technologii, to nie botox party. Zapraszam na 6 i 9 piętro Centrum Zdrowia Dziecka (kardiologia i odpowiednio nefrologia i przeszczepy nerek) i jeszcze na pierwsze - tam są dializy. Proszę tam przeczytać ten wiersz. Popatrzeć się rodzicom w oczy i zapytać się o współczucie dla lodówki, żelazka i pralki. Sztacheta 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) To technologii można mieć pretensje (i często je mam) ale nie do tej, która ratuje życie. Myślę, że autorce nie chodziło raczej o ruganie technologii ratującej życie, choć może się tak wydawać na pierwszy rzut oka. ...bardziej może o coś takiego jak cyborg. Edytowane 17 Lutego 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) zdrówka też
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no właśnie :) gdyby tak się nie psuć...ale życie materialne nie zna litości ... również dużo miłego
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za docenienie. Oczywiście, te wszystkie sztuczne rzeczy ratują życie, choć tylko doczesne...nie można jednak lekceważyć zdobyczy techniki, bo może ktoś ma żyć dłużej, by czegoś dokonać? Ale... czy można tak w nieskończoność? Wprawdzie sztuczne rzeczy rozkładają się wolniej (np. torebki foliowe :)), jednak rozkładają się. Ten świat to nie wieczność, to wiemy skądinąd.
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem.
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fakt, powyżej napisałam. Trzeba mądrze rozróżniać, co kiedy i jak jest potrzebne, ale czy ktoś jest mądry? Ja na ten przykład jestem głupia :)
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przedłużanie życia ma dwa wymiary: w dół (i tam jest koniec i powstrzymanie, choćby technologom śniły się wieczne raje, technologia ma swój koniec, który nazywa się prosto i zrozumiale... ściana :)) Natomiast wzrost w gór(k)ę jest nieograniczony (osobiście mam w dupie, czy ktoś w to wierzy czy nie :)) Dzięki za przeczytanie i czas na refleksję, również pozdrawiam
iwonaroma Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 dzięki też Joli, Silver i 8fun za serca :)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Zrozumiałem przesłanie wiersza, zresztą długość życia ludzkiego sie zwiększa. ...i dobrze, byleby nie skończyć w technologicznej osobliwości. :)
duszka Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Ja osobiście obawiam się jakichkolwiek "ciał obcych" w moim ciele, nawet jeśli poprawiają one jego stan i zdrowie, np. mojego uzębienia... Nie lubię tez okularów, czy kolczyków. Mam wrażenie, że moja natura się przed nimi początkowo broni... Podoba mi się spojrzenie Twojego wiersza, jego "odwrotność", i tez jego zakończenie, w którym nieoczekiwanie zanika różnica między nami a urządzeniami i tym wręcz przestrasza. Lubię Twoje wiersze, ich wyrazistość i stanowczość :) Pozdrawiam :)
Don_Kebabbo Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Sięga głębiej niż do zastawki. I nie bagatelizuje cierpienia, nie wiem skąd takie interpretacje. Zapożyczę słówko od Janka, ale widzę tu poezję, nie protezję ;) Pozdrawiam.
WarszawiAnka Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2019 Ciekawy wiersz. Przywiódł mi na myśl film "AI". Koncepcja mechanicznego zatrzymania się zamiast zgonu, jak urządzenie z wyczerpaną bateria, daje do myślenia. Pozdrawiam
iwonaroma Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no właśnie :)
iwonaroma Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki duszko :) zdrówka
iwonaroma Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za docenienie, pozdrówka też
Rekomendowane odpowiedzi