Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W obronie przed zniszczeniem
Kłamię milczeniem.

Ze strachu przed zwolnieniem
Kłamię milczeniem.

Z lęku przed otoczeniem.
Kłamię milczeniem.

Z cynicznym westchnieniem
Kłamię milczeniem.

Prawda rani i boli,
I żadnej nie gra roli.

Z czystym sumieniem
Kłamię więc milczeniem.

Opublikowano

Na jednym z korposzkoleń z negocjacji usłyszałem: "Truth is good, but not the whole truth is good to say" (Prawda jest dobra, ale nie każda prawda nadaje się do powiedzenia). To mnie zainspirowało do napisania wiersza. 

Opublikowano

"nie każda prawda'', czy "nie cała prawda''?  Ach, i te piękne angielskie zdania, które w miły i niewinny sposób uczą jak być, no właśnie ''kim/czym''? I naprawdę to się łyka? 

Sztach.eta

Opublikowano

Marku, przerażająca prawda:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To obrona, piszesz o strachu, o zniszczeniu, lęku, cynicznym westchnieniu, czystym sumieniu - to podsumowanie i wreszcie o tym, co napisałam na początku, Peel stwierdza jednak:

Jest taki aforyzm:

Aforyzm autora Lao-tse o treści: Słowa prawdziwe nie są pięknepiękne słowa nie są prawdziwe

Pozdrawiam J. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @A.BetweenDziękuję. Ona mnie zbudowała i pewnie dlatego też „ ten czysty obrus na stole i ten milczący kot” a wszystko to czego w tym świecie mi brak dostrzegam w Sztuce( przynajmiej próbuję) ….wczoraj spotkałam bażanta na drodze( szlachetny mątry ptak)wiele mi dopowiedział…. Pozdrawiam serdecznie
    • @Nata_Kruk   bukszpan iglaki są zawsze w szeregu potulne w równych żywopłotach zaś rododendron o wielki Wszech Bóg  przez całe życie w kłopotach   tłamsi sąsiadów zabiera miejsce jest rozpuszczonym egoistą w wiosennym czasie barwy przepiękne przemija urok dość szybko   ... Pozdrawiam
    • @huzarc   Pseudonim Stalina jako tytuł i od razu wiadomo, że nie będzie łatwo. "Klasyk demokracji, najlepszy przyjaciel wszystkich przyjaciół" – te propagandowe formułki brzmią dziś jak czarny dowcip, ale kiedyś były świętością - cytujesz absurd i pozwalasz mu zabrzmieć.   "Związek Patriotów Polskich" rozebrany na części - każde słowo w nazwie to kłamstwo.   Koniec - ślady pozostają, wzorce się powtarzają.   Wiersz nie pozwala zapomnieć, że mechanizmy wielkiego kłamstwa nigdy nie odeszły. Czekają tylko. W tych samych butach. Mocne. 
    • @Bożena De-Tre nie pierwszy raz odnosisz się do kwestii estetyki, bardzo to Norwidowskie.
    • @violetta A skąd wiesz? Mam Twoją kamerę na czole?

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...