Ten utwór został doceniony przez użytkowników. evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) (z cyklu: Maryśkowe wierszyki) Na sawannie pewna zebra Uwielbiała bardzo srebra. Czy pierścionki, naszyjniki, Czy kolczyki, medaliki, Wszystko jej się podobało, Byle srebrem się błyszczało. Miała zebra urodziny, Przyszli goście, pół rodziny, Każdy prezent przyniósł zebrze: Biżuterię całą w srebrze. Zebra w srebro już się stroi, Cała srebrna dumnie stoi. Zawiesiła sto kolczyków I sześćdziesiąt naszyjników, A na ogon stos pierścieni, Już się cała srebrem mieni. Nad kopytka powsuwała Bransoletek też niemało, Blaskiem srebrnym się pokryła, Wszystkie paski nim zakryła. Wtem nadbiegło wielkie lwisko, Kiedy było bardzo blisko, Wszyscy goście uciekali, Zebra jednak stała dalej. Przez to srebro, co ubrała, Wielki ciężar uzyskała, Strach ją opanował blady, Chciała uciec, nie da rady. Niech się więc nauczy zebra, Że nie dla niej tyle srebra. zakończenie dla romantyków: Wtem nadbiegło wielkie lwisko, Kiedy było bardzo blisko Glans srebrzysty zobaczyło I się w zebrze zadurzyło. Dzięki szacie posrebrzonej Pojął zebrę lew za żonę. Wkrótce mieli dwa bobaski Z grzywą w czarno-białe paski. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 8 Lutego 2019 przez evicca (wyświetl historię edycji) 15
Justyna Adamczewska Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Evicco, kocham zebry. Ale będę miała radochę, gdy zbliżę się Twojego wiersza. Tylko to trochę później, bo na razie muszę zniknąć, nie na długo. Pozdrawiam J. Zebry są fajne. Luuudzie a ta jest czarodziejska jeszcze do tego wszystkiego. . No narka. 2
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Srebro kojarzy mi się pewnym czarnobiałym hobbitą i stolicą, ale pewnie jak zawsze mam odmienne skojarzenia. Pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Witam - fajnie wesoło i z humorem - dzieci się ucieszą i nie tylko... Dnia pełnego uśmiechu życzę. 1
iwonaroma Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 To z tej zebry niezła sroczka ;) 2
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mojej córce też się podoba. Dziękuję i pozdrawiam. :)
jan_komułzykant Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. na nic zebrze, że poczciwa, a czy wciąż jest czarno białą - srebrną, złotą, czy w pokrzywach, lew i tak chce pożreć całą :) zgadzam się z Andrzejem Wojnowskim i że białe bywa czarne, dobre i na czasie ;) Pozdrawiam. 2
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) @iwonaroma @Andrzej_Wojnowski @Waldemar_Talar_Talar @Justyna Adamczewska @Natuskaa @Don_Kebabbo @Sylwester_Lasota @wjola @Alicja_Wysocka @Marcin Krzysica @Nata_Kruk @8fun @Wędrowiec.1984 @Czarek Płatak dziękuję za serduszka :) Edytowane 8 Lutego 2019 przez evicca (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Liczyłam na inną puentę. Myślałam, że lew zakochał się w niej, bo taka była piękna :) 1
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zawsze można napisać alternatywne zakończenie ;)
WarszawiAnka Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja na to nie wpadłam! :) Widocznie za mało romantyzmu w sobie mam... Ale idą Walentynki, będzie lepiej. :) 1
Justyna Adamczewska Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 To ona zebrą srebrną się stała? Je widać było pasków? Jak w zbroi była - to pewnie lew by sobie na niej zęby połamał? Trochę wiersz jak o tej kurze, która zaprosiła gości, by nauczyć ich grzeczności. Wszyscy uciekli, bo ich przegnała, taka była źle wychowana. Wiersz J. Brzechwy "Kwoka". Fajnie, bajkowo potraktowałaś temat, szczególnie zabawne jest: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To fajny pomysł. A i "kopytka" w połączeniu z "lwiskiem" - ciekawie. Uśmiałam się, evicco. :))) Justyna. 1
wjola Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no tu już rozbawiłam się na dobre :)) bardzo ciekawy pomysłowy oryginalny i jak najbardziej (także) dla dzieci :) 1
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka @WarszawiAnka Specjalnie dla Was romantyczne zakończenie: Wtem nadbiegło wielkie lwisko, Kiedy było bardzo blisko Glans srebrzysty zobaczyło I się w zebrze zadurzyło. Dzięki szacie posrebrzonej Pojął zebrę lew za żonę. Wkrótce mieli dwa bobaski Z grzywą w czarno-białe paski. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Bardzo mi miło, że się rozbawiłaś. Jeśli wiersz dla dzieci bawi, to jest super Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
WarszawiAnka Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Happy end! :))) 1
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Happy, romantic end :)
WarszawiAnka Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czytelnik potrzebuje happy endu. :)
WarszawiAnka Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. :)
Rekomendowane odpowiedzi