Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) kwiaciarka plotki sprzedajewidomy ślepego udajemalarz przechodniów malujepoeta wiersze recytujegołębie wesoło gruchająludzie o pogodzie rozmawiająna wieży hejnał grajągwar rynkowy przedrzeźniającwięc proszę uśmiechnij się synkutak jest na każdym rynkutak było i tak zawsze będzieto jest miast polskich orędziektóre wszyscy kochająswoje miejsce w nim mająniezależnie od pogodydodają mu czaru urody Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji) 4
Wędrowiec.1984 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Niezależnie od pogody :) Pozmieniałbym też trochę układ wyrazów np. tutaj zamiast To jest polskich miast orędzie zrobiłbym To jest miast polskich orędzie. Moim zdaniem lepiej by się czytało wtedy Twój tekst.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - twoja propozycja na małą zmianę w szyku jest o/k - więc poprawiam - dzięki za przeczytanie. Pozd.
evicca Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Poczułam się, jakbym się po tym rynku przechadzała :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Podoba mi się tytuł. :) Teraz często mówimy "wizytówka", ale to nie to samo. Orędzie kojarzy mi się z heroldem odczytującym nowiny ze zwoju... Pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - fajnie że się tak poczułaś - wiersz jest bardzo wdzięczny. Dzięki za czytanie oraz serduszko. Uśmiechu i ciepełka życzę. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - cieszy mnie to co napisałaś - dziękuje za przeczytanie i komentarz. Miłego i ciepełka życzę.
WarszawiAnka Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 @evicca Dziękuję. :) 1
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 gołębie wysoko latają i ludziom na głowy s....ją.
WarszawiAnka Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...i jeszcze raz. :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - co to za komentarz - o co ci chodzi - widzę że będą z tobą kłopoty.
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozwinąłem nieco twój wiersz;)
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. E na żartach się nie znasz.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Na rynku zawsze szukam knajpy by ochłodzić nadchodzącą wenę. Cóż jestem analogowy. Pozdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Andrzeju - miło cię widzieć - dobre te chłodzenie weny - dzięki . Pozd.
AgnieszkaMikula Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Ładny, sugestywny opis rynku. Podoba mi się. Pozdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam i dziękuje za to że zajrzałaś. Ciepełka i radości życzę.
jan_komułzykant Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. drzewiej i także gdy kto, synku, nakradł, nakłamał na urzędzie to gdy spod kata, tu na rynku, ręki nie zginął, szedł pod pręgierz. dobrze Waldku, bardzo dobrze ;) Pozdrawiam. Edytowane 1 Lutego 2019 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji)
Justyna Adamczewska Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładnie Waldku. Twoje ostatnie wiersze b. do mnie przemawiają. Są takim małym dobra i normalności przyczółkiem pośród rozbujanych emocji. Mnie ten wiersz wycisza i dziękuję Ci za to. Tak, jak dobrze na mnie podziałał Twój wiersz o kromce chleba. Potrzebne mi dobro i normalność, aby wiedziała, że świat do końca nie zwariował. Można by się tu zastanowić, czy nie szukać korelacji Twojego wiersz z wierszem Cz. Miłosza Campo di Fiori W Rzymie na Campo di Fiori Kosze oliwek i cytryn, Bruk opryskany winem I odłamkami kwiatów. Różowe owoce morza Sypią na stoły przekupnie, Naręcza ciemnych winogron Padają na puch brzoskwini. Tu na tym właśnie placu Spalono Giordana Bruna, Kat płomień stosu zażegnął W kole ciekawej gawiedzi. A ledwo płomień przygasnął, Znów pełne były tawerny, Kosze oliwek i cytryn Nieśli przekupnie na głowach. Wspomniałem Campo di Fiori W Warszawie przy karuzeli, W pogodny wieczór wiosenny, Przy dźwiękach skocznej muzyki. Salwy za murem getta Głuszyła skoczna melodia I wzlatywały pary Wysoko w pogodne niebo. Czasem wiatr z domów płonących Przynosił czarne latawce, Łapali skrawki w powietrzu Jadący na karuzeli. Rozwiewał suknie dziewczynom Ten wiatr od domów płonących, Śmiały się tłumy wesołe W czas pięknej warszawskiej niedzieli. Morał ktoś może wyczyta, Że lud warszawski czy rzymski Handluje, bawi się, kocha Mijając męczeńskie stosy. Inny ktoś morał wyczyta O rzeczy ludzkich mijaniu, O zapomnieniu, co rośnie, Nim jeszcze płomień przygasnął. Ja jednak wtedy myślałem O samotności ginących. O tym, że kiedy Giordano Wstępował na rusztowanie, Nie znalazł w ludzkim języku Ani jednego wyrazu, Aby nim ludzkość pożegnać, Tę ludzkość, która zostaje. Już biegli wychylać wino, Sprzedawać białe rozgwiazdy, Kosze oliwek i cytryn Nieśli w wesołym gwarze. I był już od nich odległy, Jakby minęły wieki, A oni chwilę czekali Na jego odlot w pożarze. I ci ginący, samotni, Już zapomniani od świata, Język nasz stał się im obcy Jak język dawnej planety. Aż wszystko będzie legendą I wtedy po wielu latach Na nowym Campo di Fiori Bunt wznieci słowo poety. Warszawa - Wielkanoc, 1943 Czesław Miłosz. Ładnie, ciekawie i historii czuć zapach - u Ciebie, np. tutaj: Aż wszystko będzie legendą I wtedy po wielu latach Na nowym Campo di FioriBunt wznieci słowo poety. Cz. Miłosz. Jestem pełna podziwu dla Autora - Ciebie, Waldku. Pozdrawiam J.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - miło przeczytać taki komentarz - dziękuje serdecznie. Pozd.
Rekomendowane odpowiedzi