Roklin Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Wiatr letni kołysze leciwym hamakiem, a słońce poranne nieśmiało się budzi. Dzień wstaje sierpniowy, choć widać już jesień, to śmieszne jak blisko są mrozy i szrony. Mgła zeszła w dolinę, kałuże zostały; nielekka to pora na sprawne działania. Prostuję więc nogi i zmierzam leniwie ku twardym kamieniom, ku ogniom płonącym. Pakuję wspomnienia do toreb przesiąkłych zapachem pokrzywy i nutą igielną; spotykam przyjaciół - witamy się czule; dzielimy się wspólnie sennymi wizjami i w chwili, gdy słucham, odnoszę wrażenie, że wokół to wszystko mogłoby mieć uszy i przenieść te słowa do świata łąk rajskich, skoro my te klisze niesiemy do siebie. I koniec, nareszcie! Choć zabrzmieć to może jak rodzaj porównań i dziwnym się zdawać, naprawdę to czuję: był czas dla natury, lecz odszedł wraz z nocą. Humory i śmiechy w tle szybkich podliczeń; spojrzenie w kasetkę, w papiery i fajrant; już klucze zdajemy, chwytamy za miotłę; tu jeszcze, tam może, pociągnij do ściany i koniec, po wszystkim. Ostatnie spojrzenie na osty kwitnące, w tym miejscu wzbudzają nostalgię za domem; uściski i słowa pod klonem szlachetnym; wkładamy plecaki i cześć, idziemy. Ze świerku żywica wypływa jak potok łaknących powrotu z natury do miasta; Ogrzewa nas słońce na drodze w dół zbocza; czas spojrzeć w kalendarz; wrócimy tu kiedyś. 27.09.2016 Edytowane 2 Listopada 2018 przez Roklin (wyświetl historię edycji) 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proponuję znaleźć inne słowo. Gdyby były bardziej oddalone od siebie, nie rzucałyby się tak w oczy. Twój wiersz przypomina mi bardziej prozę poetycką. Byłby to ciekawy wstęp do opowiadania lub książki, ale to oczywiście tylko moje zdanie, pozdrawiam :)
Roklin Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 O! To lubię, treściwe uwagi! Tak, nie zauważyłem tego drobiazgu, spróbuję go w miarę zgrabnie wymienić. Z biegiem czasu coraz mocniej czuję, że lubię opowiadać historyjki :) Dziękuję :)
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Fajna historia i super rymy :)
TomaszT Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 Witam, Ma łagodny - delikatny klimat Dzieliłeś na strofy i konsekwentnie akcentujesz w wersach Rytmiczny 6+6+6 w wersie Wersy konsekwentnie 18-stki Rodzaj narracji poetyckiej Ciekawy Płynny - nietypowa konstrukcja Dobrze się czyta. Faktycznie są powtórzenia. Wyraźna konsekwencja w zakresie strof i wesów Mnie się podobał Spójny konstrukcyjnie T/ 1
Roklin Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 Dziękuję, mój imienniku :) Pisałem ten tekst jako wspomnienie pobytu w górach, kiedy to miałem okazję przez chwilę być w miejscu oddalonym od cywilizacji i - jeszcze - zielonym. Próbuję zwykle rozbudowywać moje teksty w opowiastki, to mi wychodzi lepiej niż zbitki skojarzeń. Lubię formy, które dają się kształtować, z rymami i pewnymi wymaganiami. Lubę tak tradycyjnie. Dziękuję i pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi