Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Navigare necesse est

Rekomendowane odpowiedzi

znużeni
w naszym pijanym wagonie
w królestwie przypadkowych rozmów
mijamy się
z prawdą
z głowami
przyklejonymi do szyb
każdy przegapia swoją stację
wypatrując skrawka

coraz mniej
w naszym pijanym wagonie
słów spojrzeń dotknięć
nieprzypadkowych nas
udających senność
z rękoma w kieszeniach
bronimy kluczy
do drzwi sejfów
sto lat temu otwartych
jak umysły minione

w naszym pijanym wagonie
nawet metaliczny ostry smród
brudnych myśli
nie drażni nie smakuje
jak kiedyś
zerkając na hamulec bezpieczeństwa
każdy marzy świętokradczo
że ktoś kiedyś w końcu
byle nie ja

Inowrocław 02.01.2005

Poczułam się nagle naprawdę w takim pijanym wagonie – zniesmaczona. Nie z powodu wiersza, lecz rzeczywistości, która z niego wypłynęła i zadziałała na moje zmysły. Tak, osiągnąłeś cel – bo chyba taki był cel – wywołać znużenie, przypadkowość, kwaśny zapach zniechęcenia, ”metaliczny smród”, aż chce się złapać za hamulec. Pozdrawiam Arena

każdy postrzega inną rzeczywistość, mimo oglądu tej samej rzeczy
jeśli wiersz wywołuje wielorakość interpretacyjną, znaczy ma w sobie mnogość poziomów
mnie kojarzy się z zyciem trudnym, mozolnym i uciążliwym
to los dwojga osób, które trwają przy sobie w chorej rzeczywistości i nie potrafią przekroczyć tego zaklętego kręgu
to ludzie zamknięci w cyrku życia bezwolni i otępiali
we mnie nie ma takiej życiowej bierności, ale widzę wokoło bezmiar takich losów
mnie zachwycił ten wiersz
zabiorę do poczytania
warto
z podziękowaniami
seweryna

możnaby rzec z ironią kto odważy się "wsiąść do pociągu byle jakiego nie dbać o bagaż nie dbać o bilet, ściskając w ręku kamyk zielony patrzeć jak wszystko zostaje w tyle" :) ale ale.....czytamy więcej...widzimy ludzi w pasywności w wirze dnia powszechnego, sennych, zapatrzonych w swe marzenia "pijany wagon" - pijane życie, gdzie peel nakreśla "coraz mniej
w naszym pijanym wagonie, słów spojrzeń dotknięć, nieprzypadkowych nas", "metalowy smród"....zmechanizowanie piękna ludzkości, uwarunkowanie z głową przyklejoną do szyby, przegapienie własnej stacji. Możemy mówić tutaj o ludzkiej bojaźliwości przed zrobieniem kroku w przód, przez co pozostaje wyszukany z konieczności ersatz potrzeb. Widzimy również aspekt obojętności na ułomność świata "w naszym pijanym wagonie, nawet metaliczny ostry smród brudnych myśli nie drażni nie smakuje jak kiedyś"
Peel brnie w głębie pokazując wygodę i nie tylko wygodę bo i strach człowieka "zerkając na hamulec bezpieczeństwa, każdy marzy świętokradczo, że ktoś kiedyś w końcu, byle nie ja".
Wurenie walczący z konformizmem, jeśli się mylę wybacz i popraw, w przeciwnym razie się opiję :)) Ana.

"zerkając na hamulec bezpieczeństwa /każdy marzy świętokradczo" - no tak, mamy do czynienia - jak słyszałem - z doktorem psychoanalizy :)

Takie metafory zwykle wychodzą dzisiaj jak nieświeże, niezgrabne krowy. Ale metafora Wurena jest skuteczna i lekka, bo bardzo ażurowa, zbudowana z (obliczonych?) maźnięć jakimś mentalnie żrącym (do dna nagości) kwasem. Duszno, ale subtelniej niż u egzystencjalistów.

Pozdrawiam.

Doktorku,

pamiętasz pewnie szlagier narodu "Wars wita was"?
Coś z tego klimatu, choć bez "pompy" wideoklipu.
Przypominam sobie Twój utworek o powrocie z pracy do domu, obiad itp. To ta sama spółdzielnia codzienności.
Podoba mi się, że w trzeciej walisz od razu "w naszym..." (wcześniej było schowane do drugiego wersu). Myślę sobie nad końcem, nad liczbą mnogą (jak od początku leci) i może by tak spróbować:
"zerkając na hamulec bezpieczeństwa
marzymy świętokradczo
że ktoś kiedyś w końcu
byle nie ja"

Ogólnie: bardzo ;)
pzdr. b

PS Dawno nie jeździłem - i widzę,że trzeba by odświeżyć :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Hmm hmm.. taka była wersja pierwotna, a zmieniłem, żeby podkreslić niechęć do przyznania się do konformizmu - każdy (z wyjątkiem mnie, oczywiście, bo ja mógłbym, gdybym tylko chciał) marzy swiętokradczo...
dlatego taka odmiana w ostatniej części.. ale może się mylę, pomyślę jeszcze.

Cieszę się, że bardzo.
Pozdrawiam
Wuren