Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Marca 2018 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Płoniemy w piekle naszych pragnień, Słodkim mirażom chyląc czoła I choć czasami jest zabawnie, Przedwieczna pustka już nas woła. Ten ogień, który w nas się pali, Tylko w niebycie zgasnąć może, Wciąż umiejętnie podsycany, Światła nie niesie, tylko zgorzel. Czy poza pustką jest sens jakiś? Gdy stare księgi odrzucone, Kto go odnaleźć dziś potrafi, Będąc w pragnieniach zagubionym? Tu wód nie znajdziesz co ugaszą Ten pożar myśli i pożądań, Tu demon włada duszą naszą, I pełnię życia spycha w otchłań. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 20 Marca 2018 przez Sylwester_Lasota kolejny ortograf poprawiony :/ (wyświetl historię edycji) 11
jan_komułzykant Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 czasem w takim "martwym ciągu" pisze się dobre wiersze i to jest taki wiersz, a przecież aż tak źle nie jest :) Pozdrawiam 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 czy demon musi władać duszą czy rozum najważniejszy nie jest miraże słodkie ciągle kuszą czy zło się tylko wokół dzieje spójrz ogień zda się podsycany zdmuchnięciem jednym zgasić zdołasz wystarczy chcieć miast snuć bałwany natrętnych myśli - spłyną z czoła cierpliwe leżą stare księgi że do nich zajrzysz nie śmią marzyć one dla ciebie nie dla świętych umocni w wierze rabin cadyk pozdrawiam :)) 3
Bolesław_Pączyński Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 Dobrze gdy jeszcze są pragnienia dodają wiary oraz siły, trzeba dbać o nie i doceniać i oby się nie wypaliły. Gdyż bez nich człowiek jest zgożkniały apatia zżerać go zaczyna, niepokojące to sygnały, kiedy w ogóle pragnień nie ma. Z pozdrowieniem:)
azk Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Zabieram tę perełkę do swoich zakładek, Sylwestrze. Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Obyś miał rację :) Dziękuję i również pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Gdy rozum śpi budzą się demony". Odnoszę wrażenie, że współczesny świat nie kładzie zbyt wielkiego nacisku na wychowanie rozumnych dzieci, a osamotniony człowiek z żadnym demonem nie jest w stanie wygrać walki. Czy to prawdziwym (jeśli takie istnieją), czy to urojonym. Dziękuję za wierszowaną odpowiedź-kontynuację. :) Pozdrawiam :) Edytowane 20 Marca 2018 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za wierszyk :) Również pozdrawiam :) Edytowane 17 Marca 2018 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jakkolwiek by to w tym miejscu nie wyglądało, muszę to napisać... Zrobiłeś mi wielką przyjemność. :) Dziękuję i również pozdrawiam.
Justyna Adamczewska Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Sylwestrze, b. piękny wiersz. Taki dopracowany. Tragizm uchwycony, niezmienność zmienną jest. Takie życie. Świetne rymy. Pozdrawiam Justyna.
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Również pozdrawiam :)
azk Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie większą niż ten wiersz mi :)
Nata_Kruk Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2018 Zaskoczyłeś tym wierszem. Tragizm przez niego 'krzyczy', ale ileż go dookoła. Temat niewesoły i może to dziwne, lubię takie.
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po takim komentarzu, aż głupio mi napisać, że miło mi i dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie :)
WarszawiAnka Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2018 Bardzo mi się spodobała ta poetycka wymiana myśli, jaka tu nastąpiła. :) Wiersz wyjściowy też bardzo mi się podoba, doceniam zwłaszcza dopracowaną formę. Co do treści nie zgodzę się jednak z Peelem - tak źle nie jest... :) Są też piękne pragnienia i godna pochwały i podziwu determinacja, motywacja, ambicja, wytrwałość... Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja bardzo się cieszę, że ciągle można spotkać tak niepoprawnych optymistów na tym świecie :). Pozdrawiam serdecznie :)
WarszawiAnka Opublikowano 17 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiesz, ja do niepoprawnych optymistek już od jakiegoś czasu nie należę, jednak staram się też bronić przed drugą skrajnością - na miarę możliwości... Nie jest to łatwe, ale.... :) Pozdrawiam 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam dokładnie to samo :) Edytowane 21 Października 2018 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
WarszawiAnka Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 @Nata_Kruk : Dziękuję. :)
Rekomendowane odpowiedzi