Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

to jest raczej frustracja ćwierć inteligencji

bo inteligent nim co powie

to pierwej w duszy to rozważy

po obu stronach stoi człowiek

wcale nie musi go obrazić

on własne zdanie w sobie praży

bo nie raz go cholera bierze

a krytykuje ludzkie wady

współczując ludziom - powiem szczerze

:)

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• W komuniźmie obsesją było mięso z niedoboru   W kapitalizmie obsesją stał się tluszcz z nadmiaru   Wielka historia  to nie pokaz  przed bezwstydną kamerą inscenizacja  czy medialna scenografia   To lustro   Wielka historia  to suma  mrocznych gestów skali drobnych ruchów detali   Odwieczne tropizmy skryte przez źrenicą dwuznacznego nieba odlewają jej czcionki    Pozostaje tylko wierzyć w stół chirurgiczny  na jakim przeżyje lub skona dyktator lub urodzi się jego następca   A obok    w stolarskim warsztacie miliony zer cierpliwie hebluja swe  krzyże    Podaż i brat jego - pobyt nadają wartość wiórom wystruganym w kształt  ludzkich krucyfiksów   frezowanych  jak drzewce bezwietrznych chorągwi    gdy zaduch historii wciąż wieje    
    • mam fryzurę na pazia  jak konik dumnie chodzę  po złotym wrzosie  lśniąca na twoim grzbiecie gdy opieramy się ciepło      
    • @MigrenaBardzo dziękuję! Hegel miał rację!  W pierwszym roku mojej pracy napisałam takie hasło: „Kto nie rozumie historii, skazany jest na jej ponowne powtarzanie." (Wprawdzie George Santayana powiedział to trochę inaczej) Zapytałam nastolatków, jak to rozumieją. Większość była zdania, że będę dużo wymagać i jak nie będą się uczyć, to nie opuszczą klasy ósmej. Podkreśliłam czasownik "rozumie". Najpierw była cisza, a potem głos - ale to nie matematyka! I tak właśnie przeważnie jest, że większość nie rozumie historii. A to logika!  Bardzo dziękuję!    @LeszczymBardzo dziękuję! Oj, można! Oczywiście za długi byłby już "nieczytelny".  @Marek.zak1Dziękuję! Historia to rzeczywistość, która była, nauka - będę to powtarzać. To ludzie w swoich głowach robią z niej dziedzinę "podatną na manipulacje", bo sami manipulują, ciągną  w każdą stronę.    A poza tym, miałeś mądrego nauczyciela. :) Pozdrawiam.    @LeszczymNo właśnie, masz rację! :)))
    • @piąteprzezdziesiąte zmienię i ci wyślę
    • @MIROSŁAW C. tutaj zawsze warto się zaczytać, tak jest i tym razem, refleksyjnie pięknie. Czasami tylko…mam wrażenie lekkiego przepoetyzowania, ( ale ono i mnie jest nieobce ;),   pozdrawiam.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...