Maria_M Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Więziony potok słów jak wulkan gorący chociaż płomień palił czarne skały ziemi, w gardzieli krateru uśpione języki bezczynność uznały za czasy stracone, bo kamień węgielny będąc odrzucony, głowicą węgła stał się kurnej chaty i masy rozgrzanej kaldery przez wieki nie spalą, nie zniszczą prawdy objawionej, bez względu na tłocznię i wyborne wino, na szkarłat, purpurę, kadzidło i złoto, spijających nektar izraelskiej ziemi wielu jest, lecz jeszcze nie wiedzą dziś o tym, bądź nie chcą, bo wiedza niewygodą pachnie, poszerza horyzont, zmienia pogląd rzeczy, przyzwyczajeń starych trudno się wyzbywać, jak erupcja ruszy, same w pył polecą. 10.02.2018r. Edytowane 14 Lutego 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji) 3
Maria_M Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, nie zauważyłam. :) Edytowane 12 Lutego 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co z tą wiedzą? Ma być wiedza niewygodą pachnie. Nie mam pomysłu na tytuł. Na razie jest taki, jaki jest. :)
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2018 no teraz tak bo ta powyzej tej co niewygodnie pachnie zjadlas jej koncowke ;) albo mi sie strona zaladowala bez niej
Maria_M Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poprawiłam, chyba że coś przeoczyłam. pozdrawiam serdecznie:)))
bajaga1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 wygłaskany jak wszystkie Twoje wiersze tylko ten ostatni wers Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. coś mi nie bardzo pewnie marudzę .Pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za docenienie i czytanie. Sprecyzuj, spróbuję wyjaśnić. :))
bajaga1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 wygłaskany jak wszystkie Twoje wiersze tylko ten ostatni wers Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem jak wygląda wybuch i nie o to mi chodziło fakty , pochodzenie itd jeżeli mają polecieć w pył to jeszcze bardziej się zamażą przykryje je mrok i ciemność może napisz że jak lawa zaleją rzeczywistość lub niejasności ot takie tam marudzenie..
Maria_M Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wybuchający wulkan niszczy wszystko na swojej drodze, siła natury, więc musi powstać nowe, lepsze albo tylko inne niż stare. Lubię Twoje marudzenie. :))) Edytowane 12 Lutego 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. uważam że ciut przekombinowałaś ale popieram:)) 1
Maria_M Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba, że nieświadomie, no i nie miałam takiego zamiaru. Ciekawe, że tak odebrałeś? Cieszę się, że jesteś na tak. :))
azk Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie za bardzo rozumiem to zdanie. Kaldera jest rodzaju żeńskiego. "Ta" kaldera, a z Twojego zestawienia wynika dla mnie, że według Ciebie jest "ten". Kaldera jest uśpionym superwulkanem. Który sam siebie z pewnością nie spali. Tutaj nie rozumiem do czego się odwołujesz. I cel, przesłanie tego utworu jest poza moim zasięgiem Poczytam jeszcze komentarze, by sprawdzić czy jest się czym podeprzeć :) Pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ta kaldera, masz rację, już poprawiłam. Sama siebie nie spali, ale wszystko inne - tak. Ten wiersz jest trudny i nietrudny, trzeba wpaść na klucz. Na razie więcej nic nie napiszę. :))))))
azk Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No teraz to ma inny sens - czytelny. Natomiast trzecia zwrotka, jej trzy pierwsze wersy nadal poza moją percepcją. "Prawda objawiona" - w tradycji ma jedno, podstawowe znaczenie. Więc w tym momencie, dla mnie, wiersz ma aspekt religijny. Ale to oczywiście moje subiektywne odczucia :) Natomiast żar, emocje, którymi posłużyłaś się w wierszu wyglądają bardzo dobrze. Pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dałam Ci to serce za popieram - oczywiście.:)
Maria_M Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za żar emocji. Prawda objawiona może być tylko ta, o której myślisz. Tak poza wierszem, każdy to przyzna, że prawodawstwo współczesnego świata bazuje na nektarze ziemi izraelskiej. Wiersz mówi o kilku ponadczasowych sprawach. Nie zaciąga do żadnej, konkretnej religii, to na pewno. pozdrawiam :))
azk Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja nie przyznam, sorry. W czasach kiedy istniały potężne państwa czy asyryjskie, czy faraonów, Żydzi byli dzikim plemieniem pasterzy. "Ucywilizowali" się dopiero po niewoli babilońskiej, niewoli egipskiej, to z któregoś z tych krajów zaczerpnęli idę jedynego boga. Podstawowa struktura dzisiejszego jakiegokolwiek państwa została wymyślona przez Asyryjczyków. Jeśli z 10 przykazań odrzucimy to co się odnosi bezpośrednio do wiary otrzymamy nakazy moralne, które towarzyszyły ludzkości od czasów kiedy w sposób zorganizowany zaczęła prowadzić osiadły tryb życia. Chociaż muszę się zgodzić, że w okolicach Morza Martwego na przełomie epok istniało silne życie filozoficzne, które przyczyniło się do wyartykułowania filozofii chrześcijańskiej, a później i islamu.
Maria_M Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A kiedy Mojżesz dostał Dekalog? Po niewoli egipskiej. Ale mój wiersz tak daleko nie sięga, skupiłam się na pierwszy wieku naszej ery. Nie jestem pewna, ale wydaję mi się, że islam był wpierw przed wykształceniem filozofii chrześcijaństwa? Musiałabym sprwadzić. Ale popularne jest określenie Europa chrześcijańska, kultura chrześcijańska, przecież wszystkie ważne święta koło tego się kręcą, mimo, że tworzą tylko nie do końca prawdziwą otoczkę, zakamuflowanej rzeczywistości. To jest trudny i delikatny temat. :)
Rekomendowane odpowiedzi