Bolesław_Pączyński Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Byłem zuchem i harcerzem potem do ksiąg się dorwałem chciałem błędnym być rycerzem, nadal marzyć nie przestałem. Cnym rycerzem zostać chciałbym na turnieje stawać śmiało zakuty łeb cały miałbym wcale by mnie nie bolało. Rycerskiego chcąc być stanu nie ulęknę się nikogo pola mogę dać waćpanu chyba żebyś chciał iść drogą Dulcynei bym ślubował albo inną miał wybrankę i jak Don Kichot szarżował uwielbiając swą bogdankę. Zajechałbym do krainy żeby zabić złego smoka opiewałby rybałt czyny i królewna czarnooka. Pół królestwa dałbym biednym pozostawił pół też sobie tylko szkopuł i sęk w jednym za rycerza ja nie robię. 21.11.2017r. Edytowane 21 Listopada 2017 przez Bolesław_Pączyński (wyświetl historię edycji) 6
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2017 Wydaje mi się że rymujesz z ogromną łatwością i że sprawdziłabyś się w bajkach dla dzieci :) Niemniej jednak na temat rymów porozmawiaj z Alicja Wysocką, Jackiem Suchowiczem , Oxyvią albo Leszkiem Wlazło. Używasz rymów gramatycznych, nie znaczy to, że na przykład ja jestem od nich zupełnie wolna a Tobie robię z tego zarzut. Lubię prościutkie rymy ale ponieważ uważane są za zbyt proste, by nie powiedzieć częstochowskie, podrąż proszę ten temat. Moim zdaniem masz spory potencjał i trzeba to wykorzystać. Trening czyni mistrza, więc wierzę, że będziesz coraz leszy. Pozdrawiam ciepło :) Bożena
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2017 drobne korekty: Byłem zuchem i harcerzem potem do ksiąg się dorwałem chciałem błędnym być rycerzem, nadal marzyć nie przestałem. Cnym rycerzem zostać chciałbym na turnieje stawać śmiało łeb zakuty cały miałbym wcale by mnie nie bolało. Rycerskiego chcąc być stanu nie ulęknę się nikogo mogę pola dać waćpanu chyba żebyś chciał iść drogą Dulcynei bym ślubował albo inną miał wybrankę jak Don Kichot poszarżował uwielbiając swą bogdankę. Zajechałbym do krainy żeby zabić złego smoka opiewałby rybałt czyny i królewna czarnooka. Pół królestwa dałbym biednym pozostawił pół też sobie tylko szkopuł i sęk w jednym za rycerza ja nie robię. za to teraz tu przy kompie walnę sobie ze dwie lufki powstał wierszyk no cóż chłopie a w kieszeni mniej gotówki bo w tym czasie mógłbym sobie artykulik drobny sklecić lub dorobić tu wam powiem popracować jako Ecik dowcipami sypać wokół cóż że humor w nich książkowy lecz ten humor lubi ogół nie potrzeba tęgiej głowy :)) 2
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. może głowy tęgiej nie potrzeba dla humoru i książkowego dowcipu lecz obroń się przed - "częstochowa" albo - "niewyrobiony czytelniku" :)) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2017 Ups, Jacek mnie uprzedził Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bolesławie, łeb zakuty cały miałbym mogę zaproponować zmianę kolejności? jak Don Kichot bym szarżował Spróbuj proszę przeczytać z proponowaną zmianą. Moim zdaniem lepiej się czyta. Rozpisałeś się Bolesławie i tak trzymaj :) Tylko powiem Ci na ucho, że jak będzie za dużo rymów gramatycznych, to zawsze się znajdzie się jakieś Czepiadło. A ja bym chciała żeby Cię chwalili :) Serdeczności. Przykłady: - rymy gramatyczne - utworzone z wyrazów, których współbrzmienie wynika z identyczności końcówek gramatycznych (np. dwa czasowniki: myślimy - robimy, chodzi - rodzi, lub dwa rzeczowniki: półmiskami - gromadami, gromady - osady) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) z Bolesława rycerz hardy z piórem zamiast halabardy twierdzi że ma łeb zakuty ale wierszyk nie jest głupi jednak przyszła menda zmierzła weszła w zbroję mąci rytm więc nasz dzielny Bolesławie piórem zabij pchelkę w mig i oszlifuj wiersz jak diament wtedy zda się że nie jedna Dulcynea czy Ginewra przed ołtarzem powie amen Edytowane 22 Listopada 2017 przez Marcin Krzysica (wyświetl historię edycji) 5
Bolesław_Pączyński Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wychowałem się na wierszach, rymach dobrych starych poetów takich jak Adam Mickiewicz, Władysława Broniewskiego,Jana Brzechwy, Juliana Tuwima itp: Po prostu lubię tę starą poezję ten styl i ciężko mi się przestawić na tę nową co prawda też ma w "szufladzie" wiersze białe ale pasjonują mnie te rymowane one łatwo docierają do wszystkich. Dziękuję za Bożenko za dobre rady oczywiście będę próbował poprawić w nowych wierszach te rymy wiem o co chodzi. Dla humoru proste rymy jak z rękawa sypać można, nieraz oko swe zmrużymy rozchmurzy się mina groźna. Z pozdrowieniem:)) Edytowane 22 Listopada 2017 przez Bolesław_Pączyński (wyświetl historię edycji)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W rymy tak się zaplatałem wydostać się z nich nie mogę, mnóstwo kartek zapisałem choć są proste i ubogie. Dziękuję za dobre rady dokonuję już korekty bez sarkazmu i żenady aby lepsze mieć efekty. Lubię humor i satyrę z uśmiechem unoszę czoło zaglądam z nią choć na chwilę bo lubię gdy jest wesoło. Z pozdrowieniem:)) 1
Bolesław_Pączyński Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem że dobrze mi podpowiadasz za co ci bardzo dziękuję i będę się starał co nieco zmieniać. Dziękuję ci szczerze Alu bo dobre są twoje rady zrzeknę się nawyków paru by nie robił ten rym zwady. Z pozdrowieniem:)) Wszak na kopie ich nie pozwę ni na miecze, ni na piki zacne rady to skarb w głowie i może będą wyniki. Doszlifuję tak jak prawisz coś się wytnie tam i tu miło że tu u mnie bawisz przyjemnego życzę snu:)) Edytowane 22 Listopada 2017 przez Bolesław_Pączyński (wyświetl historię edycji)
Freemen Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Bolesławie ! Naprawdę świetnie się czyta. Masz potencjał :) Edytowane 22 Listopada 2017 przez Freemen (wyświetl historię edycji)
azk Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wyrównałbym rytm tego wersu w ten sposób : cały łeb zakuty miałbym - przynajmniej mi lepiej się tak czyta. każdy chyba przyzna szczerze snuł marzenia różnorakie aby błędnym być rycerzem lub lekarzem czy strażakiem i nie wpadło mu do głowy kiedy snuł marzenia wzniosłe że mu przyjdzie być księgowym lub do sejmu zwykłym osłem Oj, zjadło mi literkę "P" w ostatnim słowie :) Pozdrawiam :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi bo go z satyrą napisałem tu na forum by się cieszyć każdą chwilą, by nie brakło nam humoru. Z pozdrowieniem:) Dobre, dobre - he, he, he niechże się to tak ostanie obaj wiemy że to "P" jest tu zbędne mości panie. Miłego:) 1
Rekomendowane odpowiedzi