La_Fée_Verte Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Zakochałam się na wiosnę; Wiosną to się często zdarza. Na początek w tatarakach, Co mą utopioną siostrę Tak kołyszą i hołubią Tak ją pieszczą, mamią, lubią, Że zazdroszczę Mojej siostrze Brzegini Zakochałam znowu w lecie; Latem kochać da się tyle... W kłosach, które jeszcze chwilę Otulają polnym kwieciem Bladą moją siostrę drugą, Łaskotają, gładzą, lubią, więc zazdroszczę Zmarłej siostrze Południcy Zakochałam i jesienią; Jesień zmysłów taka pełna... Jakże zmysły mam okiełznać Jakże walczyć z wichrem, chmurą, Co z mą siostrą martwą lubą Tak wirują, tak hołubią... Ach, zazdroszczę I tej siostrze Wile Zakochałam ciemną zimą; Zimą ciepła tak potrzeba... W zamarzniętych ziemi grudach. Moją siostrę dawną miłą Tak ściskają mocno, tulą, Pieszczą chłodne ciało, lubią... Wiesz, zazdroszczę Martwej siostrze Wąpierzycy Dziś jest dzisiaj, bez kochania; Czasem dziś się kochać nie da Może jutro spadnie z nieba W tatarakach, polnych kwiatach, Wichrze, chmurze, z ziemi wonią I z pieszczotą tak szaloną... Mnie zazdrościć Będą siostry Ciebie.
gabrysia_cabaj Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 a ja doczytałam do końca, wbrew sugestiom stanisława, że nie warto, i nie żałuję, bowiem fajny wiersz-piosenka, prawie na ludową nutkę, rzewnie pozdr. g.
Mateusz_Wojciechowski Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2015 Świetny wiersz :-)
Mikołaj_Marcin Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2015 Cieszę się, że ktoś tak jeszcze pisze. Dzięki temu nie tracimy kontaktu z naszymi ludowymi, słowiańskimi korzeniami. Pozdrawiam serdecznie wszystkie rusałki. ;)
La_Fée_Verte Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 Bardzo mi miło, że wiersz przypadł Wam do gustu. Dziękuję za dobre słowa i wraz z siostrami pozdrawiam serdecznie :)
Rekomendowane odpowiedzi