Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Czy możesz dzisiaj być inna? Wziąć pod rękę i szepnąć: "Chodź, wyjdźmy na spacer za miasto". Wiewiórka ruda i zwinna skacząc przecięła drogę. Na drodze czas całkiem zasnął. Zamarł w brukowych kamieniach, w sklepieniu drzew nad drogą, w liściach złocących ziemi szarość, w snujących się gdzieś wspomnieniach. Starsza pani pod drzewem spogląda na nas - to starość. Biegnijmy, dziś nas nie dogoni. Lecz czemu się odwracasz? Spójrz, a za nami ślady nasze się zeszły i zmartwień koniec. Pokonamy wykroty, a do tyłu - jest sens patrzeć? Może plany snuć powinnaś. Zostaw w końcu piekarnik. Gorący - sam upiecze ciasto. Chociaż od teraz bądź inna! Weź pod rękę i powiedz: "Chodź, wyjdziemy poza miasto!" *tekst pod tym tytułem napisałem w 2006 r zajrzałem do niego 2 lata temu myśląc puszczę go w zapomnienie a on zaczął mnie mordować. Co jakiś czas przypominał się i wrzeszczał na mnie "nie wywalaj ale popraw" - uległem
Stary_Kredens Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 Mnie się podoba , subtelność spojrzenia , ciepła relacja i jakieś tęsknoty pomimo , na przekór itd itp. Język na ogół nadąża za myślą prosty i sugestywny pozdrawiam Kredens
Alicja_Wysocka Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 a spacer troszkę był spóźniony, w gałęziach księżyc wisiał i spadł w kałużę liść złocisty wraz z liściem spadła cisza wtem most stareńki jakby westchnął, w skrzypienie ubrał podziw no poparz, popatrz, zawsze razem i ciągle tacy młodzi :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy to sugestja że trochę przegadane? dzięki i pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ten spacer chociaż spóźniony milczenia nie okrył się płaszczem słowa nie dały sie ponieść a oczy niemogły napatrzeć fakt że staruszek mosteczek mógł podziw ogarnąć skrzpieniem lecz on był dyskretny przecież wyzwolil uczucia i wenę :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 @Jacek_Suchowicz Witaj Jacku - zapachniało tęsknotom za czymś wyższym za czymś co minęło . Takie mam odczucie . A ten fragment poniżej najlepszym odbiciem wiersza . Biegnijmy, dziś nas nie dogoni. Lecz czemu się odwracasz? Spójrz, a za nami ślady nasze się zeszły i zmartwień koniec. Pokonamy wykroty, a do tyłu - jest sens patrzeć? pozd.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, ale w wierszu jest też nadzieja na odbudowanie tego co było pozdrawiam Jacek
Kajetan_Kass Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ten spacer chociaż spóźniony milczenia nie okrył się płaszczem słowa nie dały sie ponieść a oczy niemogły napatrzeć fakt że staruszek mosteczek mógł podziw ogarnąć skrzpieniem lecz on był dyskretny przecież wyzwolil uczucia i wenę :) poszli na spacer nieco spóźnieni drzewa błyszczały srebrnym cekinem w rzece mrugały gwiazdy złociste a wiatr się ślizgał między stopami stali na mostku czule wtuleni zeszli na brzeg okryty jaśminem jaśmin uwolnił żądze ogniste kiedy się księżyc skrył za chmurami
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. potem na mostku tacy spełnieni odkryli w sobie radości tyle a woda płynie swym nurtem bystrem słońce odbija refleksem mami i przeszli cicho po ornej ziemi wpadając w bruzdy stopą co chwile na objad zjedli smażoną rybkę skryła przeszłość kojąca pamięć :) pozdrawiam Jacek
Zjajami_Baba Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 neodmiennie jest Pan w formie ten rym... pozazdrościć... Pozdrawiam! :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za rym ale tu o cos więcej pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi