Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2014 /Eli Wisełce/ one wszystkie Ele Ewy Marysie jeszcze w fazie prenatalnej rodzą się w szpilkach zanim zatrzepocą rzęsami zanim uniosą się w męskim zachwycie już tam w świecie przypuszczeń oczekiwań projekcji rozsiadają się na czerwonych fotelach i fikając piętami wciskają stopy w kolejne wyśnione buciki na wysokich obcasach przebierając uważnie w kolorach i kształtach inaczej skąd by się wziął ten powtarzalny zew ledwie kończąc lata splecione w warkocze wskakują bez wahania w szpilki i żeby się która ulękła pochyliła upadła skądże idą wyprostowane przez nasze serca wystukując ostrymi końcami ekspresję swojego ja nie przejmując się tym że boli ze szpilek schodzą tylko po to by przyjrzeć się nam leżącym czy jeszcze dyszymy
Jan_Wodnik Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2014 Sympatyczny, trafny z lekkim przymrużeniem oka. Szpilki i szpileczki... Przeczytałem z przyjemnością. Pozdrawiam.
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2014 Mam zgoła odmienne zdanie. Utwór "wypowiada się" za ogół zawarty pod podmiotową postacią, a tak naprawdę dotyczy sfery "modelingu". A poza............ nie każda babka ma pstro w głowie ( z poziomu wysokiego obcasa:) - to już moja złośliwość). Nie każdy facet żyje projekcjami. Zamysł wpadł butem w referatowy pasztet i zdaje się nic nie przyszpilił. Tym razem imperatyw, to tylko czasownik w trybie rozkazującym, ale ja usuwam się ( niech będzie, że rakiem). pozdr
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @Mariusz_Sukmanowski a w którym zdaniu autor pomawia kobiety, że mają pstro w głowie?...insynuacje, czyste insynuacje; nadto...tekst mówi wyraźnie o projekcjach, w jakie idą kobiety (raczej oczywiste...to tak a pro po's raka) i co z tego, dla nas - menów, wynika; czytanie na opak, wbrew tekstowi, i najwyraźniej z uprzedzeniem, to pewnie imperatyw, z którym męczy się niejeden komentator literackich tekstów...jedynka z hermeneutyki! (co i tak za dużo!); to nawet nie pasztet, a bryja...
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Nie rozumiem tych emocji. Jeśli wypowiedź ma pozytywny wydźwięk (a jak pamiętam, bywało) to................ wtedy powinno być emocjonalnie. Tekst miał być "przymrużony" (inkszość, że "podle" mnie nie jest) i taki też był mój wywód. Ale skoro ma być o pomówieniach, proszę: "jeszcze w fazie prenatalnej rodzą się w szpilkach" I "TE-ONE" z pierwszego trymestru trzeciego miesiąca:"płód jest coraz bardziej aktywny, przejawia już indywidualne cechy w wyglądzie i zachowaniu," i z trzeciego trymestru siódmego miesiąca:"większość odruchów wrodzonych jest już widoczna " nie czułyby się komfortowo w szpilkach, a i dużo dużo później większość uznaje szpilkę za zło konieczne. To co w wierszu jest "zew-em", w rzeczywistości jest uzupełnianiem garderoby, która jak powszechnie przyjęto (to też może być złośliwość) bywa niepojęta (rozmiarowo). Więcej luzu w komentach, skoro proponuje się czytelnikowi krotochwilny poczęstunek. pozdr pisi " najwyraźniej z uprzedzeniem" - proponuję nie czynić takich insynuacji. Uprzedzony jestem tylko do bezmózgiego stukania w klawiaturę, a nie przypominam sobie bym coś takiego tu( mam na myśli szerszy kontekst), stwierdził.
Jan_Wodnik Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 Uważam ,że kruszenie kopii o ten wiersz to efekt braku poczucia humoru u komentujących. Tego nie da się wytrenować. W tym sensie uprzedzenie i czytanie obok tekstu to trafna odpowiedź. Wiersz dobry bez dwóch zdań . Oprócz wierszy Gabrysi Cabaj,które są również dobre - rodzynek spośród umieszczonych tu ostatnio klasycznych kocopołów. Pozdrawiam.
maria_bard Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 Mamy tutaj co? Ot - żałosne przepakowanie kompletem form języka polskiego. I tak - czasowniki osobowe i bezokoliczniki, imiesłowy w wielorakiej postaci; cała paleta części mowy. Nadgorliwe przegadanie. Tekst aspiruje do egzaminu gimnazjalnego. To forma. Treść: Pane Jacku AMS - nie mam do pana siły. Wiem, że martwi pana moja zmieniona osobowość. To już wiem (cytuję - "martwi mnie PANI starość, bo kostyczność w myśleniu oznacza nic innego jak demencję. Starczą.") Poza tym obciąża mnie Warszawa. Wiem. Gorzej - jestem i Ela i Maria dwojga imion. Ten tekst poklepujący kobiety po dupkach tak od razu, na "wyjściu", wejściu, niwelujący ich człowieczeństwo obraża mnie. Pierwsza i ostatnia "strofiejka" to pański kłopot. Cała reszta - podobnie. Współczuję tej Wisełce. Niech płynie bez tam.
maria_bard Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 panie Wodnik... Gratuluję poczucia humoru. I smaku wielkiego artysty słowa.
Kulok_the_Bo$$ Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 A Ja uważam, iż to bardzo trafny wiersz- kobiety uwielbiają deptać mężczyzn (zwłaszcza w szpilach), nawet gdy się do tego nie przyznają.
Jan_Wodnik Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @maria_bard Po pierwsze- wycieczki osobiste są niezgodne z regulaminem - proszę go przestudiować... Po drugie - dziękuję za uznanie !!!! To doprawdy przełom... Co do poczucia humoru , w celu wyrobienia go sobie zalecam czytanie klasyki poetyckiej, powinno pomóc.
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @Mithotyn owszem, uniwersalia dotyczą każdego, a zatem i mnie...
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @maria_bard mamy tutaj co? - fochy! tylko miny i fochy! - tak się jakoś dziwnie składa (dziwnie dla niektórych) że wiersze pisze się częściami mowy, czasownikami, bezokolicznikami i.t.p...zdziwiona? pewnie jak ten bohater, co dopiero się dowiedział, że gada prozą... przykro mi, jako poloniście, gdy ktoś nie odróżnia adresu do peela od adresu do autora, bo to są jak na ambicje pisarskie braki nie do zaakceptowania... pomyślności dla Eli i Marii! :) dziękuję za pochylenie - (ten cytat o skostnieniu...pozwolił mi zrozumieć, co w trawie piszczy...); J.S
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @Kulok_the_Bo$$ nie aż tak - to w zasadzie tekst o przemocy psychicznej i to pisany z przymrużeniem oka (przymierzanie szpilek w fazie prenatalnej...)...
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 @Mariusz_Sukmanowski chciałbym zrozumieć, co ma medycyna do frazeologii czyli literatury...po co odwoływać się do nauki, skoro wiersz budowany jest tylko na dalekim skojarzeniu i uogólnieniu... moje konstatacje o komencie są poza emocjami; krytyka jest dziedziną zbyt dużej odpowiedzialności i wiedzy, aby można było pozwolić sobie na emocje... jeśli w krytyce widzę nieistniejące fakty, nieprzystawalne do treści o których mniema - reaguję, z obowiązku!
Anna_Myszkin Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2014 Tja, najlepiej, żeby uklękła... Przegadane - fakt, jako żart - może i by uszło, ale za bardzo "mikke-ologiczne".
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 @Anna_Myszkin niedokładnie czytane - bo jest - ulękła - a nie - uklękła - (!) zmienia całą opcje czytania...jeśli to nie jest przeróbka, ani insynuacja, proszę o większy dystans, bo imputowanie mi myślenia Korwina-Mikke to absurd równy przypisaniu temu tekstowi maoistycznej ideologii (!) - to zdumiewające, czego to się ludzie doczytują w niemal kabaretowym wierszu...(!)
gabrysia_cabaj Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 kiedyś czytając Twój wiersz o młodszym pokoleniu, zdenerwowało mnie, że wrzuciłeś wszystkich do jednego worka, ale tutaj, może dlatego, że dedykowany, czyli imperatyw z przymrużeniem oka, czytam uśmiechając się:) pozdr. g.
Anna_Myszkin Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O co ten hałas? Skoro kabaret, to poszłam krok dalej, ale nie! Autor wytacza działa. Zadziwiające, jak łatwo można nabrać dystansu i żartować np. z kobiet, a jak trudno nie najeżać się z byle powodu, stając do polemiki nad własnym tworem. I tak właśnie mierzy się poczucie humoru, którego brak zarzuca się tutaj niektórym... (Cudzysłów z "uklękła" usunęłam, żeby nie kłuł w oczy Autora.)
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 @Anna_Myszkin ależ...! dziękuję za czytanie, bo to najważniejsze - prawda? :)
al_meriusz Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 no tak, wiersz jest kabaretowy, podobnie jak film 'testosteron' jest komedią, a jednak zarówno wiersz jak i film nie są pozbawione istotnej treści jacku, w interpretacji cząstki prawdy zawartej w twoim wierszu można posunąć się daleko, bardzo daleko i... właśnie takie jest zadanie dobrego kabaretu życie to TY i tylko TY a reszta to przystawka tak chciał bóg albo cokolwiek uśmiechasz się znad opuszczonej szyby złotego mercedesa 500 i nie trzeba myśleć aby wiedzieć że życie to właśnie TY (arek nieistecki, wyznanie wiary) szpilki/mercedes jako symbole rytuału służącego prokreacji często zdają się być u ludzi wrodzonymi, jak fizyczne i umysłowe różnice, rekwizytami w zachowaniach imperatywnych - adekwatnych do zwierzęcego instynktu (tutaj: okres godowy) - ustalonych zapisem genetycznym dopiero gdy ludzie zadają sobie pytania w rodzaju: dlaczego muszę 'wyjść w szpilkach', albo 'podjechać mercedesem' zaczyna się robić ciekawie, bo coraz bardziej człowieczo... [youtube]u3l6HFv9P3Y[/youtube] możliwe, że żyjemy w czasach zmiany społecznych paradygmatów i w okresie prenatalnym indywidua obojga płci wyposażane będą (i jak się zdaje już bywają) w smartfony ;-) pozdrowienia ps ach, no i jeszcze ta puenta... od iluż to wieków faceci pochylają się nad nękanymi przez nich kobietami, by sprawdzić czy te jeszcze dyszą zemsta jest słodka ;-)
Rekomendowane odpowiedzi