Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

haiku

Lefski

Rekomendowane odpowiedzi

jesiennym niebem
suną kluczem łabędzie
i śnieżne chmury

Jak obiecałem-komentarz w stylu jaki prezentuje wielu, to tylko prowokacyjny zabieg. Ale sam pan go sprowokował.
jesiennym niebem--oczywiście rozumiem , ze jesienne to kigo--tu wymuszone i nic nie wnoszące.
suną kluczem łabedzie-- kluczem tak zwrot oklepany, że............ to chyba cos wyżej pownino być niz podstawówka.
i śnieżne chmury--to już interpretacja pańska-- chyba , że ten śnieg pada z nich , ale wcześniej nic o nim. A jesli nie pada to skąd wiadomo , że śnieżne. Wszak równie dobrze mogą być deszowe czy gradowe. Albo deszczowo śniegowe. Uważam , że tu chciał pan pokazać wyższość nad..... i cóz nie powiem co wyszło.
Pozdrawiam.

Ot i dostało mi się po nosie, choć go wcale nie zadzieram. Akceptuję Pańskie uwagi z wyjątkiem tej o pokazywaniu wyższości. Pańska analiza ukazuje popełnione błędy - dzięki. Natomiast jeśli idzie o moje intencje, zapewniam, że jest pan w błędzie. Niejednokrotnie zaznaczyłem w moich komentarzach, że nie jestem ekspertem (pierwsze próby haiku popełniłem w maju br., po "odkryciu" tej dziedziny twórczości w niniejszym przybytku) i nie próbuję nawet oceniać twórczości innych - jest to skądinąd moją sygnaturką. Wyrażam tylko i wyłącznie moje osobiste odczucia i opinie, a jedyną motywacją jest chęć zabrania głosu w dyskusji, uzyskania opinii o moich tworach i - ewentualnie - podzielenia się posiadanymi informacjami.
Dzięki jeszcze raz za rozbiór, pozdrawiam - Lefski