gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Od pewnego czasu, ale nie wiadomo dokładnie od kiedy, bo co jest i było i będzie w przyszłości pomiesza się i zawiśnie w nieokreślonym, więc można by rzec, że w niebieskim niebie, które wydawać się może czarną dziurą - wszystko stanęło na głowie. Nawet Stwórca na swoim wszechwładnym tronie znieruchomiał do góry nogami. Chmury usytuowane na opak, a z każdej zwisało po jednej czystej duszy, niby sople spod śniegowych czap na dachu. Ktoś postronny mógłby odnieść wrażenie, że do nieba przystawiono niewyobrażalnie wielkie zwierciadło wody, w którym odbija się życie wieczne, lecz w okolicy zabrakło postronnych, więc właściwie można sobie tylko tak imaginować. Dziwnie wyglądał pisarz, ponieważ odkąd wyszedł ze skóry, wszystkie jego zapiski wysypały się w niebyt, a on, nieświadomy, dalej ściskał swój pusty już brulion, czekając Bóg wie na co. Tymczasem nad Ziemią wzeszło Słońce i tak jak zachodzące - było jedną wielką, ciepłą różą. .
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Mithotyn wiedza ma swoje ograniczenia a wyobraźnia nie ma granic co wolisz? mam nadzieję, że zdrowie dopisuje, więc tylko przesyłam --->
bazyl_prost Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj róża odpada , może dalią?
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czemu ma to służyć? usilnemu prostowaniu odbioru czytelnika - czy stawianiu na swoim jako jedynie słusznemu? (pytanie retoryczne) takie pseudokonfrontowanie czytelnika z autowizją piszącego, jest zwykłą dziecinadą nastawianą tylko na poklask - już tobie pisałem, daj sobie spokój z takimi, nic nie wnoszącymi wstawkami, bo pisanie bredni, pisaniem bredni pozostanie, choćbyś odtańczyła kankana na rzęsach... ............................a podkreślone jest li tylko kolejną projekcją na pytania retoryczne, mniemam, że nie muszę odpowiadać, więc i tak czynię. a jeśli to nie jest "wiersz", myślę że i obrazy Vladimira Kusha nie mają nic wspólnego ze sztuką malarską.
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ten tekst wymaga, bazyl, żeby Słońce było różą - po prostu wtedy, gdy powstawał, taka była wizja hej! pozdrawiam Cię i Gliwice:)
bazyl_prost Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj nie wiem kiedy ludzie dotrą do właściwego nieszkodliwego modelu rzeczywistości, zamiast tworzyć mechanizmy zniszczenia - które i tak nie działają, bo życie jest naprawdę wieczne- twórzmy swoje światy, wyobraźnia jest dana każdemu za darmo
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @bazyl_prost ale jak to wszystko ogarnąć, to poczucie samotności, odrębności człowieka wobec Boga, a może niezmierzalności czasu i przestrzeni
beta_b Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj wracam Gabrysiu ze szczytu, do którego mnie obcy zawiedli: nakarmili, położyli, kocyk dali. Nie pamiętam drogi, mrok był i zmęczenie w oczach. Ale jest schronisko, tam wysoko. Miejsce z takim widokiem, że gdy się człowiek budzi, to znika samotność, odrębność od Boga, i czas i przestrzeń przestaje grać rolę. Szukaj ścieżki, pytaj o drogę. Dziś schodzę w pokoju, w spokoju, bez ciężkiego plecaka emocji. Kamienie wyrzuciłam na szczycie. Została pałatka, menażka i ogień. Jestem z Bogiem, w czasie i poza.
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 no i piękny wiersz napisałaś, Bea:*
bazyl_prost Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj najważniejszy jest luz w gaciach
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @bazyl_prost nie rozumiem i nie chcę rozumieć, rozumiesz?
bazyl_prost Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj bez zrozumienia wszystkich przesłanek nie można ustalić statusu
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @bazyl_prost teraz ty wiesz, że ja wiem, że ty wiesz:)
bazyl_prost Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj świat to forma pustki
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. na takie komentarze to już zdrowia nie mam i lekce sobie ważę dalszą wymianę słów...
Jan_Wodnik Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Znów niekompetentne wpisy zmuszają mnie do zabrania głosu: to DOBRY wiersz, trzeba do przeczytania go uruchomić wyobraźnię i emocje. Pozdrawiam autorkę.
Wawrzynek Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 ...coś wiadomo, ale właściwie to niewiadomo, coś zawiśnie, a może nie...ktoś mógłby odnieś wrażenie...ale go nie odniesie.... Pani Garbysiu z całym szacunkiem do Autorki, nie takiej poezji spiętej słowami szukam. To takie dywagacje, aby tylko żonglować słowem...oczywiście to tylko wg mnie....inni mogą wpaść w ekstazę. Pozdrawiam.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2014 @gabrysia_cabaj Ekfraza, słaba! Surreal albo abstrakcja ze "staranną" frazą... To się nie może podobać, rozumiesz... Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi