Błażej_(I)_Kuźniacki Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 Piekło nie jest gorące Jest zamarznięte i zamarza mocniej z każdą chwilą Jesteś zimna Chłód przynosi Piekło Zamarza wiatr niosący zapach I słowa ostre i zimne jak sople lodu Ciepło krwi nie roztopi zamarzniętego serca Sól łez nie roztopi ściętych mrozem tafli oczu Potrzeba iskry Która podpali chrust Ogień wpłynie w żyły Wulkaniczna lawa rozgrzeje serce Czując ciepło swych ciał Zaśniemy wtuleni w siebie z daleka od Pandemonium
bazyl_prost Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 @Błażej_(I)_Kuźniacki jakieś to takie cierpiące na chłód i łaknące kuchennego ciepła
Błażej_(I)_Kuźniacki Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 @bazyl_prost Minus kilkanaście stopni tak ochłodziło słowa w tym wierszu.
M_Patriota Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Na Podlasiu mroźniej, niż w Norwegii. Pozdrawiam z Podlasia.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 pierwsze trzy dwuwersy ok, a dalej jakby się trochę przegadało, moim zdaniem :). pozdrawiam i do poczytnia :)
Błażej_(I)_Kuźniacki Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Dzięki. Natura gaduły niestety wymaga nabrania kunsztu.
Błażej_(I)_Kuźniacki Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Mroźniej...
Lilka_Laszczyk Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Błażeju, Dawno mnie nie było na forum. Kiedyś przeczytałam kilka Twoich wierszy i starałam się do nich odnieść. Z tego co pamiętam wada tych wierszy było zbytnie przegadanie. Niestety ten minus został. Widoczny jest zwłaszcza w pierwszej zwrotce. Pozbyłabym się połowy niepotrzebnych słów. Z różnych względów. Banał: ...i słowa ostre i zimne jak sople lodu... Zwrot o słowach jak lód jest już tak sponiewierany częstotliwością użycia, ze nie robi żadnego wrażenia. To samo dotyczy roztopienia zamarzniętego serca.... a potem znów ....lawa która to serce ma rozgrzać.... Nie chcę się wymądrzać, ale chyba w poezji chodzi o to , żeby przy pomocy niebanalnych metafor i oszczędności słowa wyrazić to co się czuje. Tym się różni poezja od prozy. Myślę, że powinieneś więcej czytać innych i zwrócić uwagę na środki wyrazu jakich używają inni piszący. Wierszy jest masa, począwszy od Sofoklesa skończywszy na współczesnych. Pozdrawiam serdecznie, życząc wytrwałości i pomysłu na wyrażenie myśli. Ps. Jeśli chcesz, żeby Twoje wiersze były komentowane, to nie proś o komentarz, tylko sam czytaj i odnoś się do przeczytanych wierszy, a spotkasz się na pewno z wzajemnością....)
Błażej_(I)_Kuźniacki Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 @Lilka_Laszczyk Lilko, bardzo dziękuję za komentarz. Krytyka jest uzasadniona i konstruktywna. Chcę pisać poezję, czuję taką potrzebę, wiem, że muszę więcej czytać, jeśli chcę poprawić warsztat poetycki. Musze też więcej pisać. Do poczytania!
Rekomendowane odpowiedzi