Kazimiera_Chmurka Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Słyszałam kiedyś cudny śpiew słowika... Dawno to było, a dotąd nie znika urok tamtej chwili... Na wisienkę małą, bieluchną od kwiecia, w wiosenny poranek śpiewak ów przyleciał i rozpoczął koncert maleńki artysta. Tak dawno to było... Dziś gdy o tym piszę, ten niezwykły koncert sprzed wielu lat słyszę. I była tam jeszcze łączka zagubiona pośród pól, zielona, pięknie ukwiecona, jakby siłą czaru z baśni przeniesiona. Chodziłam tam potem i długo szukałam, lecz niestety więcej już jej nie widziałam; więc może jej wcale właściwie nie było, a to co widziałam tylko się przyśniło? Pocięli ją pługiem, broną podrapali i na pięknej łączce groch z wyką wysiali? Ja ją mam w pamięci taką jak widziałam, gdy na nią w zachwycie wzruszona patrzałam. Była też noc jasna, księżycowa, w sadzie zdało się, że księżyc srebrne pasma gładzi. Wyglądał ulotnie, jak zaczarowany, tak dziwnie dostojny, więcej nie widziany. Tylko było patrzeć jak krasnale żwawe rozpoczną tam swoją wesołą zabawę... I taki był spokój, i cisza w przyrodzie w kochanym do dzisiaj, ojcowskim ogrodzie. Ta łączka, ten słowik i ogród w poświacie... Czy moi kochani też tak odczuwacie?
M_Patriota Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 Jak najbardziej tak odczuwam. Lubię takie wiersze o przyrodzie ze wspomnienia. Również niemniej, jak poprzedniczkę serdecznie witam.
Kazimiera_Chmurka Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 (:) "I jo Wos witom tom somom witockom"
Mirosław_Niewierszyn Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Styl niepotrzebnie trochę archaiczny, ale wiersz urokliwy i sprawnie napisany. Gratuluję.
Rekomendowane odpowiedzi