cezary_dacyszyn Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2013 zdejmij Panie zmarszczone czoło gniewu usuń zoraną bruzdę strachu nabrzmiały ciętą raną język uzdolnij jeszcze do zachwytu niech dni zakwitną feerią gałek ocznych śmiejących się do rąk sięgających chleba do nóg co biegną ku małym sprawom o wielkim znaczeniu stwórz we mnie człowieka Wolin 05 VII 2007
andrzej_barycz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Mam mocno ambiwalentne odczucia. Z jednej strony "przylegam" do tej modlitwy, niosę ją w sobie (przesłanie), z drugiej strony kuleje ona językowo, przeplatając treść pleonazmem (zorana bruzda), niechcianym komizmem (feeria gałek ocznych) i frazesem (stwórz we mnie człowieka). Nie dał pan rady, tej "małej sprawie o wielkim znaczeniu"...
pchła_szachrajka Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. górne c do potęgi entej ;) mam skłonności do takich klimatów, ale tym razem nie wchodzę - bo przytłacza mnie owa potęga nadmiernie enta (zadęta...? ;)) - bez urazy, f.isia :)
henryk_bukowski Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 ..te "uzdolnij"..wyje na pijacką nutę..proponuję "zmuś"..choc ogólnie byłoby to jak róża do kożucha:)..gdyż cały tekst..potrzebuje kapitalki - pozdrawiam Henryk
cezary_dacyszyn Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. z tą feerią zgadzam się ale ... od wieków nie usiłowałem znależć nic lepszego : ( A odnośnie ... cóż ... ja cały jestem frazesem ... Odnośnie wierszy , nie mają żadnego znaczenia . Tak naprawdę . Pozdrawiam :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. górne c do potęgi entej ;) mam skłonności do takich klimatów, ale tym razem nie wchodzę - bo przytłacza mnie owa potęga nadmiernie enta (zadęta...? ;)) - bez urazy, f.isia :) absolutnie bez urazy :) Archiwizuję , ot wszystko :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie starałbym się nawet próbować kochać Boga , który do czegokolwiek by mnie zmuszał . Staram się , bo daje wolność wyboru . Pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Słowa, które "każdy" z piszących powinien sobie szeptać przed snem.. ;), może nie dosłownie wszystkie, ale rozumiem intencje. To "modlitwa", wiem, ale "zdejmij Panie... stwórz we mnie człowieka", ciut na wyrost... to nie On, to człowiek/ja.. powinien/powinienem to zrobić. Pozdrawiam.
cezary_dacyszyn Opublikowano 22 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) I może o te intencje chodzi ... W Biblii czytamy, że Bóg potrafi usłyszeć nawet nasze wzdychania - bo często nie jesteśmy w stanie się do niego zwrócić wyartykułowanymi słowami, zwłaszcza w obliczu popełnienia ciężkiego występku... Niemniej On zna naszą naturę i dopuszcza taką ułomną przypadłość, jeśli tylko wypływa z serca. Oczywiście nie preferuje jedynie klęczek - wtedy nie pomaga i tutaj masz rację. Te słowa w tym czymś to jedynie odbicie mojego stanu, kiedyś tam, w wyniku zaistniałych okoliczności. I wyrażenie wiary w to, że pomoże mi się zebrać do kupy... Tyle ewangelii, nie każdy może być Rihtikiem Stempelkiem, poza tym w Giżycku też są nasi ... :-) Pozdrawiam serduchnie, C :-))
Rekomendowane odpowiedzi