Jarek Zawadzki Opublikowano 24 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Komu trzeba takiej armii? Kto te głodne mordy karmi? Gdzie są matki tych żołnierzy? Kto ich kocha? Kto w nich wierzy? Dokąd idą? Po co idą? Pod jakiego z państw egidą? Kto ich czeka? Gdzie ich czeka? Na co zwierze im człowieka? Mężni, silni, głodni, głupi: Kto ich wczesne trupy kupi? Kto ich dusze kiedyś wspomni? – Nie historia. Nie potomni. Rozkaz, rozkaz! Lewa, lewa! Hymn do śmierci ich zagrzewa. Bóg... tfu! Honor i ojczyzna – Jakiż bóg się do nich przyzna?! Komu trzeba takiej armii? Kto te głodne gęby karmi? Dokąd idą oni? Za co? Kto bogaci się ich pracą?
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 piękne - choć duzo pytań - żołnierz nie pracuje - broni ojczyzny - najemnicy raczej czynią z tego pracę. MN
Emilia Zone Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 hmm.. muszę przyznać, że ciekawie ujął Pan temat nawet rymy mnie nie wytrąciły z równowagi a wręcz przeciwnie dobry wiersz moim zdaniem prosty i przyjemny, czytelny dla każdego pozdrawiam Emilka
Jacek_P. Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Rzeczywiście ciekawe. Taki protest przeciw "mięsu armatniemu". Też punkt widzenia. Nie całkiem mi się tłumaczy Na co zwierze im człowieka? A może: Na co zwierzę im z człowieka? Jeszcze końcówka mi nie brzmi z tą pracą. Zbyt zwyczajnie brzmi "praca" po tym wszystkim co było wcześniej. Już prędzej:Kogo wraki ich wzbogacą Albo coś w tym guście. Pozdrawiam. Ja.
Jarek Zawadzki Opublikowano 25 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 mialo by "z czlowieka" rzecz jasna :)
Rekomendowane odpowiedzi