Łucja_Kosowska Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Wije się wśród satynowej pościeli odziana w koronki pożółkłe ciasno zawiązane gorsety fiszbinowe usta maluje pędzlem na czerwono i gdyby skalpel skóry mlecznej nie zostawiał w stanie chałturniczo-niedbałym tak samo kusząco udekorowałaby trzewia ażeby tylko ktoś choć raz po nią sięgnął
cezary_dacyszyn Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 czy to o japońskiej gejszy - niedoszłej ;-) ? Trochę smutny obrazek ale wymowny z pięknym pragnieniem na końcu . Niech ktoś sięgnie - chociażby dla odkrycia trzewii :-) Pozdrawiam , C :-)
Łucja_Kosowska Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Jakby się tak rozejżeć to to nawet nie musi byc gejsza...
Roklin Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Mnie się to kojarzy bardzo ponuro - z kobietą, której brak pewnej bardzo kobiecej części ciała.... co samo w sobie jest straszne (piszę opierając się na własnych doświadczeniach). Takim kobietom rzeczywiście jest trudno... ale do tego obrazu nie pasują mi trochę gorsety - takie dwie trochę wykluczające się części... Trzewia najważniejsze, fakt. Choć raz? Chyba się nie zgodzę, ani mężczyźni, ani kobiety nie chcą być "dosięgnięci" raz i wykorzystani (chyba, że członkowie jakichś dziwnych modnych klubów). Ale po razie zawsze przychodzi ochota na drugi, potem na trzeci... Poruszające... Pozdrawiam serdecznie :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 w drugim i w trzecim wersie wydają mi się zbędne inwersje. chyba że miały to być przerzutnie i wtedy mamy 'pożółkłe ... gorsety' i 'fiszbinowe usta' mówiąc szczerze, dopiero po komentarzu Roklia coś zajarzyłem, chociaż, w moim odczuciu chodzi raczej o operację plastyczne i to, jak daleko są niektórzy skłonni się posunąć żeby zaspokoić swą... próżność :). ale mogę się mylić, takie moje prawo :) pozdrawiam i do poczytania :)
Baba_Izba Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 "pożółkłe koronki", "gorsety" - w moim odczuciu synonimy pewnych ograniczeń wynikających z przyjętych i uznanych w środowisku zasad. Potem - "skalpel skóry mlecznej" - coś mi tu nie pasuje. W moim odbiorze lepiej wiersz brzmi bez piątego, szóstego i siódmego wersu:Wije się wśród satynowej pościeli odziana w pożółkłe koronki i ciasne fiszbinowe gorsety usta maluje pędzlem na czerwono tak samo kusząco udekorowałaby trzewia ażeby tylko ktoś choć raz po nią sięgnął Serdecznie pozdrawiam - baba
PaULA-nowa Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 A ja czytam, że to sen jakiejś starej pudernicy, może burdelmamy? W sumie ciekawie. Pozdrawiam:)
Łucja_Kosowska Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Bardzo podobają mi się wasze interpretacje :) Praktycznie każda z nich jest mniej lub bardziej trafna. Roklin: Znam kobiety, które tak bardzo toną w samotności, że oddałyby wszystko za poczucie czułego dotyku choć raz, choć na chwilę. I wcale nie należą do dziwnych grup. Sylwester: Według mnie w interpretacjach wierszy nie istnieją pomyłki! :) Chyba jestesmy nauczeni myśleć kategorią "co autor miał na myśli?" zamiast "co ja mam na myśli po kontakcie z utworem?" Baba: Dziękuję serdecznie za sugestię. Twoja wersja brzmi dobrze, przemyślę to :) PaULA-nowa: To był mój pierwszy zamysł, ale według mnie w tych kilku wersach znaleźć można o wiele więcej historii, co z resztą widać po komentarzach Dziękuję bardzo za sugestie i opinie.
Roklin Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Według mnie zawsze należy być trzeźwym, nawet w najtrudniejszej sytuacji. Na "jeden raz" lepiej się nie zgadzać, bo może się źle skończyć. Kobiety - z pewnych powodów - zwłaszcza... Zawsze byłem bardzo wstrzemięźliwy i... w sumie dobrze na tym wyszedłem... Dziwne grupy - miałem na myśli te wszystkie dziwne mody, które panoszą się obecnie wśród ludzi.... Pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Poczatek średnio mi przypadł, za to puenta jest b.dobra, jak dla mnie. Czy to o gejszy.? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi