LadyC Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 zimą częściej myśli rozpływają się we mgle. poranki bywają niepewne dnia. jeszcze nie wiedzą jak długo pozostać. za chmurą jakiś świat się nie budzi. potem. wrzask słońca prosto w oczy. zamykasz zamiast mrużyć. powieki. opadną. zawisną jak czapy śniegu na świerkach. nie strząsaj. śnić się będą wczesne wiosny. zielenie w głowie. w środku. w bieli. wybieli się dziś. i wczoraj.
LadyC Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o jakim braku entera mówisz? owszem jest i wersja bez kropek, ale ... wydaje mi się, że właśnie kropki dają oddech.
andrzej_barycz Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Bez czterech pierwszych wersów, zbędnego wprowadzenia do "migawki". poranek słońce prosto w oczy...
LadyC Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o jakim braku entera mówisz? owszem jest i wersja bez kropek, ale ... wydaje mi się, że właśnie kropki dają oddech. ....................do figury retorycznej nic nie mam - chodzi mi tylko o: to - wtedy przerzutnia daje moment "oddechu", zwięzłości z treścią, w każdym bądź razie mnie, jako czytelnika... Ok, faktycznie - sensowna uwaga. Dzięki.
LadyC Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przemyślę dzięki za słowo
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Słabawo tym razem Lady. Pzdr.
Piotr_Płoszaj Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Liryczny drobiazg. wrzask słońca prosto w oczy To dobre. Pozdrawiam - Piotr :)
LadyC Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 OJ chyba były słabsze teksty. To jest w innej konwencji, do której dopiero zamierzam czytelnika przyzwyczaić.
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Przestawiam się na tryb przyzwyczajania. Pzdr
LadyC Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)
Kris Sobczak Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Bez czterech pierwszych wersów bym to widział wyraźniej. Ponadto za długie niektóre wersy jak na jeden oddech, co powoduje, że obrazy są w tle, za parawanem dźwięków zamiast na pierwszym planie. Zręczne zakończenie.
WiJa Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Prosty wiersz, a totalne zaskoczenie, zwłaszcza niektórych krytyków. Pozdrawiam
LadyC Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy prosty znaczy zły?
WiJa Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy prosty znaczy zły? Znaczy, co najmniej dwie rzeczy. Że zbytnio niewyszukany, czyli zgodny z naturą rzeczy (i wydarzeń), że więc nie razi jakimś (że tak powiem) wyszukaństwem, jakąś sztucznością. I znaczy, że prostota nie jest prostactwem. I właśnie, co do innej konwencji to się cieszę, bo nawet wczoraj w TV w programie muzycznym (bodajże o Witoldzie Lutosławskim) nie uszło mi uwadze takie zdanie: bez odkrywania rzeczy nowych nie ma prawdziwej twórczości, ale nie wiem kto to konkretnie powiedział, a właściwie potwierdził to, czego utalentowani twórcy się trzymają (a przynajmniej wtórność nie jest ich zmorą). Pozdrawiam
Stary_Kredens Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Z ostatniego wersu zdecydowanie bym zrezygnowała - reszta jest ok Pozdrawiam Kredens
LadyC Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety, autorka w mojej osobie nie jest w stanie zrezygnować z ostatniego wersu. Nie widzi potrzeby. Samo stwierdzenie czytelnika(czki) to jeszcze za mało. Pozdrawiam
Tali Maciej Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy prosty znaczy zły? Znaczy, co najmniej dwie rzeczy. Że zbytnio niewyszukany, czyli zgodny z naturą rzeczy (i wydarzeń), że więc nie razi jakimś (że tak powiem) wyszukaństwem, jakąś sztucznością. I znaczy, że prostota nie jest prostactwem. I właśnie, co do innej konwencji to się cieszę, bo nawet wczoraj w TV w programie muzycznym (bodajże o Witoldzie Lutosławskim) nie uszło mi uwadze takie zdanie: bez odkrywania rzeczy nowych nie ma prawdziwej twórczości, ale nie wiem kto to konkretnie powiedział, a właściwie potwierdził to, czego utalentowani twórcy się trzymają (a przynajmniej wtórność nie jest ich zmorą). Pozdrawiam niestety nie mogę się zgodzić z tym komentarzem, wiersz nie jest prosty, jest przemyślany i co najważniejsze dopracowany,można interpretować na wiele sposobów, bo słowa bawią się znaczeniami. Mi osobiście bardzo się podoba konstrukcja słowna, ja bym nic nie wyrzucał, przyjmuję w całości. bardzo na tak co się bardzo rzadko zdarza kiedy odwiedzam dział dla "wprawnych poetów" pozdrawiam i czytałem z przyjemnocią
LadyC Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy prosty znaczy zły? Znaczy, co najmniej dwie rzeczy. Że zbytnio niewyszukany, czyli zgodny z naturą rzeczy (i wydarzeń), że więc nie razi jakimś (że tak powiem) wyszukaństwem, jakąś sztucznością. I znaczy, że prostota nie jest prostactwem. I właśnie, co do innej konwencji to się cieszę, bo nawet wczoraj w TV w programie muzycznym (bodajże o Witoldzie Lutosławskim) nie uszło mi uwadze takie zdanie: bez odkrywania rzeczy nowych nie ma prawdziwej twórczości, ale nie wiem kto to konkretnie powiedział, a właściwie potwierdził to, czego utalentowani twórcy się trzymają (a przynajmniej wtórność nie jest ich zmorą). Pozdrawiam niestety nie mogę się zgodzić z tym komentarzem, wiersz nie jest prosty, jest przemyślany i co najważniejsze dopracowany,można interpretować na wiele sposobów, bo słowa bawią się znaczeniami. Mi osobiście bardzo się podoba konstrukcja słowna, ja bym nic nie wyrzucał, przyjmuję w całości. bardzo na tak co się bardzo rzadko zdarza kiedy odwiedzam dział dla "wprawnych poetów" pozdrawiam i czytałem z przyjemnocią Bardzo się cieszę, że i taka opinia się znalazła. Z zasady nie przekonuję czytelników do swego 'dzieła' bo ... wiadomo, ale cieszy, jeśli ktoś dostrzeże coś co autorka chciała osiągnąć. Zatem dziękuję bardzo za ten wpis Pozdrawiam
WiJa Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy prosty znaczy zły? Znaczy, co najmniej dwie rzeczy. Że zbytnio niewyszukany, czyli zgodny z naturą rzeczy (i wydarzeń), że więc nie razi jakimś (że tak powiem) wyszukaństwem, jakąś sztucznością. I znaczy, że prostota nie jest prostactwem. I właśnie, co do innej konwencji to się cieszę, bo nawet wczoraj w TV w programie muzycznym (bodajże o Witoldzie Lutosławskim) nie uszło mi uwadze takie zdanie: bez odkrywania rzeczy nowych nie ma prawdziwej twórczości, ale nie wiem kto to konkretnie powiedział, a właściwie potwierdził to, czego utalentowani twórcy się trzymają (a przynajmniej wtórność nie jest ich zmorą). Pozdrawiam niestety nie mogę się zgodzić z tym komentarzem, wiersz nie jest prosty, jest przemyślany i co najważniejsze dopracowany,można interpretować na wiele sposobów, bo słowa bawią się znaczeniami. Mi osobiście bardzo się podoba konstrukcja słowna, ja bym nic nie wyrzucał, przyjmuję w całości. bardzo na tak co się bardzo rzadko zdarza kiedy odwiedzam dział dla "wprawnych poetów" pozdrawiam i czytałem z przyjemnocią Godzić się nie musisz, a nawet nie możesz (w swojej zawziętości negowania wszystkiego, co tylko powiem), ale wiedz że wszystko można interpretować na wiele sposobów, i wiedz że prostota wiersza nie przeczy przemyśleniu i dopracowaniu wiersza. Ale za to z Twojego rozumowania wynika, że proste wiersze tworzą tylko prostaki, czyli Ci, którzy nie myślą i nie pracują nad wierszem. Pozdrawiam
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2013 Przeszedłbym obojętnie obok "mżawki" , bo nie lubię opadu ,ale ten jest bardzo ,bardzo ożywczy. Chciałem przyczepić się do ostatniego wersu ,ale szukanie dziury gdy spójnie to głupota. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi