Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Scenki z życia - Romska fucha

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Fajnie, że zadziałał na Twoją. Czy są skazani.? Ja tego tak nie odbieram, wg mnie, ową godność, często sami sobie odbierają,
dochodzi wroga postawa ludzi, uprzedzenie do nich, co jest pewnym przejawem ksenofobii.
Poza tym, braki w wykształceniu i być może lenistwo, także spychają ich na ulicę. Żyją we własnym światku, izolują się...
piszę b.ogólnie i wierzę, że wśród ich społeczności, można znaleść osoby godne zaufania.
Jedno w nich cenię - muzykalność.
Dziękuję Alino. Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Życie bez własnej drogi, bez szansy wyboru, a dodam jeszcze życie bez własnego życia. Na to są skazani Polacy, których Romowie werbują do Anglii, zabierają im paszporty, kartę do bankomatu i w zamian za niewolniczą pracę, otrzymują jałmużnę, na przeżycie. To się nazywa handel ludźmi,głośna była sprawa Romów, którzy w maju ubiegłego roku, byli sądzeni za ten proceder. I chyba to sprawiło, że nie mogę spojrzeć na wiersz łaskawszym okiem, wybacz, Nato.
Tas paszportów właśnie mi o tym przypomniał, a fucha, też, jak najbardziej.
Pozdrawiam, Grażyna.
Grażyno, odniosłaś się właściwie do postu Aliny, dodam od siebie... czy nie mają szansy wyboru.?..
myślę, że mają, ale wybierają "własną drogę", uwarunkowaną poniekąd ich pokoleniowo/rodzinnymi "tradycjami", które nie mają nic wspólnego
z ogólnie pojetą kulturą romską. Chcą tak, bo to wygodne, "łatwe".
Wspominasz o "skazanych" Polakach, to zupełnie inny, odrębny wątek, który na pewno bulwersuje.
"moja fucha" nie o tym i w sumie.. nie dziwi brak łaskawszego oka z Twojej strony, mnie po dokumencie "odrzuciło",
że przybrało to aż taki wymiar, Ty masz jeszcze dodatkowe skojarzenie.
Dziękuję za czytanie.
Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • Nata_Kruk zmienił(a) tytuł na Scenki z życia - Romska fucha