Lilka_Laszczyk Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2012 Mój dziadek był prostym człowiekiem lecz umiał wyczarować cuda konie z drewna podwójnym zaprzęgiem psy lipowe w malowanych budach czarował dla kanarków klatki gęstniało od ptasiego śpiewu zimą wieszał na drzewach kołatki by nie było smutno zimowemu drzewu kiedy starość rozszczelniła zmysły dziadek skrzypki dla siebie na miarę uszył z wiśni która splotem ścisłym pozwoliła z siebie uczynić ofiarę na tych skrzypkach dziadek wigilijnie grał kolędy kiedy pierwsza gwiazdka Bóg się rodzi niosło melodyjnie pokój w nas powoli narastał
Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 bardzo prosto, bez wyrafinowanych środków artystycznego przekazu, ale sentymentalnie i wręcz z rozrzewniającą szczerością :). zastanawiam się jedynie czy początkowe M jest tutaj konieczne :) pozdrawiam serdecznie, przedświątecznie :) do poczytania :)
aluna Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Lilko , pięknie wyczarowałaś nastrój ,rzeźbami z drewna dziadka , którego już nie ma , ale grają kolędy Jego wiśniowe skrzypce! Nie ukrywam , że się wzruszyłam! Wszystkiego dobrego na ten Świąteczny Bożonarodzeniowy czas! Hania
Lilka_Laszczyk Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sylwestrze, Przedswiąteczny czas musi nas natchnąc sentymentalnie, stąd i nastrój tego wiersza. Dziękuje bardzo za komentarz i równiez ciepło pozdrawiam. PS nad M się zastanowię... Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haniu, Bardzo mi miło, że zajrzałaś i że wiersz wzruszył. Dziadkowe skrzypki do tej pory wiszą na ścianie w domu mojej mamy, ale nikt nie umie na nich grać.... Ja rówiez składam Ci życzenia wszystkiego co najlepsze, pieknych wierszy i samych miłych chwil Lilka
marek_miros Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Lila! Nawiązując do Twojego wpisu w mojej bilbiotece to chyba rzucę pisanie i ograniczę się do poddawania Ci pomysłów. Będzie z podwójną korzyścią dla literatury. Pięknie gra Twój wiersz. W karuzeli pewna nierytmiczność była dla mnie zaletą, tutaj wiersz melodyjny, przypomina ludowe granie, nawiązuje do niego. Myślę, że pokusiłbym się o ustabilizowanie rytmu ale niekoniecznie. Pozdrawiam MM
Lilka_Laszczyk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dzięki za miłe słowa. Jest to prosty wiersz o bardzo prostych sprawach, taki z serii wspominkowych. Jesli gra i płynie (przynajmniej dla Ciebie) to ja się bardzo cieszę. Pisz Marek więcej i więcej, a ja od czasu do czasu "uszczknę" z pomysłów, jeśli nie masz nic przeciwko. Życzę Ci wielkiej weny twórczej pod choinką, zapakowanej w paczkę z wielu fajnych i inspirujących tematów... I wogóle samych miłych i radosnych rzeczy. Lilka
Oxyvia Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Przepiękny wiersz! Wzruszył mnie do łez! Szczególnie, że ja też miałam wspaniałego, ukochanedo Dziadka, który niejedno potrafił i miał niezwykłą osobowość... No poryczałam się przez Twój wiersz, Lilko! :(((
lena2_ Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 prosto, zwyczajnie a łapie za serce:)pozdrawiam
Lilka_Laszczyk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jejku Oksywio! Taki komplement jeszcze mi sie nie zdarzył. Szczerze mówiąc wiersz powstał szybko i spontanicznie. Ale wydawało mi sie ,ze jest za bardzo słodki, troche jak landrynka. Ale skoro Ciebie wzruszył to może nie jest z nim tak źle... Pozdrowienia bardzo ciepłe i podziękowania za komentarz również Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje bardzo Lenko za te słowa. Pozdrawiam serdecznie Lilka
Oxyvia Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jejku Oksywio! Taki komplement jeszcze mi sie nie zdarzył. Szczerze mówiąc wiersz powstał szybko i spontanicznie. Ale wydawało mi sie ,ze jest za bardzo słodki, troche jak landrynka. Ale skoro Ciebie wzruszył to może nie jest z nim tak źle... Pozdrowienia bardzo ciepłe i podziękowania za komentarz również Lilka Nie jest landrynkowy. Jest piękny.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Jeszcze raz dzieki Oksywio! Bardzo mi miło...
Magda_Tara Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 jak pięknie wspominasz, Lilaku :* wpadłam, bo na koniec świata - razem: cieplej :))) ściskam serdecznie i życzę najmilszych Świąt :***
Baba_Izba Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 O mało nie przegapiłam, przyjemnie było czytać, ładny, sentymentalny wiersz. Juz po końcu świata! Zdrowych, spokojnych, radosnych Świąt, pewnie w noc Wigilijną skrzypki same zagrają! serdeczności - baba
Lilka_Laszczyk Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi Madziu, bardzo że wpadłaś. Wpadaj częściej, bo smutno tu bez Ciebie! Wesołych Świąt Madziu! Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Już po końcu, ale jeszcze przed początkiem Babo. Początkiem Nowego Roku i nowych nadziei. Wszystkiego dobrego i wiele radości w Noc Wigilijną! Lilka
Bolesław_Pączyński Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Bardzo dobry wiersz Lilu i taki barwny, miłe swojskie klimaty pełne wspomnień:) I fujarki także strugał oraz gwizdki z młodej łozy z uśmiechem do wnuka mrugał strugając mu łódkę z brzozy. Wesołych, zdrowych i pogodnych świąt życzę serdecznie i świątecznie:)))
Lilka_Laszczyk Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 Dziękuje Bolesławie, juz poświątecznie. Dziadkowe skrzypki grały wigilijnie w tę jedną jedyna noc. To nic, że tylko we wspominieniach... Wszystkiego dobrego... Lilka
Nata_Kruk Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2013 Ładna forma wiersza, b.dobrze zaczęte. Prosta, miła, wspominkowa treść. Może zbyt wiele razy powtórzył się "dziadek", ale czuję, że to zamierzone. Przez moment pomyślałam, "skrzypki", czy skrzypce... ogólne wrażenie w odbiorze, dobre, przy III- ciej troszkę wodzę oczami, ale już przestaję... :) Lila, wszystkiego dobrego w Nowym Roku.! Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi