Baba_Izba Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 kukułka coraz cichsza znudzona powtarzalnością wypowiedzi już nie wie w którym kierunku posyłać swoje zmęczone ku mała wskazówka odpadła duża się waha w coraz to inną stronę gdyby nawet stanęła na głowie teraz jest tylko dzisiaj a oczekiwanie na jutro w tym urządzeniu graniczy z kompletnym szaleństwem cały werk skrzypi i nie ma ochoty na cykanie uważa że jeśli ktoś może mieć dość to właśnie on jedno zgania na drugie a trzecie się obraża stwierdzają trzeba by i należy naiwnie sądząc że czasem zdarza się coś bez żadnego powodu
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 znakomicie! - animizacja i personifikacja czasu (czasomierza?) konsekwentnie realizowana aż do niebanalnej pointy; J.S
aluna Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Izo samo życie ,,,bardzo lubię personifikację a tu u Ciebie majstersztyk ! Zacytuję co mnie ujęło : "...gdyby nawet stanęła na głowie teraz jest tylko dzisiaj a oczekiwanie na jutro w tym urządzeniu graniczy z kompletnym szaleństwem..." Serdecznie! Hania
andrzej_barycz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 "kukułka coraz cichsza znudzona powtarzalnością wypowiedzi" Przyznam, że ja też... Klasyka infantylnego banału.
Baba_Izba Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za zainteresowanie wierszem i podzielenie się swoimi odczuciami po przeczytaniu. Serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi, Haniu, dziękuję, serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyjmuję krytykę z dużym zrozumieniem, staram się pogłębiać swoje wiadomości na każdy temat, sięgnęłam do znaczenia słowa "banał":"Banał. Ale czy banał nie jest prawdą? Tyle, że prawdą oczywistą? Ile razy jednak przekonujemy się, że te prawdy oczywiste torują sobie drogę z niesłychanym trudem albo w ogóle nie mogą przebić się na powierzchnię? Prawdy oczywiste to są te, które mówi mędrzec, a które mędrek wydrwiwa jako banały. Autor: Ryszard Kapuściński Moje banały są Twoim zdaniem nudne, uznaję, że nie muszą się podobać, za "klasykę" - serdecznie dziękuję, z najżyczliwszym uśmiechem ślę pozdrowienia - baba
andrzej_barycz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyjmuję krytykę z dużym zrozumieniem, staram się pogłębiać swoje wiadomości na każdy temat, sięgnęłam do znaczenia słowa "banał":"Banał. Ale czy banał nie jest prawdą? Tyle, że prawdą oczywistą? Ile razy jednak przekonujemy się, że te prawdy oczywiste torują sobie drogę z niesłychanym trudem albo w ogóle nie mogą przebić się na powierzchnię? Prawdy oczywiste to są te, które mówi mędrzec, a które mędrek wydrwiwa jako banały. Autor: Ryszard Kapuściński Moje banały są Twoim zdaniem nudne, uznaję, że nie muszą się podobać, za "klasykę" - serdecznie dziękuję, z najżyczliwszym uśmiechem ślę pozdrowienia - baba Google mają to do siebie, że znajdzie tam pani dowolną opinię na dowolny temat. Mógłbym się tak z panią przerzucać efektownie "pogłębioną wiedzą" w nieskończoność, tylko po co ? Pani nie ma ambicji pisania "własnej" poezji, czerpie satysfakcję z literackiego przeżuwania - niech tak zostanie. Mnie nie przewróciło tysiąc wierszyków "o zegarku, którego bolą nóżki", nie przewróci i ten. Pozdrawiam, Andrzej Barycz.
Baba_Izba Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyjmuję krytykę z dużym zrozumieniem, staram się pogłębiać swoje wiadomości na każdy temat, sięgnęłam do znaczenia słowa "banał":"Banał. Ale czy banał nie jest prawdą? Tyle, że prawdą oczywistą? Ile razy jednak przekonujemy się, że te prawdy oczywiste torują sobie drogę z niesłychanym trudem albo w ogóle nie mogą przebić się na powierzchnię? Prawdy oczywiste to są te, które mówi mędrzec, a które mędrek wydrwiwa jako banały. Autor: Ryszard Kapuściński Moje banały są Twoim zdaniem nudne, uznaję, że nie muszą się podobać, za "klasykę" - serdecznie dziękuję, z najżyczliwszym uśmiechem ślę pozdrowienia - baba Google mają to do siebie, że znajdzie tam pani dowolną opinię na dowolny temat. Mógłbym się tak z panią przerzucać efektownie "pogłębioną wiedzą" w nieskończoność, tylko po co ? Pani nie ma ambicji pisania "własnej" poezji, czerpie satysfakcję z literackiego przeżuwania - niech tak zostanie. Mnie nie przewróciło tysiąc wierszyków "o zegarku, którego bolą nóżki", nie przewróci i ten. Pozdrawiam, Andrzej Barycz. Dziękuję, miło mi było wymienić zdania, gratuluję szybkości osądu moich ambicji, lubię ludzi z poczuciem humoru, a mimo wszystko radzę uważać na potknięcie, idzie zima, szkoda byłoby nóżki. Z sympatią - baba
vacker_flickan Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 Z majstersztykiem to przesadzili, ale jest to sprawne i spójne. Widać, że najpierw powstał koncept, a potem został opisany, co już w tej portalowej rzeczywistości jest wartością samą w sobie. Mnie to też nie przewraca, ale przecież nie musi.
andrzej_barycz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyjmuję krytykę z dużym zrozumieniem, staram się pogłębiać swoje wiadomości na każdy temat, sięgnęłam do znaczenia słowa "banał":"Banał. Ale czy banał nie jest prawdą? Tyle, że prawdą oczywistą? Ile razy jednak przekonujemy się, że te prawdy oczywiste torują sobie drogę z niesłychanym trudem albo w ogóle nie mogą przebić się na powierzchnię? Prawdy oczywiste to są te, które mówi mędrzec, a które mędrek wydrwiwa jako banały. Autor: Ryszard Kapuściński Moje banały są Twoim zdaniem nudne, uznaję, że nie muszą się podobać, za "klasykę" - serdecznie dziękuję, z najżyczliwszym uśmiechem ślę pozdrowienia - baba Google mają to do siebie, że znajdzie tam pani dowolną opinię na dowolny temat. Mógłbym się tak z panią przerzucać efektownie "pogłębioną wiedzą" w nieskończoność, tylko po co ? Pani nie ma ambicji pisania "własnej" poezji, czerpie satysfakcję z literackiego przeżuwania - niech tak zostanie. Mnie nie przewróciło tysiąc wierszyków "o zegarku, którego bolą nóżki", nie przewróci i ten. Pozdrawiam, Andrzej Barycz. Dziękuję, miło mi było wymienić zdania, gratuluję szybkości osądu moich ambicji, lubię ludzi z poczuciem humoru, a mimo wszystko radzę uważać na potknięcie, idzie zima, szkoda byłoby nóżki. Z sympatią - baba "gratuluję szybkości osądu moich ambicji" I gdzie tu logika ? :) Skoro błyska mi pani w oczy peanami na cześć banału, jako metody twórczej, to sama deklaruje w ten sposób "ambicje przeżuwacza". Czyż nie tak ? ;) Jednak się przełamię i zagoogluję : Hasło banał Definicje krzyżówkowe hasła banał na naszym serwerze: 1. [Literatura] oklepane wyrażenie, frazes 2. [Filozofia] myśl nie wnosząca nic nowego 3. [Filozofia] oklepany, wyświechtany i utarty 4. [Filozofia] truizm 5. [Literatura] zwrot lub powiedzenie pospolite 6. [Edukacja] nieodkrywcza kwestia 7. [Filozofia] truizm, komunał 8. kompanem ze sloganem 9. szablonowy w rozmowie 10. coś pospolitego 11. [Filozofia] "puste" powiedzenie 12. frazes 13. to, co jest oczywiste, powszechnie znane 14. brak oryginalności w czymś 15. powiedzenie bez głębszej treści, ogólnie znane 16. liczman, oczywistość, ogólnik, stara śpiewka 17. zwykłość 18. [Edukacja] synonim frazeologii 19. ogólnik , liczman , pustosłowie , stara śpiewka 20. banalność , szablonowość , stereotypowość , standardowość 21. schematyczność , schematyzm , sztampowość , pospolitość 22. przeciętność , konwencjonalność , zwykłość , zwyczajność 23. szarość , szarzyzna , tuzinkowość , zdawkowość , trywialność 24. nijakość , prymitywność , płaskość , płytkość 25. płycizna , podrzędność , prozaiczność , przyziemność 26. komunał, truizm 27. powiedzenie pozbawione istotnej treści 28. oklepana myśl, slogan 29. slogan 30. [Filozofia] myśl mało oryginalna 31. [Filozofia] powiedzenie oklepane 32. oczywista prawda, truizm 33. czczy frazes 34. szablon w rozmowie 35. powiedzenie niemające głębszej treści 36. wyrażenie bez polotu 37. oklepany i wytarty 38. [Filozofia] wypowiedź zawierająca treść prawdziwą,ale banalną 39. oklepany zwrot 40. ogólnik, frazes 41. utarty i oklepany zwrot 42. [Literatura] frazes, slogan, komunał 43. oczywiste stwierdzenie Z sympatią - chłop. :)
Baba_Izba Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyjmuję krytykę z dużym zrozumieniem, staram się pogłębiać swoje wiadomości na każdy temat, sięgnęłam do znaczenia słowa "banał":"Banał. Ale czy banał nie jest prawdą? Tyle, że prawdą oczywistą? Ile razy jednak przekonujemy się, że te prawdy oczywiste torują sobie drogę z niesłychanym trudem albo w ogóle nie mogą przebić się na powierzchnię? Prawdy oczywiste to są te, które mówi mędrzec, a które mędrek wydrwiwa jako banały. Autor: Ryszard Kapuściński Moje banały są Twoim zdaniem nudne, uznaję, że nie muszą się podobać, za "klasykę" - serdecznie dziękuję, z najżyczliwszym uśmiechem ślę pozdrowienia - baba Google mają to do siebie, że znajdzie tam pani dowolną opinię na dowolny temat. Mógłbym się tak z panią przerzucać efektownie "pogłębioną wiedzą" w nieskończoność, tylko po co ? Pani nie ma ambicji pisania "własnej" poezji, czerpie satysfakcję z literackiego przeżuwania - niech tak zostanie. Mnie nie przewróciło tysiąc wierszyków "o zegarku, którego bolą nóżki", nie przewróci i ten. Pozdrawiam, Andrzej Barycz. Dziękuję, miło mi było wymienić zdania, gratuluję szybkości osądu moich ambicji, lubię ludzi z poczuciem humoru, a mimo wszystko radzę uważać na potknięcie, idzie zima, szkoda byłoby nóżki. Z sympatią - baba "gratuluję szybkości osądu moich ambicji" I gdzie tu logika ? :) Skoro błyska mi pani w oczy peanami na cześć banału, jako metody twórczej, to sama deklaruje w ten sposób "ambicje przeżuwacza". Czyż nie tak ? ;) Jednak się przełamię i zagoogluję : Hasło banał Definicje krzyżówkowe hasła banał na naszym serwerze: 1. [Literatura] oklepane wyrażenie, frazes 2. [Filozofia] myśl nie wnosząca nic nowego 3. [Filozofia] oklepany, wyświechtany i utarty 4. [Filozofia] truizm 5. [Literatura] zwrot lub powiedzenie pospolite 6. [Edukacja] nieodkrywcza kwestia 7. [Filozofia] truizm, komunał 8. kompanem ze sloganem 9. szablonowy w rozmowie 10. coś pospolitego 11. [Filozofia] "puste" powiedzenie 12. frazes 13. to, co jest oczywiste, powszechnie znane 14. brak oryginalności w czymś 15. powiedzenie bez głębszej treści, ogólnie znane 16. liczman, oczywistość, ogólnik, stara śpiewka 17. zwykłość 18. [Edukacja] synonim frazeologii 19. ogólnik , liczman , pustosłowie , stara śpiewka 20. banalność , szablonowość , stereotypowość , standardowość 21. schematyczność , schematyzm , sztampowość , pospolitość 22. przeciętność , konwencjonalność , zwykłość , zwyczajność 23. szarość , szarzyzna , tuzinkowość , zdawkowość , trywialność 24. nijakość , prymitywność , płaskość , płytkość 25. płycizna , podrzędność , prozaiczność , przyziemność 26. komunał, truizm 27. powiedzenie pozbawione istotnej treści 28. oklepana myśl, slogan 29. slogan 30. [Filozofia] myśl mało oryginalna 31. [Filozofia] powiedzenie oklepane 32. oczywista prawda, truizm 33. czczy frazes 34. szablon w rozmowie 35. powiedzenie niemające głębszej treści 36. wyrażenie bez polotu 37. oklepany i wytarty 38. [Filozofia] wypowiedź zawierająca treść prawdziwą,ale banalną 39. oklepany zwrot 40. ogólnik, frazes 41. utarty i oklepany zwrot 42. [Literatura] frazes, slogan, komunał 43. oczywiste stwierdzenie Z sympatią - chłop. :) Myślę, że z z tego dialogu wynikają dla mnie oczywiste korzyści w postaci Pana wskazówek (nomen omen), jak również moich przemyśleń. Pięknie się Pan przełamał! Z nieustanną sympatią dziękuję i serdecznie zapraszam na przyszłość. Krytyka najmilej widziana. Serdecznie pozdrawiam - baba :))
Baba_Izba Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie też nie, chciałam jak najlepiej ale wyszło - jak wyszło. Rozumiem to doskonale, że doskonałości najprawdopodobniej moje "utworki" nie osiągną nigdy, ale piszę, bo lubię i staram się jak umiem najlepiej. Cały czas lubię się uczyć od innych, sporo czytam. Jeszcze dodam, że naprawdę cenię sobie bardzo rzeczową i życzliwą krytykę. Dziękuję za przeczytanie i opinię. Serdecznie pozdrawiam - baba
Stary_Kredens Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 to o końcu świata? tak ostatnio o tym klepią , że mi prawie wszystko do tego pasuje, a ten wiersz wyjątkowo Pozdrawiam kredens
Baba_Izba Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wyobraźnhia daje pole popisu u ludzi wrażliwych. Nie wszystko można nazwać, wszystko można sobie wyobrazić, Niektórzy uważają, że nawet prawda jest subiektywna. Jacy ludzie, takie czasy. Dziękuję za przeczytanie i refleksje na ten temat, serdeczności - baba
Rekomendowane odpowiedzi