Bolesław_Pączyński Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Mówi mucha do komara -Byłaby z nas dobra para, pan wysmukły jest komarze uczuciami pana darzę. Biedny komar, zrozpaczony, nie chce żadnej muchy żony, nie mieliby przecież dzieci bo on muchy nie przeleci. Ona za nim ciągle lata natrętna jest i pyskata, jak może to jej unika w leśnej kniei sobie bzyka. Nawet leśny pająk mały z podziwu wytrzeszcza gały, mimowolnie raz podsłuchał co też pieprzy durna mucha. Głupot takich niech nie kleci chwyciłby ją chętnie w sieci, choć za bardzo już zboczyła, posiłkiem by dobrym była. Aż się muchy oburzyły, między sobą uradziły by nawrócić tą zboczoną dla komara chce być żoną!!! -Anomalie są w przyrodzie lecz Ty szukaj męża w rodzie, rada much tak powiedziała do lekarza ją wysłała. Chrabąszcz to dobry psycholog szanowany jest wokoło, przebadał ją i wysłuchał -Ot zdurniała całkiem mucha! -Słuchaj no Ty moja miła żebyś więcej nie zboczyła, masz nie latać za komarem, daję przeto Ci rad parę. -Stroń od kniei i od mroku pozostawiaj bagna z boku, fruwaj tam gdzie jest słonecznie, więc przestrzegaj to-koniecznie. Ona bardzo się starała, tych zaleceń się trzymała ze swym rojem tak się zżyła i już więcej nie zboczyła.
maria_bard Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 "Biedny komar, zrozpaczony, nie chce żadnej muchy żony, nie mieliby przecież dzieci bo on muchy nie przeleci." !!! :-))) No! jest super. Troszkę usterek edytorskich, ale już się nie czepiam, bo jest niezwykle śmiesznie. Doczekałam się!:-))) Serdeczności. Elka.
Roklin Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Świetna, zabawna, chwytająca opowiastka. Uśmiałem się przednio, więc wierszyk przyjąłem. Od razu zrobiło się cieplej i pogodniej. Pozdrawiam ciepło :)
NOWA Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Fajnie, śmiesznie i dowcipnie. Troszkę bym pozmieniała dla płynności np. w zwrotce 3: jest natrętna i pyskata on jak może jej unika itp. Ale po którymś przeczytaniu na głos, sam zobaczysz, gdzie i co nie gra. Pozdrówka:)
Oxyvia Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Biedna mucha. :-(Tylko czasem w nocnej porze mucha jakoś spać nie może, łezki roni do poduchy, bo nie umie kochać muchy, bo pan mucha jej nie kręci, choć się burzą wszyscy święci, więc samotna i już stara wzdycha skrycie do komara. Pozdrawiam serdecznie, Bolku. :-)
Kaliope_X. Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 nic z tej muchy nie wyrośnie to pod dębem, to przy sośnie czycha nadal na komara gdy go widzi, leci zaraz - nie chcę ciebie mucho głucha może by zechciała mucha dać mi wreszcie święty spokój przecież bzyczę tak od roku - słuchaj, jeśli ci się zdaje że ja, mucha, nic nie czaję nie myśl, że odpuszczę teraz przecież ważka, to cholera! wiem, że do niej wzdychasz cicho ale ona po kielichu kiedyś mi wyznała szczerze, a ja ważkom zawsze wierzę że z kolei jej się zdaje (wybacz, jednak nic nie czaję) za chrabąszcza iść by chciała więc, komarze, nic nie zdziałasz okej, jeśli nie chcesz muchy bądź na moje słowa głuchy już się nie chcę z tobą bawić pora mi... biedronkę spławić i tak harce aż do rana owad za owadem gania finał tego będzie taki: wszystkie polecą na... maki ;))) Tak mi się dopowiedziało, na wesoło :) Bolku, świetny Twój wierszyk, uśmiałam się! a do tego rytmiczny, aż płynie... Pozdrawiam serdecznie! Kinga.
Nata_Kruk Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Bolku, długa, ale śmieszna historyjka, uśmiechnęłam się kila razy, było do czego.! Są potknięcia... niżej, kilka sugestii , popatrz, jak chcesz, skorzystaj. Pozdrawiam... :) Ona za nim ciągle lata natrętna jest i pyskata,. . . . . . . . . . .i natrętna i pyskata jak może to jej unika. . . . . . . . . . . . .on jak może jej unika w leśnej kniei sobie bzyka. Nawet ten pajączek mały . . . . . . nawet leśny pająk mały wytrzeszcza z podziwu gały. . . . . . . . . . dziwi się wytrzeszcza gały mimowolnie raz podsłuchał co też pieprzy durna mucha. posiłkiem by dobrym była. . . . . . . . .. niezłym by posiłkiem była dla komara chce być żoną!!!. . . . . . . . .po co być komara żoną Bolku, anomalia jest w przyrodzie, ale anoamlie.. są
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Elu cieszę się ze rozweselił:) Z serdecznym pozdrowieniem:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi że ta bajka dla dorosłych została przyjęta z uśmiechem:) Serdeczności:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za miłą wizytę, coś tam jeszcze zmienię:) Serdeczności:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I komar ma spokój święty muchą nie jest już przejęty, czasami się krwi napije i beztrosko sobie żyje. Dziękuję Oxyvio za miły komentarz z wierszykiem:) Z serdecznym pozdrowieniem:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Kingo za miły komentarz i także zabawny wiersz:) W całym roju się gotuje znów ta mucha dokazuje, natrętna jest do przesady z trzmielem ma jakieś układy. Razem cały dzień latają i jak mogą dokuczają, bez wyjątku tak, każdemu, spać nie dadzą znużonemu. Trzmiel zabrzęczy grubym basem a mucha tak utnie czasem, chcesz ją złapać to umyka i złośliwie jeszcze bzyka. Z serdecznym pozdrowieniem:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Krysiu za miły komentarz i także za dobre rady, troszkę z nich skorzystam ale chcę też żeby zgadzały mi się w wersach sylaby 4 /4 Z serdecznym pozdrowieniem:)
Oxyvia Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I komar ma spokój święty muchą nie jest już przejęty, czasami się krwi napije i beztrosko sobie żyje. Dziękuję Oxyvio za miły komentarz z wierszykiem:) Z serdecznym pozdrowieniem:) A morał jest z tego taki (czy miłe to, czy niemiłe - to głoszą wszystkie robaki): nikogo nie kochaj na siłę.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Przypomiało mi to bajkę O czapli i żurawiu. ..poszedł żuraw obrażony, trudno będe żył bez żony... Albo (może bardziej zbliżony) ... burak stroni od cebuli a cebula doń się czuli mój buraczku mój czerwony czyżbys nie chciał takiej żony burak tylko nos zatyka niech no pani prędzej zmyka ja chcę żonę mieć buraczą bo przy pani wszyscy płaczą Temat więc stary jak świat... Fajnie napisane Bolesławie! A morał... Należy się trzymać własnego gatunku bo potem nie będzie żadnego ratunku potomstwo poślednie na świecie się zjawi w zdumienie i niesmak rodziców swych wprawi Pozdrowienia! Lilka
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I komar ma spokój święty muchą nie jest już przejęty, czasami się krwi napije i beztrosko sobie żyje. Dziękuję Oxyvio za miły komentarz z wierszykiem:) Z serdecznym pozdrowieniem:) A morał jest z tego taki (czy miłe to, czy niemiłe - to głoszą wszystkie robaki): nikogo nie kochaj na siłę. Bo to prawda jak świat stara kiedy trafi swój na swego, związuje się taka para on ją kocha, ona jego. Serdeczności Oxyvio:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za odwiedziny z wierszowanym morałem:) I wszystko jest po bożemu, komar fruwa przy komarze, mucha nie przeszkadza temu, ona też jest w swojej chmarze. Z serdecznym pozdrowieniem:)
teresa943 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 wierszyk osiągnął cel! uśmiechnął na początku dnia :)) cieplutko pozdrawiam, Bolku - Krysia
Bolesław_Pączyński Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Krysiu miłe to że potrafił rozbawiać:) Serdeczności:)
Bączek_Bączyński Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Prawie jak Krasicki ;)
Rekomendowane odpowiedzi