Magdalena_Blu Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 skoro jest nam zapisany winno-granitowy pakt w drodze do epilogu słowa wyraźnie rosną ogląda się jak fragmenty filmu i oddychasz wieloma życiami czasami podrzucają pamiątki obłok z ust zwiniętą w dłoni chustkę można wtedy śnić obracać szybciej horyzont migają twarze przeglądam się w nich
Nata_Kruk Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To moje klimaty.. ja też kiedyś coś w tym temacie, ale delikatniej. Jest nam zapisany, a jakże, jestem tego pewna. Najciekawsze może być prz(e)-(y)glądanie się w nich, lub im. Fajny tytuł dobrałaś, to wręcz płynięcie, jak po morzu. Podoba się bardzo. PS. Na teraz, "zjadam" sobie literkę "p", jeszcze zajrzę... Pozdrawiam... :)
Kaliope_X. Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 najważniejsza jest świadomość. z wiersza płynie cisza, przekonanie o konieczności słów, które rosną i słusznym ich kierunku. bez cienia niepokoju. czas w pojedyncze kadry wplata przebitki, scenariusz filmu prowadzi do refleksji, że... owszem, można śnić. obracać w palcach chustkę, rozwijać do rozmiarów okiennych zasłonek - odsuwać je, jak podrzucane pamiątki, by rozjaśniać widok na świat. póki co - przez szybkę snu... i w oczach twarzy, migających. przeglądać własne oblicza - wybrać jedno... skoro jest nam zapisany winno-granitowy pakt w drodze do epilogu aby słowa wyraźnie rosły bo najważniejsza jest świadomość! bardzo refleksyjny wiersz, zamyślił. pozdrawiam serdecznie, in-h.
Gość Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Fajnie. Tak sobie pomyślałem, że jednak kremacja ma coś w sobie praktycznego.
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To moje klimaty.. ja też kiedyś coś w tym temacie, ale delikatniej. Jest nam zapisany, a jakże, jestem tego pewna. Najciekawsze może być prz(e)-(y)glądanie się w nich, lub im. Fajny tytuł dobrałaś, to wręcz płynięcie, jak po morzu. Podoba się bardzo. PS. Na teraz, "zjadam" sobie literkę "p", jeszcze zajrzę... Pozdrawiam... :) Zapisanie paktu, chyba jedynej pewnej rzeczy jaka się wydarzy. "odrzucanie pamiątek" - też ciekawe i zaskakujące, jednak "podrzucanie" bardziej podkreśla swoistą chęć zaistnienia w dziejach, żeby nie być zapomnianym. Tak było w zamyśle i niech będzie:) Dzięki za wniknięcie w wiersz i obecność. Pozdrawiam:)
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lubię wiersze z kadrami, jakoś obrazy zostawiają miejsce na ocenę odbiorcy, nie narzucają się, tak wolę. A co do świadomości - jak najbardziej:) Dziękuję i pozdrawiam również.
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zdecydowanie pragmatyczne podejście, szczególnie, że granit tani nie jest:) Podczas budowy kanału mieszano kości z betonem, to chyba jeszcze tańsze rozwiązanie. Podchodzę trochę sarkastycznie, ale jak inaczej.
Janusz_Ork Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Bardzo smutna refleksja zawarta w wierszu. Ale tak to jest, jak zaczynamy dumać o sprawach ultymatywnych. Mimo to z wiersza bije spokój. Wiersz zatrzymał mnie, bo podejmuje temat, który i dla mnie staje się coraz atkualniejszy. Pozdrawiam serdecznie Magdaleno. J.
Anna_Myszkin Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Ładnie to ujęłaś, Magdaleno - lubię Twoje zaglądanie w tę tematykę. Może wyniknie z tego cykl? Ten przedostatni też by do niego pasował. Pozdrawiam :)
maria_bard Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 "czasami podrzucają pamiątki obłok z ust zwiniętą w dłoni chustkę" Tę strofę wybrałam jako najbardziej skupiającą przesłanie wiersza. Jest kwintesencją, a także dobrą charakterystyką Twojego pisania. Kilka prostych słów, trzy tak znane wszystkim śmiertelnikom kadry. Jest w nich i życie, i opis pożegnania odchodzących tym "kanałem". U mnie to tunel, albo wgłąb kosmosu albo Ziemi. I tu musiałabym znowu zacytować Twoją czwartą strofę. Poruszona tym wierszem, jego lapidarną formą i wciskającą się w głowę treścią... ...pozdrawiam. E.
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Januszu za wizytę i wejście w wiersz. Pozdrawiam również:)
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak, faktycznie, masz rację - teraz to widzę, ale w sumie się nie dziwię. W końcu każdy pisze wciąż ten sam wiersz, a ja ciągle próbuję w różnych słowach zawrzeć to, co tam mi w środku gra:) Pozdrawiam:)
Magdalena_Blu Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słowo "poruszona" to najlepszy komplement:) Elu, jedni mają kanał, inni tunel, inni coś tam innego, a ja lubię kadry i obrazki:) Pozdrawiam.
cezary_dacyszyn Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2012 piękny kadr ... ale z drugiej wywaliłbym "to" ... Serdeczności , C :-)
Magdalena_Blu Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Więc wywalam:) Hej Cezary:)
Rekomendowane odpowiedzi