Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Chudy Tadek

Rekomendowane odpowiedzi

jestem chudy cwany Tadek
lubię mięsko na obiadek
a na deser kufel piwa
niech się głowa z lekka kiwa
jak przestaje znów dolewam
tak minęła mi niedziela

ale co tam
co mi będzie
niech tak cały tydzień zejdzie
kupię piwa skrzynkę całą
albo drugą jeśli mało

lecz tu chwila zamyślenia
za co kupić kasy nie ma

cóż że nie mam
że tak powiem
pójdę żebrać pod kościołem
będę klęczał jako chory
stroił miny
i humory
zawsze mnie ktoś pożałuje
piwko tak za sponsoruje

wtedy kupię skrzynkę całą
albo drugą
gdyby mało
nawet zdrowie niech mi siądzie
wydam ludzkie tak pieniądze

morał z tego będzie jaki

nim grosz wrzucisz wzgląd miej taki
czy pomagasz w dobrej wierze
czy cię ktoś na litość bierze

Tak jest, popieram morał - znakomita większość żebraków wcale nie musi żebrać, tylko wybrali sobie taki wolny zawód. :-)
W dodatku wspomagając alkoholików, tak naprawdę pogrążamy ich coraz bardziej - przybijamy jeszcze jeden gwóźdź do ich trumny.

A tutaj inny tekst, który mi przypomniałaś, też poetki z naszego Orga:

[u]Fanaberka[/u]

Dobroć

Pan Czesio dygotał - był w najwyższym stopniu spragniony. Szukał w świecie bytu, który byłby zdolny to pragnienie zaspokoić, lecz zdefektowany, porzucony kosz bez złotówki nie mógł tego uczynić. Pod supermarketem ustawiła się kolejka dobrych ludzi, ale kosze z monetami były nieżyczliwe, złośliwe, okazujące nienawiść i pogardę. Przechodziły pospiesznie z rąk czystych do rąk tłustych, drwiąc z jego uszkodzonych, bezpalcych.

Ale dobry Bóg zaspokaja najgłębsze pragnienia. A jeśli nawet nie było tu dla Niego miejsca, w godzinie szczytu, pod zatłoczoną wiatą - przysłał swoją chudą asystentkę: Miłość. I oto chłopak, który siedział na schodku, nagle odstawił ledwie napoczętą butelkę piwa i pobiegł w stronę dziewczyny przechodzącej przez parking.

Czesio był pierwszym, który doświadczył cudu. Ukląkł, wziął butelkę w bezrękie ramiona i nabożnie podniósł do ust. Wypił łyk lub dwa - jednak ludzie są chwiejni. Ktoś się potknął, popchnął i butelka upadła. Płyn wsiąkł w wycieraczkę i było po cudzie, ale pan Czesio nie wstawał z kolan i nie odwracał oczu od plamy.

- Tyle dobroci - powtarzał. - Tyle dobroci.

Nie raz dawałam "grosik" dla proszących i zawsze myślałam, czy to aby na pewno na jedzenie. Nie zawsze tak było.
Są wśród tych ludzi przebiegłe lisy i Twój Tadzio taki jest, co pokazałaś w wierszu. Dodam od siebie, że możnaby pominąć
.. cóż że nie mam że tak powiem.. bo i tak zostanie dobre przejście do czwartej, która z piątką nieco odstaje składniowo od pozostałych.
Dla mnie także bez.. morał z tego będzie jaki.. ostatnia jest przecież czytelnym morałem. Tak, zasponsoruje łącznie.
Liczę na wyrozumiałość dla mojego czytania... :)
Pozdrawiam serdecznie.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witaj Haniu, cieszę się bardzo, że mój wierszyk wywołał uśmiech, często to powtarzam, że bardzo lubię uśmiechać innych, więc takie słowa są dla mnie szalenie miłe.
Jeśli chodzi o wyraz - "wzgląd" jest dobrze, ponieważ nie chodzi tutaj o wygląd, tylko o to, by zwrócić uwagę i być czujnym, żeby nas nikt nie oszukiwał.
Nie masz za co przepraszać Haniu, bo nie masz mnie czym urazić, bardzo lubię jeśli ktoś wnikliwie czyta moje wierszyki, podaje swoje sugestie, czy też zauważa błędy, po to tutaj jesteśmy, żeby się uczyć. Więc jakbyś coś w przyszłości widziała nie tak, to bardzo Cię proszę, dawaj znać.
Pozdrawiam serdecznie:)))

Cieszę się Oxywio, że wyraziłaś swoje zdanie na temat morału, z którym całkowicie się zgadzam. Bardzo mi się spodobał również tekst, który mi przesłałaś, to ciekawa i bardzo życiowa scenka.
Serdecznie dziękuję i równie serdecznie pozdrawiam:)))

Lilu z błędami damy radę, nie ma problemu,
biorę odważnie na klatę;)))
Ktoś - jest już poprawiony, dziękuję że zauważyłaś.
Nad rytmem pomyślę.
Najważniejsze, że zajrzałaś i znalazłaś czas, aby mi go poświęcić.

Pozdrawiam serdecznie:)))

Tak to bywa z tym grosikiem Nato, myślimy, że dajemy w dobrej wierze, a ktoś sobie robi z nas żarty i wykorzystuje, a potem śmieje się, że pracujemy, a on tylko z tego korzysta.
A cytat " coż że nie mam, że tak powiem" wydaje mi się śmieszny i fajny i chciałabym aby został, natomiast nad resztą będę intensywnie myślała, chociaż z tą składnią będzie problem, bo się nie znam, ale może coś wyczytam.
Miło mi Nato, że w ten sposób patrzysz na to co robię, pokazujesz konkretnie co jest nie tak i to mi się bardzo u Ciebie podoba, bo taki laik jak ja wie na co zwrócić uwagę i przez to mobilizujesz do nauki.
Dziękuję Ci za to serdecznie i równie serdecznie pozdrawiam:)))

NOWO, jestem za...morałem! Charytatywność należy łączyć z rozsądkiem. Zawsze wolę sponsorować kogoś, kogo znam, bo mam pewność, że mój miłosierny grosik (czasami od ust odjęty), wspomoże tego, kto naprawdę głodny chleba.

Sugestie warsztatowe, pod którymi się podpisuję, zostały wyżej przekazane, więc pozostaje Cię tylko serdecznie pozdrowić :))))) Krysia.