Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

W zieleni ukryty

Rekomendowane odpowiedzi

w zaroślach mały zielony skrzypek
rozłożył partyturę brzęknął cykadami
rozbrzmiały tony cichej muzyczki
niosły wokół melodię lata wspomnienie

tańczyły trawy kwiaty i motyle
wiatr lekko wtórując powiewem przygrywał
zasłuchanych miłością rozbrzmiewał
poruszył emocjami otulił mocno

bezszelestnie zdmuchnął płomyk świeczki
nocą wziął ukryte skrzypeczki maleńkie
w przytulnym zakątku przysiadł cichuteńko
i grał i grał słodko do snu ukołysał

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Alinko dziękuję Ci za pochylenie się nad miom pisaniem i subietywnym , cieszącm mnie b a r d z o odniesieniem!
Widzę ,że jesteś zawsze z moim pisaniem , to bardzo , bardzo cieszy !
I jak ktos moim zdaniem mądrze napisał, że -"niech choć jeden czytelnik, to warto pisać, bo cenne ,że KTOŚ przeczytał"!
Miło , że "ciepły nastrój" zbudowałam , nie ukrywam ,że świerszcze fascynowały mnie od dziecka , jak widać nie wyrosłam z tego!
Dziękuję za koncert w wykonaniu M,Umer - jedna z moich ulubionych , śpiewających poezję!
Serdeczności !
Hania

Oj Nowuś dzięki wielkie za:..."podoba się Twój wiersz o świerszczyku. Rzeczywiście jest nastrojowy, subtelny i miły w odbiorze."
Z resztą DROGA POETKO TWOJE KOMENTARZE ZAWSZE SZCZERE I SUBIEKTYWNE , CIESZĄ MNIE , cieszą mnie - to zbyt mało -motywują do pisania...bo nie ukrywam,że chciałam (z powodów osobisych ) zrezygnować z pisania - upubliczniającego!Szuflada to nie zły schowek na ...zapisane !
Serdeczności!
Hania
P.S.
Między innymi , chodzi o obrażanie piszących , jak ostatnio się doczytuję- śledząc "komenty" i" posty " w dziale dla Wprawnych , to wnioskuję ,że powinno w nim pisać dwoje(dwóch) , nawzajem wyrażając podlądy , (nie wiadomo o czym), a poeci , wspaniale piszący W DZIALE DLA POCZĄTKUJĄCYCH - bo to tu jest grono poetów , od których można się uczyć , można "pławić"w pięknych metaforach, mądrych i przemyślanych przesłaniach, uronić łzę, uśmiechnąć się etc...!
Wiem , że znowu świetnie piszący odchodzą - smutno mi i to bardzo!
Ale się "napłakałam", a tu świerszcz miał zaczarować!Przepraszam!
Serdeczności!
Ja

Dzięki Rihku za wierszyk -miło!
Tylko , mnie świerszczyk cykadami -kojarzy się i skrzypeczkami,,,maleńkimi!
A to co za ...też radżdże - myślę ,że masz na myśli radżdżę?
Ale czy tam , cykają nasze polskie świerszcze?
Pozdrawiam , dziękuje za czytanie !
Ja

Dziękuje piegowata za ciepłe odniesienie , no i wiem skąd to ciepełko!
Z łączki , gdzie takie dziewczyny to jak mALINY !
A mnie świerszczyk gra cykadami , po grób i dłużej ...ale nie mylić o jeden!
Pozdrawiam!
Ja
P.S.
W.A. Mozart- mocne wrażenia ...!
Świerszczykowi przeciełyby się skrzypki!

Dziękuje Droda Oxyvio za :..."Bardzo to miłe, ciepłe i nastrojowe, Aluno. Po prostu zabierasz czytelnika w krainę łagodności."!
Czego bardziej wymownego może się spodziewać autor- od poetki piszącej świetnie, która swoją poezją , nadaje teść życiu, bo Oxyvko dzęki Twojej oeezji"odlatuje" gdześ tam , co...!
Świerszczem "zagrałam", co i mi w duszy ...!
Serdeczności samych!
I ciepło pozdrawiam!
Hania

Oxyvio milo, czytać komentarz od Ciebie!
Sama wczytuję się w Twoje pisanie , ono nadaje mi sensu - by żyć zgodnie z powiedzeniem "nic bez miłości - bez miłości nic"!
Miłość jest wyznacznikiem - warto kochać,"spieszmy kochać ludzi bo..."!
I nie ma takiej siły (napędu) jak właśnie miłość , dla niej zrobimy wszystko
- tylko zawód sprawia ,że czujemy się zdruzgotani , etc...!
Dlatego Twoje wiersze nadają życiu niezwykłą siłe,,,rankiem znowu jesteśmy szczęśliwi!
Uściski!
Hania

Dziękuje droga Krysiu , że jesteś tuż obok , tuż do kogo pisaniem moge wyciągnąć rekę!
Zawsze subiektywna , i swoją wymową w wierszach dajesz wsparcie, wskazujesz , pokazujesz drogę...!
Ciepła , i serdeczna , a wskazówki subtelne ,podpowiedzi na wagę złota - tylko korzystać-WARTO!
Ja korzystam , chociaż zawsze pozostawiasz wybór , a to szlachetna cecha!
Ciepło i z uśmiechem!
Hania

Sama wczytuję się w Twoje pisanie , ono nadaje mi sensu - by żyć zgodnie z powiedzeniem "nic bez miłości - bez miłości nic"!
Dlatego Twoje wiersze nadają życiu niezwykłą siłe,,,rankiem znowu jesteśmy szczęśliwi!
Uściski!
Hania
Haniu, dziękuję Ci za wszystkie ciepłe i miłe słowa.
No właśnie, z tym zdruzgotaniem... To jest to, czego boją się chyba wszyscy zakochani. Oby już nigdy nikomu to się nie przydarzyło...
Ściskam i życzę wszystkiego, co dobre i piękne. :-)

Uściski!
Hania
No właśnie, z tym zdruzgotaniem... To jest to, czego boją się chyba wszyscy zakochani. Oby już nigdy nikomu to się nie przydarzyło...
Oxyvio , dziękuję ,za realistyczny -wspaniały przaekaz !
Jak sami nie zadbamy o nasze naj,naj -ważniejsze -to któż?
Kłania się stare , ale zawsze na czasie przysłowie...."sami jesteśmy kowalami....!
Miło ,że zjarzałaś raz jeszcze -cenię to bardzo, bardzo !
Dobrej nocki!
Hania

Uściski!
Hania
Oxyvio , dziękuję ,za realistyczny -wspaniały przaekaz !
Jak sami nie zadbamy o nasze naj,naj -ważniejsze -to któż?
Kłania się stare , ale zawsze na czasie przysłowie...."sami jesteśmy kowalami....!
Miło ,że zjarzałaś raz jeszcze -cenię to bardzo, bardzo !
Dobrej nocki!
Hania
Tak, jesteśmy kowalami, ale nie sami jednak. Zawsze jesteśmy od kogoś zależni, a w przyppadku miłości - od najbliższej osoby.
Serdeczności. :-)

Oj Nowuś dzięki wielkie za:..."podoba się Twój wiersz o świerszczyku. Rzeczywiście jest nastrojowy, subtelny i miły w odbiorze."
Z resztą DROGA POETKO TWOJE KOMENTARZE ZAWSZE SZCZERE I SUBIEKTYWNE , CIESZĄ MNIE , cieszą mnie - to zbyt mało -motywują do pisania...bo nie ukrywam,że chciałam (z powodów osobisych ) zrezygnować z pisania - upubliczniającego!Szuflada to nie zły schowek na ...zapisane !
Serdeczności!
Hania
P.S.
Między innymi , chodzi o obrażanie piszących , jak ostatnio się doczytuję- śledząc "komenty" i" posty " w dziale dla Wprawnych , to wnioskuję ,że powinno w nim pisać dwoje(dwóch) , nawzajem wyrażając podlądy , (nie wiadomo o czym), a poeci , wspaniale piszący W DZIALE DLA POCZĄTKUJĄCYCH - bo to tu jest grono poetów , od których można się uczyć , można "pławić"w pięknych metaforach, mądrych i przemyślanych przesłaniach, uronić łzę, uśmiechnąć się etc...!
Serdeczności!
Ja

Haniu, miło mi, że się rozpisałaś pod moim komentarzem i nie uważam tego za płakanie, tylko wyrażenie swojej opinii na pewien temat, przykry zresztą.
Kiedyś czytałam, że środowisko poetów jest bardzo wredne i złośliwe, rzeczywiście często to się potwierdza i obito mi tyłek nieźle, ale ja się nigdy nie poddaję, walczę o swoje miejsce, bo nie uważam, że ktoś mając się za lepszego z jakiegoś znanego sobie powodu, jest rzeczywiście lepszy.
Jeżeli w Twojej głowie układają się wiersze, to dlaczego nie masz się nimi podzielić z innymi, mogą się jednym nie podobać, innym podobać, więc po co chować je do szuflady, nie ma sensu.
Dlatego dobrze zrobiłaś, że nie zaprzestałaś pisać, zresztą każdy ma swojego czytelnika i prawo do publikowania, a jeśli jeszcze trafimy na życzliwych nam ludzi, którzy pomogą się dokształcić, to super!
Pozdrawiam serdecznie:)))
A i dziękuję za miłe słowa;)

Serdeczności!
Hania
P.S.
Serdeczności!
Ja

Haniu, miło mi, że się rozpisałaś pod moim komentarzem i nie uważam tego za płakanie, tylko wyrażenie swojej opinii na pewien temat, przykry zresztą.
Kiedyś czytałam, że środowisko poetów jest bardzo wredne i złośliwe, rzeczywiście często to się potwierdza i obito mi tyłek nieźle, ale ja się nigdy nie poddaję, walczę o swoje miejsce, bo nie uważam, że ktoś mając się za lepszego z jakiegoś znanego sobie powodu, jest rzeczywiście lepszy.
Jeżeli w Twojej głowie układają się wiersze, to dlaczego nie masz się nimi podzielić z innymi, mogą się jednym nie podobać, innym podobać, więc po co chować je do szuflady, nie ma sensu.
Dlatego dobrze zrobiłaś, że nie zaprzestałaś pisać, zresztą każdy ma swojego czytelnika i prawo do publikowania, a jeśli jeszcze trafimy na życzliwych nam ludzi, którzy pomogą się dokształcić, to super!
Pozdrawiam serdecznie:)))
A i dziękuję za miłe słowa;)

dziękuje Nowuś , że się odnoisłaś do mojej opinii,w stu procentach podzielam Twoje zdanie odnosnie piszących!
Ale na szczęcie jak czytam komentarze pod moimi wierszami ,są poeci - wspaniali , którzy zawsze pomogą , wskażą drogę, naprawią coś ważnego, i dziękuje IM za to, TOBIE również , bo jak czytasz moje wpisy pod Twioimi wierszami , zawsze są subiektywnne!
Serdeczności!
Hania