Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Tristanowi

Rekomendowane odpowiedzi

wzruszający obrazek (Tristan i Izolda) - z wiersza emanuje ogromna czułość. być może Peel od wewnątrz siebie jako Izolda przemawia tak czule do zewnętrznego Tristana, którym jest dla świata...ale chyba za daleko się zagłębiam, wybacz...

serdecznie pozdrawiam, Czarku :)
Krysia

cztery wersy poruszające czułą strunę szczerością i nieskrywaną głębią ojcowskiej miłości.
pomoc i oparcie dla dziecka wiąże zaufanie z poczuciem bezpieczeństwa. a rodzic - dostrzega płacz, mimo, że pojawia się rzadko.
zauważy każdy grymas, by nic nie przesłaniało "oczu słonecznych".

piękny wiersz, Cezary. Czyste emocje, prosty przekaz, spokojny nastrój. upodobałam.

pozdrawiam serdecznie,
in-h.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

tak szybciutko bo z czasem cieniutko ( poprawię się za jakiś czas ) : Tristan to mój pięcioletni syn :-))
teraz rozumiem. niestety, bez tego komentarza wiersz był dla mnie nieczytelny. myślę, że gdybyś dał mu tytuł 'synowi', wiersz by nic nie stracił, a zyskał uniwersalność i... większą czytelność dla ogółu, bo, niestety, imię Twojego synka przesuwa spekulacje interpretacyjne w obszary zasugerowane przez Krysię. tak było w moim przypadku, ale nie mogłem jakoś tego posklejać.
pozdrawiam serdecznie.

No właśnie, bez znajomości tego faktu jest to utwór kompletnie niezrozumiały, można by nawet rzec - bezsensowny. Przez to jest moim zdaniem nieco nietrafiony, nawet najwięksi poeci pozwalają sobie na publikowanie takich utworów tylko wtedy, gdy nie dość, że sami są znani, to jeszcze adresat wiersza jest łatwo identyfikowalny.

Jako miniaturka moim zdaniem sprawdza się średnio. Czemu?

"rzadko płaczesz wolę cię inaczej"
Wyszło dość dziwnie, można nawet powiedzieć - niezrozumiale.

"przytulam twój ból by zgasł w moich rękach"
Moim zdaniem śliczne.

"łzy drążą zaufanie ocieram ciepłą dłonią"
Cóż to oznacza? Łzy są testerem zaufania? A możę łzy wspomagają zaufanie? To dlaczego w takim razie są ocierane? W ogóle bez jakiejkolwiek interpunkcji wers ten niezbyt mi podpasuje, nawet jeśli znajdzie się dobre wytłumaczenie :)

"szczęśliwe dziecko ma oczy słoneczne"
A tutaj tak całkowicie odjechałeś, zupełnie nie pasuje wers do całej reszty wiersza - jakoś tak wydaje się inny, nieprzystający. No i porównanie szczęśliwych oczu do słońca nie jest chyba najbardziej oryginalnym zabiegiem.

Ogólnie krótkie formy mają to do siebie, że powinny być doskonałe, wymuskane i wypolerowane. Tutaj tego nie widać, jeden świetny wers ginie w przeciętności trzech pozostałych.

--
Pozdrawiam
Michał Małysa
http://www.mojwierszownik.pl