Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Śpij kochanie

Rekomendowane odpowiedzi

"a poza nami tylko ten świat
budowany z klocków niczym wieża
problemy smutki radości
burze słońce deszcz
i teraz"
Taka fajna końcówka, tak bardzo niepasująca do reszty wiersza, dość - mimo sporej dawki uczuć, jakie przekazuje podmiot liryczny- pospolitej. Zacznijmy od początku:

"dotykasz tak jakby cały świat stanął na palcach
i mam odbicie twoich ust dłoni"
Świat stojący na palcach jest świetny, w umyśle rodzi się obraz człowieka stojącego na palcach, aby dosięgnąć czyjś policzek, a ty niszczysz tę wizualizację banalnym odbiciem ust i dłoni. Czemu, pytam, czemu?

"śpij kochanie
śpij

szepczesz do ucha które całujesz"
Znowu, samo "śpij kochanie śpij" byłoby świetnie, a opis dodatkowy niszczy subtelność.

"ciało oplata ciało"
Po co, w jakim celu? Ani nie wnosi to nic do utworu, ani nie pozwala czytelnikowi lepiej wczuć się w sytuację - brzmi niemal jak profanacja, od razu przychodzą mi na myśl oślizgłe węże...

"oczy wpatrzone w moje
i uśmiech niech zostanie na zawsze
mówi wszystko"
Oko w oko, uśmiech mówiący wszystko - znów banał.

Naprawdę fantastyczna ostatnia strofa - dopasowywanie kolejnych elementów podczas budowy wieży z klocków, zwyczajne elementy świata porównane z teraz, no coś niesamowitego - jest zaprzepaszczona przez wymienione wyżej wady.

--
Pozdrawiam
Michał Małysa
http://www.mojwierszownik.pl

dziękuję za komentarze:)
piegowata- Twojego trochę nie jarzę..;P
Sylwester,czy ja wiem czy tak szybko przemija hm,tak właściwie to ja cały czas czekam na miłość;)
Michał spróbuję jeszcze raz od początku,może część po prostu pousuwał albo pomyślę nad zmianą, jeśli mi się uda coś dobrać,żeby nie było banalnie...
pozdrawiam