Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

DYLEMAT

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszą literę można i jeśli nazwa się pojawia np imię, nazwisko, itp. Dwa pierwsze wersy można zrymować wystarczy słowa przestawić i coś napisać w tym stylu dalej. Poniżej dna już tylko z jakimś wiertłem.
Gwiazdki zamiast tytułów też rażą. Poz.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Panie Krzywak, nie warto sadzić innych po sobie ;-) Z ukłonem Ewa Krzywka )))))

Ale czego Pani Krzywka tutaj nie rozumie? Nie wstawiamy dużych (wielkich) liter w tytule. Proste. I żeby potem nie było, że nie została Pani poinformowana.

Szanowny Panie Krzywak informuję Pana, że majuskuła zarówno w tytule jak i następującym po nim tekście używana jest przez wszystkich użytkowników tego działu portalu. Zatem wynika z tego, że wszyscy autorzy łamią regulamin.
W tej chwili nie mam możliwości zmiany tytułu (zmiany można dokonywać jedynie w tekście). Mogę jedynie w kolejnych publikacjach wyeliminować stosowanie majuskuły. Zatem od tego momentu w swoich publikacjach na tym portalu będę stosować wyłącznie minuskułę - również w nazwach własnych.
Pozdrawiam ;-)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Panie krytyk - zapoznalam sie z treścią regulaminu i faktycznie jednoznacznie zakazuje stosowania majuskuły w tytułach i tekście bez wyjatków. ))))

Oto ten punkt:

h) Używania (pisania) w wierszu / danych / komentarzu / tytule DRUKOWANYCH LITER.

P.S. Dodam jeszcze, że szczęśliwie nic tu nie drukujemy. Tekst jest edytowany cyfrowo. ))))

panie krytyk i panie krzywak, stosując się do treści punktu h) regulaminu tego portalu, w komentarzu również nie używam majuskuły (tak rozumiem, po wyjaśnieniu przez pana krzywaka użycie sformułowania "drukowane litery").
w mojej prywatnej domowej bibliotece posiadam około czterech tysięcy książek (nie licząc pozycji dla dzieci). przeglądając tytuły z przerażeniem stwierdziłam, że w zdecydowanej większości, w ich pełnym brzmieniu pisane są majuskułą, a zatem (traktując to jako błąd) nadają się "do kosza". zajrzałam również do internetowej księgarni PWN, gdzie w ofercie jest około 100 000 pozycji i to samo - błąd na błędzie.
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/156492/sroka-w-krainie-entropii.html?pwn_source=rr_box&pwn_medium=www&pwn_content=156492&pwn_campaign=interesowalisierowniez
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/43821/biblia-dla-dzieci-na-kazdy-dzien.html

z kolei w książce "estetyka per formatywności" fischer-lichte zarówno tytuł jak i nazwisko autora mamy w minuskule (zgodnie z przytoczonym wyżej punktem h) regulaminu - poprawnie) http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/43821/biblia-dla-dzieci-na-kazdy-dzien.html

drodzy panowie, odnosząc się do tytułów (majuskuła czy minuskuła), to jeżeli coś jest zasadą, to jest regułą stałą i niezmienną. jeżeli coś jest metodą, podlega zmianom ze względu na wielorakie uwarunkowania u odbiorcy (np. w zależności od celu jaki chcemy osiągnąć).

tyle mojego komentarza w tej sprawie.
do swoich książek przyzwyczaiłam się i mimo drobnego błędu (tytuły) nie będę ich wyrzucać do kosza.

pozdrawiam obu panów (a może panie) ;-))