Krzysztof_Kurc Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 w tym mieście ludzie idą właściwą stroną chodnika gdzie domy z niebieskimi numerami zrośnięte przypominają stare blizny nie dotykaj ich bo się zarazisz nocą tutaj jest taka dziwna dzielnica tumor w którym kundle i myszy śpiewają umierającym szczęściarzom a na cmentarzu analfabeci życie podpisują krzyżami zagubionym we wszechobecnym zapachu stęchlizny za paznokciami zostaje poczucie winy i zakurzone niebo z pękniętych szyb nie dotykaj ich bo zrośniesz się z nimi jak ludzie przyzwyczajeni do ścian ciemniejących plam po monidłach cisza zasnuta dymem jest tu święta wojna i brukowana ulica żyją w następnym pokoleniu
Rihtik Stempelek Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Fotograficzna liryka (bardziej szczegółowa od malarstwa lirycznego) konsekwentnie zasługuje na uznanie :) Więcej takich wysyłaj... Pocztówek :)
dawniejbezet Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak mogłyby wyglądać propozycje zmian. Tzn. pogrubione - do opuszczenia, pochylone - do zamiany, ograniczenia; w nawiasach - zmiana szyku. Uzasadnienie, tylko niektóre: - (zrośnięte) naturalny szyk, który porządkuje, a dodatkowo podkreśla wymowę wersu poniżej; - ich - oczywiste; to samo w przypadku 2 zwrt. i dodatkowo z nimi - zasnuta - dym zasnuwał ciszę - potoczne, jak to uzasadnia "świętość"? jakiś podtekst, odmienność nazwania - i już będzie korelacja To tylko propozycje do przepatrzenia. Wiersz i tak "gada". Proszę się nie przerażać - "redakcja" jest bardziej spolegliwa (i zawsze to dyskusja z decydującym głosem autora). Pozdrawiam
Anna_Para Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Doskonały tekst, Krzysztofie. Boleśnie przejmujący. Kosmetyka, jaką proponuje Bezet jest sensowna. Posłuży wierszowi. Brawo! Cieplutko pozdrawiam, Para:)
Kaliope_X. Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 a ja powtórzę jeszcze raz, że Calvino nie powstydziłby się takiego "niewidzialnego miasta"... z tym, że w Twoim wierszu z sepii wyłania się bardzo wyraźny obraz. arcy! kłaniam się z pozdrowieniem, in-humility.
mefisto35 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Tak jak wcześniej stwierdziłem świetny wiersz:-)
Marlett Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak mogłyby wyglądać propozycje zmian. Tzn. pogrubione - do opuszczenia, pochylone - do zamiany, ograniczenia; w nawiasach - zmiana szyku. Uzasadnienie, tylko niektóre: - (zrośnięte) naturalny szyk, który porządkuje, a dodatkowo podkreśla wymowę wersu poniżej; - ich - oczywiste; to samo w przypadku 2 zwrt. i dodatkowo z nimi - zasnuta - dym zasnuwał ciszę - potoczne, jak to uzasadnia "świętość"? jakiś podtekst, odmienność nazwania - i już będzie korelacja To tylko propozycje do przepatrzenia. Wiersz i tak "gada". Proszę się nie przerażać - "redakcja" jest bardziej spolegliwa (i zawsze to dyskusja z decydującym głosem autora). Pozdrawiam Podpinam się i przychylam do wykreślenia Bezetowych wytłuszczeń :) PozdrawiaM.
maria_bard Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Krzyśku, po raz pierwszy będę wobez Twojego pisania nietaktowna. Jednak zrobię to dlatego, aby pokazać za pomocą tego zestawienia, o co mi chodzi. Inaczej uzasadnić nie potrafię. Ten wiersz jest bardzo przemyślany. Widać, że nie był napisany i wrzucony. Ma dotkliwy, emocjonalny sens i jest bardzo malarski. Jednak ja lubię krótkie "gadanie", bo ono więcej wyraża niż wielość słów. Czasami! Nie mądrzę się. Jesteś poetą, gdy ja sobie tylko brudzę papier. Ale przymruż oko i spróbuj przeczytać Twój wiersz bez niektórych słów. Więcej wyjęłam niż bezet. Wybacz, proszę. To taka troszkę zabawa :-) : w tym mieście dla ludzi jest jedna strona chodnika gdzie domy z niebieskimi numerami przypominają stare blizny dotkniesz a zarazisz się nocą dziwna dzielnica gdzie kundle i myszy śpiewają umierającym szczęściarzom a na cmentarzu analfabeci życie podpisują krzyżami zagubionym w zapachu stęchlizny zostaje poczucie winy i zakurzone niebo z pękniętych szyb nie dotykaj zrośniesz się z nimi jak ludzie przyzwyczajeni do plam po monidłach cisza jest tu święta wojna i bruk zostają dla pokoleń Serdeczności. Elka.
aluna Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Dobrze że to obraz miasta, bo przekaz niepodobny do Twojego pisania!Przeraził , ale tak ma być, ma ruszać i targać emocjami ! Pozdrawiam! Pluskając !
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Fajnie pisujesz. Nie będę Cię koślawił. Nie zawsze przytrzymasz wierszem. Tym tak. Pleśń, stęchlizna, czarna rozpacz. Prawie Wałbrzych. Heja;)))
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Byłem. Pięknie pozdrawiam z Wałbrzycha.
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Taki sposób opisywania najbardziej mi pasuje. Dzięki za obre słowo. Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak mogłyby wyglądać propozycje zmian. Tzn. pogrubione - do opuszczenia, pochylone - do zamiany, ograniczenia; w nawiasach - zmiana szyku. Uzasadnienie, tylko niektóre: - (zrośnięte) naturalny szyk, który porządkuje, a dodatkowo podkreśla wymowę wersu poniżej; - ich - oczywiste; to samo w przypadku 2 zwrt. i dodatkowo z nimi - zasnuta - dym zasnuwał ciszę - potoczne, jak to uzasadnia "świętość"? jakiś podtekst, odmienność nazwania - i już będzie korelacja To tylko propozycje do przepatrzenia. Wiersz i tak "gada". Proszę się nie przerażać - "redakcja" jest bardziej spolegliwa (i zawsze to dyskusja z decydującym głosem autora). Pozdrawiam Taki komentarz ma dużą wartość. Autor może mieć wątpliwości co do stopnia obcej ingerencji w tekst, ważne jest jednak by nauczyć się przyjmowania do wiadomości dobrych rad. A te są dobre, bo nie ingerują zbyt mocno w sens tekstu. "Świętość" łączy wojnę i ciszę po niej. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kosmetyka nastąpi niebawem. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak mogłyby wyglądać propozycje zmian. Tzn. pogrubione - do opuszczenia, pochylone - do zamiany, ograniczenia; w nawiasach - zmiana szyku. Uzasadnienie, tylko niektóre: - (zrośnięte) naturalny szyk, który porządkuje, a dodatkowo podkreśla wymowę wersu poniżej; - ich - oczywiste; to samo w przypadku 2 zwrt. i dodatkowo z nimi - zasnuta - dym zasnuwał ciszę - potoczne, jak to uzasadnia "świętość"? jakiś podtekst, odmienność nazwania - i już będzie korelacja To tylko propozycje do przepatrzenia. Wiersz i tak "gada". Proszę się nie przerażać - "redakcja" jest bardziej spolegliwa (i zawsze to dyskusja z decydującym głosem autora). Pozdrawiam Podpinam się i przychylam do wykreślenia Bezetowych wytłuszczeń :) PozdrawiaM. Poddam tekst poprawkom. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przymrużyłem oko, nic a nic nie denerwuję się, traktuję Twoją interpretację jak wyciąg z tego tekstu, to jest to co dla Ciebie w nim najważniejsze. I cieszę się że sprowokował do takiej zabawy. Pozdrawiam Elu Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja się wstydzę że nie czytałem Calvino, muszę nadrobić te zaległości. Odkłaniam się :) Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mieszkam w starej dzielnicy, więc mam za oknem pomoc w postaci żywej pocztówki. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasem uda się napisć coś z sensem. :) Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi