Tali Maciej Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 w parku deszcz liści gołe gałęzie a wypuszczana para z ust tworzy cieniutką woalkę rozkołysaną szeptami Boreasza sfrunął do mnie biały kruk usiadł na skraju ławki ostatnie promienie przebijały się przez szare kłębowisko chmur mówił szeptem ubolewał nad zmierzchem klasycyzmu wyszczególniał dzieła godne uwagi -młodzież już nie czy ta(k) odrzekł ze smutkiem -niczym zimowym puchem obsypał kurz księgozbiory wieszczów i nikt się już tym nie przejmuje w głosie gorycz paląca podniebienie podbiegła do nas grupka dzieci aby złapać odmieńca dla białych piór tak szlachetnie czystych nie próbowały poznać chciały na własność spłoszyły kruka który bijąc skrzydłami w powietrza toń schował się pośród labiryntu gałęzi jeszcze go przez chwilę śledziłem lecz wraz z zapadającym zmrokiem przemienił się w jednego z wielu czarnych pobratańców zmarznięty wstałem i poszedłem w ślad za nim
Gość Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 "w parku deszcz liści" Wolałbym "burzę liści". Bardziej rozwala ;)
Tali Maciej Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. taka skojarzeniowość, do burzy liści był by potrzebny huragan, a tu mamy tylko dmuchającego Boreasza pozdr
Tali Maciej Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo to taki leniwy wstęp, raczej tekst jest leniwy, nie ma porywać, to taka liściowata nostalgia z pytanie do czytelnika, ale takie czasy teraz już się nie czyta, teraz się już nawet nie rozmawia, jak spojrzysz na młodzież to pięc osób siedzi ze sobą i każdy patrzy ale w wyświetlacza aifona. pozdr
Alina_Służewska Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 bardzo dobry wiersz - zaprasza do refleksji nad współczesnym światem pozdrawiam serdecznie:)
henryk_bukowski Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 ...bardzo fajnie napisany wiersz:)...jak bajka:)-pozdr.Henio:)
innocenty_prędki Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2012 cieniutką woalkę - bez podpinki;) ostatnie promienie przebijały się przez szare kłebowisko chmur - w końcu poległy z honorem ;) mówił szeptem - szeptał krzykiem ;) -niczym zimowym puchem obsypał kurz - czyli, tak jakby - nigdy nic;) w głosie gorycz paląca podniebienie - to bardzo intymne , coś jakby pocałunek;) podbiegła do nas grupka dzieci [...] nie próbowała poznać chciała na własność spłoszyła kruka - teraz zgadza się - (l. poj.) - ;) który bijąc skrzydłami w powietrza toń schował się pośród labiryntu gałęzi jeszcze go przez chwilę śledziłem - noktowizorem;) lecz wraz z zapadającym zmrokiem przemienił się w jednego z wielu czarnych pobratańców - ... łi?... rewelacja!! :)) zmarznięty wstałem - na kość ;) i poszedłem w ślad za nim huraty! i vivat! sie... należy... uff... :))))
dawniejbezet Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maćku, wybacz, ale to test bardzo zły tekst. Mialeś pomysł, b. szlachetny (zanik czytelnictwa) i motyw białego kruka (w swojej dwuznaczności - ciekawy) - ale jak to jest napisane? Ani to proza, choć są kolokwializmy, ani poezja, choć są metafory, niestety zużyte, kiczowate momentami (pogrubienia). I do tego twoja maniera wynalazków słownych, która tu poległa dwukrotnie; to na czerwono jest zabiegiem (rozszczepienie słowa) niewartym grzechu (jaki zysk?), a "pobrataniec" (neologizm) jest zdublowaniem (po co?) formy istniejącej w j. pl. "pobratymiec" (http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=44545). Pointa oczywista i pedagogizująca łamie logikę (iść... w labirynt gałęzi?). Nawet gdyby to od biedy traktować bardzo przenośnie - to i tak jest łzawo - nie szlachetnie. Sumując: wiersz do przepisania i przemyślenia końcówki. Pozdrawiam
Tali Maciej Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za oględziny, widocznie tekst potrzebuje jeszcze pracy pozdr
Tali Maciej Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za śladomość i poczucie humoru i oczywiście pozdrawiam
Tali Maciej Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Dzięki Bogdanie za cenne wskazówki, przemyślę posiedzę i może uda się jakoś uratować, a jak nie to napisze od początku pozdr
mefisto35 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 Temat na topie tylko wskazane niedociągnięcia poprawić i będzie wiersz.
Rekomendowane odpowiedzi