Lilka_Laszczyk Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 A jeśli to wszystko jest barwnym mirażem jak sen potłuczony co nam tylko przyśnił horyzonty nad łąką wśród słów korytarze wilgotności dłoni i cierpki smak wiśni i nie ma nas wcale lub jesteśmy w pół zdziwieniach marzeniach bezsensach istnienia i karty niewiedzą odkryte na stół zbudzimy się kiedyś o wiosnę za wcześnie i bardziej nas jeszcze nie będzie w bezdechu żonglując cieniami na ścianie szelestnie zaśniemy ponownie bez cienia uśmiechu
mefisto35 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 żeglując na ścianie cieniami szelestnie Od kiedy to cień wydaje dźwięk???
Gość Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 "jak sen (...) co (...) przyśnił" Masło maślane.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trzeba mieć troszeczkę wyobraźni, żeby to usłyszeć. No, ale nie wszyscy ja mają. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trzeba mieć troszeczkę wyobraźni, żeby to usłyszeć. No, ale nie wszyscy ja mają. Pozdrawiam A tam, bez przesady. Kto jak kto ale Mefisto ma wyobraźnię i to niewąską :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sny maja to do siebie ,że się przyśnią (czasami...). Dziękuję za senne wniknięcie na chwilke w mój senny wierszyk. Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trzeba mieć troszeczkę wyobraźni, żeby to usłyszeć. No, ale nie wszyscy ja mają. Pozdrawiam A tam, bez przesady. Kto jak kto ale Mefisto ma wyobraźnię i to niewąską :) Skoro tak twierdzisz...to wierzę Ci na słowo
mefisto35 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Bezszelestnie by lepiej brzmiało. Dodatkowo w drugiej strofie wkradły się dwa nieciekawe rymy. Zamysł i temat dobry ale orkiestrą chyba dyrygent troszkę roztrzepany pokierował;-) Moja wyobraźnia nie zna granic.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Owszem Mefisto bezszelestnie byłoby lepszym rozwiązaniem. Ale może bardziej banalnym? cień to bezszelestnośc. Jednak... Co się komu w duszy gra, kto co w swoich widzi snach... Dziękuję za komentarz i rady i oczywiście pozdrawiam Lila
mefisto35 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Właśnie nie było by niebanalnym. Bardziej tajemniczo a wyobraźnia będzie szukała jej rozwiązania ale to tylko moje marne zdanie:-)
olga fil Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest ciekawe: zbudzimy się kiedyś o wiosnę za wcześnie - w pierwszej przeszkadzają określenia dopełniaczowe - w ostatniej: bez -dechu bez-szelestenie bez-cienia
Lilka_Laszczyk Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Cieszę się, że wiosna co przyszła w zbudzeniu za wcześnie się spodobała. Pozdrawiam Lilka
Oxyvia Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Bardziej mi się podobało: "żonglując na ścianie cieniami szelestnie" - dla mnie była to metafora wyrażająca nastrój: w nocy często słychać jakieś nieokreślone szelesty, chociaż nic nie widać oprócz cieniów na ścianie, więc może się wydawać, że to zmarli, którzy za wcześnie się obudzili. W dodatku słowo "bezszelestnie" psuje rytm. Ogólnie bardzo dobry wiersz. Metafizyczny, z dużą wyobraźnią, a ja uwielbiam takie. I rytmiczny do tego, ma melodię. No właśnie - ja też się czuję tak, jakby nas nie było, jakby wszystko było przez kogoś (coś) zmyślone. W końcu jesteśmy tylko energią, a więc złudzeniem nieprzeniknionej, twardej, dotykalnej materii - coś takiego w ogóle nie istnieje. Oczywiście plusuję.
cezary_dacyszyn Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Skąd takie zwątpienia ? A ogólnie OK :-)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzisz Oksywio jak niedobrze jest zmieniać coś swojego pod wpływem sugestii. Chyba jeszcze raz zmienię bo mam po ponownym i ponownym przeczytaniu wątpliwości dotyczące zwłaszcza rytmu i jego zaburzenia. Kiedyś widziałam taki film w którym ludzie utknęli w martwej pustce, a w czasie snu wysnili sobie część swojego życia. Myślę ,że zastanawianie się nad tym co jest snem, a co jawą jest wpisane w naszą refleksyjną naturę. Dziękuję Ci bardzo za komentarz. Podniosłaś mnie na duchu swoim zrozumieniem. Pozdrawiam ciepło i wieczornie. Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Ty Cezary nie masz nigdy wątpliwości? Dotyczących różnych dziedzin naszego życia. Jak ogólnie ok to sie cieszę. A szczególnie?
Bolesław_Pączyński Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Podoba mi się barwny utwór, pełny poezji i takiej wyobraźni z plusem :) Serdeczności:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 klimatyczny wiersz :). mi się podoba. pozdrawiam i do poczytania :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Bolesławie i Sylwestrze dziekuję za komentarz. Cieszy mnie niezmiernie podobanie i wnikanie w klimat. Pozdrawiam serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi