Oxyvia Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Chrzan samotnie rośnie w ogrodzie. Nikt nie sądzi, że chrzan coś czuje. Mija go obojętny przechodzień: i pies, i wydra, i trawojad-zając; nikt nie chce z chrzanem gadać, nikt nie chce się nim zająć, a nawet go podjadać. Więc chrzan płacze szczypiącymi łzami, żrącymi jak siarka, beznadziejnie szlocha, bo tak chciałby, tak chciałby nareszcie kogoś bardzo, ach, bardzo pokochać! Kiedy zwierza to marchwi boleśnie, zawsze słyszy: "Co ty mi tu chrzanisz?! Jesteś gorszy niż szczypior, papryka, więc mi nie chrzań o miłości i zmykaj!" I dlatego chrzan rośnie samotnie, dusząc się swoją pikanterią wonną. A gdyby nie był sam, to wtedy jego ostra chrzanowość wielokrotnie odchrzaniłaby się, nie czyniąc już biedy, i na przykład z marchewką wyborną mógłby chrzan smakować znakomicie, i pokochać marcheweczkę nad życie. Krótko mówiąc, gdy blisko ktoś smaczny i dobry, nawet serce chrzanowe się staje łagodnym. Lecz wie to tylko taki, co do chrzanu jest podobny. 1
Kaliope_X. Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 ostrość złagodzi, samotność skruszy mając dla niego posmak słodyczy kto się łagodnej dopatrzy duszy na smaczną bajkę po cichu liczy chrzan jest chrzanowi nierówny, ale bez chrzanu - jeśli prawda stąd płynie może by zmienić o chrzanie zdanie? nie wiem co jeszcze zmknąć w tym rymie ;) Oxyvio, podoba mi się taka nutka ironii. piszesz ciekawie i z humorem na plus :) pozdrawiam ciepło! in-humility.
maria_bard Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Stragan w dzień targowy nie był tak nieprzyjazny dla swoich mieszkańców :). Zgłoszę się do pocieszenia chrzanu, bardzo lubię ;-). rankiem jestem trochę niemrawa przydymiona snami czytam wiersze z pewną obawą nie mogę połapać sie w rymach...;-) Pozdrawiam. E.
teresa943 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Krótko mówiąc, gdy blisko ktoś smaczny i dobry, nawet serce chrzanowe się staje łagodnym. Lecz wie to tylko taki, co do chrzanu jest podobny. Oxy, swobodnie ironizując przekazujesz bardzo istotne ludzkie sprawy. Lubię Twój sposób wierszowania. Serdecznie pozdrawiam z plusem :)) Krysia
Rihtik Stempelek Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Oxyvio...! Schrzaniłaś ten wiersz.. smakowicie. Trafiłaś w mój czuły punkt :) Adekwatna kompozycja liryczna słodzona nutką humoru :) Z wdzięcznością plusnołem i życzę kolejnych.. może tym razem popieprzonych strof :)
Ian Duma Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Oj Oxy, Oxy... Jak ja lubię Twoje pióro. Wszystko śmiesznie, wszystko fajnie, do momentu, kiedy sami nie jesteśmy takim chrzanem... Nie chrzanię! Z uśmiechem pozdrawia Ian.
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję, Kaliope! Za pochwałę, plusik i za Twój fajny wiersz-komentarz. :) Ciepluśności.
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mario, dzięki za odwiedziny i za wierszyk. A rymy w nim nieregularne, dlatego połapać się w nich trudno i nie jest to sprawa niemrawości. :)
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krysiu, bardzo Ci dziękuję za pochwalenie i zaplusowanie. :) Ja Twoje wiersze też czytam, ale nie zawsze potrafię skomentować, bo nie są takie łatwiutkie jak moje... Ciepluśnie. :)
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ;-DDD Dziękuję za "chrzanowo-popieprzony", fajny komentarz, bardzo adekwatny do wiersza. Strasznie się cieszę, że Ci się podoba!
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję za lubienie mojego ióra - ogromnie mnie to cieszy! A także za wgłębienie sie w smutno-śmieszną treść wiersza. Tak, dobrze się śmiać, dopóki... Odpozdrawiam z uśmiechem.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Dobry ciekawy wiersz Oxyvio w formie bajki na plus:) Chrzan udaje nieboraka widząc że to nie są żarty, ciągle zerka na buraka i razem z nim został starty. Dokładnie ich wymieszali, wnet niepewność wszelka znikła bo kiedy na stół podali, smakowała gościom ćwikła. Serdeczności:)
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za "ciekawy" i za "na plus", i przede wszystkim - za Twój wiersz, jak zwykle. :-). Burak jedyny współczuł chrzanowi, może dlatego, że to tylko burak? więc przysunął się doń tak blisko, że na koniec starto ich obu i pożarto razem, biedaczyska. Jeśli smutku opadła Cię chmura, to nie żałuj ich, prawdę powiem. Wprawdzie chrzan nie doczekał wesela, jednak przestał łzy ronić chrzanowe, bo do śmierci miał przyjaciela. Słoneczności. :)
Oxyvia Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję bardzo za "fajne" i za plusik! Cieszę się! :)
Dariusz Sokołowski Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 I niech mi to leci dziś w radio/u, telewizji, niech to śpiewają na wycieczkach i recytują przy ogniskach! Cała Polska czyta dzieciom! Fajnie, Oxy.
Oxyvia Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Dziękuję, Dariusz! Bardzo się cieszę pochwałą tak zdolnego Poety! :-) Ale śpiewać to by się tego nie dało za bardzo, bo nieregularne. Chociaż teraz komponuje się także piosenki nieregularne, ale ja wiem, czy to dobry pomysł?...
NOWA Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 No cóż mogę napisać, lubię jak ktoś tak z humorem, fajnie chrzani;) Pozdrawiam:)
marek_miros Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Piękne bo wzięte z codzienności i nie wydumane. Ale na litość boską! dziewczyny Po co dzielić łzy na czworo? Życie to przepis na sałatkę. I przez żołądek do serca. Wtedy i chrzan się przyda. Pozdrawiam. ps. Jak napiszesz o cebuli to się rozpłaczę.
Oxyvia Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję mocno i z chrzanem! Cieszę się ogromnie! Nie chrzanię! ;) Pozdrowieństwa. :)
Rekomendowane odpowiedzi