Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ci którzy widzieli
w pewnym sensie mieli łatwiej
nie wiem czy im się należy miejsce po prawicy

czym jest męczeństwo wobec znaków
chodzenia na wodzie
czy zdjętego z krzyża przebitego włócznią
który później chodził

nam pozostały świadectwa z drugiej ręki
płótno mające być dowodem
i halucynacje tych którym się ukazał później

jeżeli poezja ma być dzwonem ze spiżu
nie wiem czy są przedmiotu opisu bardziej istotne
niż
czas
i świat poza czasem

a więc stoimy
patrząc i niedowierzając
czekając na dowód
osobiste widzenie
które może być wyrokiem

Warszawa, Wielkanoc 2012

Opublikowano

No tak, niemniej wiara jest dobrowolna. Chociaż z drugiej strony taka i prawda: wierzyć w bóstwo czy wierzyć, że da jakiś znak - oczywiście z korzyścią dla oczekującego.

Opublikowano

takie znaki czasu.

po wodzie- byłoby lepiej
przedmiotu- literówka chyba

jestem głębokim cieniem
przestańcie mnie męczyć- pisał Giordano Bruno do trybunału inkwizycji (przed wyrokiem)

albo to drugie:

może odczuwaliście większy lęk ogłaszając wasz wyrok
niż ja czułem słuchając go- później spłonął na stosie.

Giordano Bruno- miał wątpliwości.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @honeybeeYT17   Istnieje coś takiego jak Qui Bono? A wtedy prezesem Narodowego Banku Polskiego był świętej pamięci pan Sławomir Skrzypek, który jasno rzekł:   - Koniec lichwiarskiego zadłużania...   A niejaki pan Marek Belka był wtedy dyrektorem departamentu europejskiego - Międzynarodowego Funduszu Walutowego, kończąc: czy pan ma czerwoną lampkę w prawej półkuli mózgu?   Łukasz Jasiński 
    • @Waldemar_Talar_Talar

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@andreas Powinno, powinno      
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jak obserwuję wokół innych powroty do domu to: wracajmy w pełnym zdrowiu  to jest najważniejsze!!!
    • @Dariusz Sokołowski @Sylwester_Lasota – tu występuje jako czasownik, więc na pewno błędnie użyte. Ale trefniś "ratuje" to szczęśliwie wyciągnięte z archiwum słowo. Zachęcam Autora do poprawek, takich czy innych, bo naprawdę  jest potencjał – pierwszego wersu Leśmian by się nie powstydził (choć odradzałabym podążanie za nim w neologizmy, jak "skrzyste").
    • Kazali gonić króliczka. Właściwie sam sobie najbardziej nakazałem. Wiedzieli, choć ja z początku nie zdawałem sobie sprawy że króliczka dogonić się nie da.   Zrezygnowałem, choć to niemożliwe jest rejterować.   Gdzieś polubiłem i możliwe że w międzyczasie grono artystyczne najbardziej. Króliczka dostrzegłem w sobie jak oni i jak oni zacząłem przed króliczkiem w sobie uciekać. No niestety, nie szło dać nogi.   Wyjściem mógłby być amorfizm. Dążę i drążę, ale w świecie światopoglądowym i on jest niemożliwy. Tezy prawdy i kłamstwa otaczają cię okrutnie. Zawłaszczają ciebie bardziej niż najbardziej.    Radzą, goń, uciekaj, zmieniaj, ale polub siebie. Ale dlaczego tak robią? Dlaczego w istocie?   Ano dlatego że spokojniej pogodzisz się z przegraną. Bo w zasadzie w regule w założeniu z niemożliwością nie wygrasz i tak. Labirynty i baseny tak już mają. Konstrukcja taka. Właściwie chyba chodzi tylko o to, by pięknie przegrać. Efektywnie lub chociaż efektownie.   I może ci co bardziej to wiedzą, może ciut więcej się śmieją. Śmieją się z siebie, z ciebie czy ze mnie?   Warszawa – Stegny, 04.05.2025r.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...