Alina_Służewska Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 nie przyglądaj się mej twarzy twarz to zmyślona (...) jestem zmyślony człowiek owoc nie istniejącego drzewa. gdy ostatniego marsza grają organy to z marszu po kręgu wyrusza do tańca tancerzy nie musi wybierać kolejkę uporządkowano przedtem a tańca styl i czas wyznaczono w sekrecie jest roztańczona pomnaża koła i szczelnie je zaciska odwrotu nie ma są ślepe kręgi więc tańczy nieprzerwanie od początku i do końca sama i już nie sama od początku do końca i od początku do końca sama już nie jest nasycona ale wciąż głodna obca a jednak znajoma nasza w ciemności dnia i w świetle mroku gdy milkną organy pulsują muzyki kręgi i płyną od skończonej nieskończoności do łez stukotu od życiorodnego niebytu do nieszczęśliwego szczęścia od wrócenia lotu do rezonansu ciszy przez chwilę pauza stop i nul potem już bez przerwy kamienny (s)pokój
WiJa Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Wiersz nie straci nic ze swojej wymowności, a pewnie nawet zyska, gdyby tak przeczytać tylko cztery pierwsze i osiem ostatnich wersów. Nie mówię, że obecna (jak dla mnie rozszerzona) wersja jest zła, ale niektórzy wolą (pewnie w przeciwieństwie do samego życia) jak najkrótsza drogą zmierzać do sedna, do celu, do clou wiersza. Pozdrawiam
Alina_Służewska Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ViJa gdy pisałam ten wiersz moje pióro biegło biegło bez przerwy bez oddechu ale niezmordowanie stop stop - wołałam - zatrzymaj się a ono nic biegło dalej zatrzymało się dopiero nieoczekiwanie w kamiennym (s)pokoju za późno - jest zziajane i mokre od łez ale całe:) tak wyglądają moje poetyckie wariacje:) bardzo dziękuję za cenne spostrzeżenia - wzięłam je do serca serdecznie pozdrawiam:) -alka
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 nul...? w żadnym słowniku języka polskiego nie znalazłem wyjaśnienia tego terminu, a jeśli już używa się skrótu należało by zgwiazdkować i dać objaśnienie... mnożysz słowo "kręgi" przez przypadki - robi się z tego niezła studnia, można utonąć... zastanawiam się co to za taniec ale wygląda na dance macabre! nie wiem doprawdy po co Ci te "łzy", "szczęścia i nieszczęścia" i co to za zwrot: "wrócenie lotu..."?!! - możesz się na mnie pogniewać ale wybrzmiewa ten tekst cokolwiek nieudolnie językowo a sens wydaje się grubo zagadkowy... J.S
Wawrzynek Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Kamienny spokój z tytułu nie ma nic wspólnego z miotaniem się peelki od tańca... do tańca stylu...do tańczenia tańczenia nieprzerwanie...pomnażając kręgi, po kręgi pulsujące... Jest tu zapewne rozpacz, ale msz podana mało przekonująco i chaotycznie, po prostu byle jak. A już: skończona nieskończoność, czy życiorodny niebyt i nieszczęśliwe szczęście ...doprawdy brzmi komicznie, a zapewne nie o to autorce chodziło. Pozdrawiam.
Alina_Służewska Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. witam po raz drugi słowo nul jest objaśnione - Słownik wyrazów obcych W. Kopaliński i dla wygody powiem nul = zero = nic a za uwagi dotyczące treści wiersza nie gniwam się wręcz przeciwnie - dziękuję:) miło że zainteresowałam swoją zagadkową poezją :) no i mam taką zasadę: mojej poezji nie tłumaczę nich do każdego przemawia inaczej ważne by w ogóle przemówiła w tym tkwi jej sens serce - siła pozdrawiam ciepło - alka
Alina_Służewska Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wawrzynek powiem krótko witam dziękuję i pozdrawiam - alka:)))
Alina_Służewska Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wawrzynek powiem krótko witam dziękuję i pozdrawiam - alka:))) pozwolę sobie jednak przytoczyć słowa A. Asnyka: Miejmy odwagę nie tę jednodniową, co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska lecz tę, co zawsze z podniesioną głową nie da się zepchnąć z swego stanowiska.
Mariusz_Olkiewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 moja propozycja tego utworu dla ciebie (tego co wg mnie chciałaś powiedzieć ) nie przyglądaj się mojej twarzy jest zmyślona, nie istnieje. czy tylko ja słyszę dźwięki marsza? muzyka organów nieprzerwanie tańczy dźwiękami, sama od początku do końca. całkowicie obca, a jakby znajoma ? nienasycona światłem dnia wychyla się z mroku ciemności i milknie. smutno mi, że przestała płynąć ? nie patrz, nic nie ujrzysz na mej twarzy, wyłącznie kamienny spokój. mam nadzieję, że Cię dobrze zrozumiałem pozdrawiam serdecznie
Kaliope_X. Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Przyznam Alko, że wracałam kilka razy do Twojego wiersza i zawsze inny obraz we mnie malował. Zaciekawiłaś mnie bardzo. Próbowałam napisać coś w tym "klimacie", mam nadzieję, że dobrze odbierając sens "Kamiennego spokoju" (wisi w warsztacie). Dziękuję za możliwość podumania nad tym i owym :) Pozdrawiam serdecznie, Kinga.
Alina_Służewska Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mariusz doskonale - dla ciebie plus- myślisz kombinujesz próbujesz rozszyfrować sedno wiersza i to między innymi w tobie jest cenne i piękne:) podpowiem na początku zamieściłam słowa słynnego Poety które są mottem do wiersza ale też dedykacją dla autora tych słów i jeżeli chociażby tylko tyle albo aż tyle zwiążesz w supeł to być może mój wiersz zaświeci w twych myślach jaśniej lub jasno:) pozdrawiam i dzięki serdeczne - alka:)
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Świetnie rozumiem twój zamysł ,czy raczej potrzebę "wypisania długopisa" ,a potem ... "już bez przerwy" ... "kamienny spokój". Miewam takie "galopady":) Ale... Piersza zwroteczka bardzo dobra ,potem... nie będę bawił się w chirurga. Myślę ,że teraz - już na spokojnie- mogłabyś "obrać "wiersz z niepotrzebnych wersów i tych "skończonych nieskończoności" -raz ,że źle kojarzy się ( mi ze schorowanym klasykiem);dwa- określenia nie do "rozkminki".pozdr
Alina_Służewska Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kinga bardzo miło że mój utwór na tyle Ciebie zaciekawił że aż zainspirował do napisania utworu (czekam z niecierpliwym zaciekawieniem) a przyznać się muszę że lubię to co do końca nie odkryte nie wytłumaczone intrygujące choć uśpione i specjalnie dla Ciebie: cóż byłby wart człowiek bez człowieka nic bo człowiek bez człowieka to jak bez wody rzeka bardzo bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło - alka
Kaliope_X. Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Alko... kim byłby człowiek bez drugiego czy miałby wszystko co na Ziemi mieć można, czy bodaj niczego i błądził z nic nie wartymi czy wszystkim jest życie dla życia i czy się każdemu tak stanie że zdobyć, co jest do zdobycia nie sobie, bodaj tylko dla nich można chcieć? ja również dziękuję i pozdrawiam, Kinga :)
Kaliope_X. Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Tobie można, bo Ty jesteś autorką :) Ja pozostaję przy swojej wersji, która powyżej :) hej, hej ;)
Alina_Służewska Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kinga bardzo miło że mój utwór na tyle Ciebie zaciekawił że aż zainspirował do napisania utworu (czekam z niecierpliwym zaciekawieniem) a przyznać się muszę że lubię to co do końca nie odkryte nie wytłumaczone intrygujące choć wygląda na uśpione i specjalnie dla Ciebie: cóż byłby wart człowiek bez człowieka nic bo człowiek bez człowieka to jak bez wody rzeka bardzo bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło - alka Kingo postanowiłam podretuszować moją dla Ciebie dedykację wiem że pozwolisz:) nich będzie tak: co jest wart człowiek bez człowieka -nic bo człowiek bez człowieka to jak bez wody rzeka
Alina_Służewska Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hm... przede wszystkim witam Mariuszu Sukmanowski tak się zastanawiam i już chyba wiem w czym tkwi problem: wiersz nie należy do łatwych miłych i przyjemnych przez ten taniec co wciąż nie pasuje ani do dawnego ani obecnego trendy tak to odbieram i mojego wiersza się nie wypieram:))) dziękuję za komentarz ciepło pozdrawiam - alka:)
Alina_Służewska Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kaliope X Twój wiersz powitałam serdecznie w warsztacie - na jego stronie tutaj dodam z kamiennym spokojem: nie zawsze czerwone jest czerwone a mój kamienny spokój widzisz powierzchownie - jest tylko trochę szarobury (popatrz uważniej - głęboko) ma w sobie wiele prawd i sporo purpury:) pozdrawiam kolorowo:)))
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Droga Alku:) nigdy nikogo nie namawiałem do wypierania się swoich wierszy.Przede wszystkim ... pozdrawiam
Alina_Służewska Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 no to dobrze tym bardziej jestem o wiersz spokojna i ciepło pozdrawiam - alka:)
Rekomendowane odpowiedzi